Türkiye’ye 2024 yılında 1 milyar 940 milyon dolar döviz kazandıran Türk doğal taş sektörü, 18-21 Haziran 2025 tarihlerinde Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı’nda buluşacak.
Doğal taş sektörünün kalbi 4 gün boyunca mermerin, termalin ve gastronominin başkenti Afyonkarahisar’da atacak.
Afyonkarahisar, Türkiye’nin doğal taş merkezi konumundaki illerinden birisi konumunda o nedenle Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı’nda sloganımız “Taş Yerinde Ağırdır” olacak.
ALZ Fuarcılık’ın düzenlediği, Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı’nda; Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz yanında, Afyonkarahisar Valiliği, Ayfonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, İscehisar Belediyesi, İscehisar Mermerciler Derneği, Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar iş dünyası güç birliğine gitti.
Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarına 220 firma katılırken, fuar alanımız 16 bin metrekare büyüklüğe ulaştı. 25 merkezden 1500 blok fuar alanında sergilenecek.
Bu yıl Çin, Hindistan, İtalya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Suriye, Ürdün, Kuveyt, Kanada, Libya, Suudi Arabistan, Irak’tan gelecek sektör profesyonelleri Türk mermerini yerinde görecek. Mermer ocaklarını ve işletmeleri ziyaret etme olanağı bulacak.
İthalatçıların, ocaklarımızı ve işletmelerimizi gördüklerinde karar verme süreçlerinin hızlanacağına inanıyoruz. Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarına olan ilgi satışa yansıyacak umudunu taşıyoruz.
Afyonkarahisar 400 milyon metreküplük mermer rezervi, 6,9 milyon metreküplük yıllık üretim kapasitesi ve 231 milyon dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye’nin ve dünyanın en seçkin doğal taş merkezlerinden birisi konumunda.
Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretle tescillenmiş Afyon Beyaz, Kaplan Postu, Şeker, Menekşe, Gri, Traverten gibi mermer çeşitleri estetik, dayanıklılık ve çeşitlilik açısından sektörde öne çıkıyor.
Afyonkarahisar Türkiye’nin en büyük mermer üretim üssü, mermer Afyon ekonomisinin can damarı. Afyon’da 150 mermer ocağı çalışıyor. Dördüncü kuşak mermercilik yapan işletmelerimiz var. 600 civarında fabrikada, sadece bölgemizden değil tüm Türkiye’den gelen taşları işliyoruz.
Afyonkarahisar, mutfak kültürü, tarihi ve geleneksel gıda endüstrisi ile Türkiye’nin önemli gastronomi destinasyonlarından birisi. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında 2019 yılında Gastronomi Şehri unvanı almaya hak kazandı. Gaziantep ve Hatay’la birlikte Türkiye’de Gastronomi Şehri ünvanlı 3 kentten biriyiz.
Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı katılımcılarımıza gündüzleri verimli bir ticaret ortamı sunarken, kendilerini geceleri 30 bin yatak kapasiteli termal otellerimizde, Afyon lezzetleriyle ağırlayacağız. Herkes için kazan kazan modeli olacak.
Ekmeğini taştan çıkaran Türk doğal taş sektörü, Amerika Birleşik Devletleri’nden Ortadoğu’ya, Avrupa’dan Çin’e, Hindistan’dan Avustralya’ya dünyanın her tarafına ihracat yapma kabiliyetine sahip.
Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2025 yılının ocak – mayıs döneminde yüzde 3,5’luk artışla 746 milyon dolardan 773 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde Afyonkarahisar’ın ihracatı yüzde 23’lük artışla 91 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi. Üretimi Afyonkarahisar’da yapılan ancak ihracatı başka illerde kayda alınan doğal taş ihracatımızın da en az bu kadar olduğunu öngörüyoruz. Afyonkarahisar, Türkiye’nin doğal taş ihracatından yüzde 25’in üzerinde pay alıyor.
Doğal taş ihracatımızda Amerika Birleşik Devletleri 194 milyon dolarlık taleple zirvedeki yerini korurken ikinci sırada 130 milyon dolarla Çin yer aldı. Suudi Arabistan’a 45 milyon dolarlık, Fransa’ya 43 milyon dolarlık ve Hindistan’a 41 milyon dolarlık ihracat yaptık. Doğal taş ihraç ettiğimiz toplam ülke sayısı 165 oldu.
Küresel ekonomilerdeki daralma ve Türk ekonomisinin yüksek enflasyonist bir ortamda olması nedeniyle iç talep ve dış talebin daraldığı, küresel belirsizliklerin öne çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Uzun zamandır döviz kurları üzerinde baskı var. Döviz kurlarındaki artış enflasyonun altında kalıyor bu durumda rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. O nedenle pazarlamaya her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.
Mayıs ayında enflasyon verisi yüzde 1,53 geldi. Enflasyonun düşük kalması, TCMB’nın faiz indirimine bir patika açtı. Reel sektör olarak faiz indirimini dört gözle bekliyoruz. TCMB’nın 19 Haziran 2025 tarihindeki Para Politikası Kurulu’ndan bir faiz indirimi Türk ekonomisinde bir bahar havasının oluşmasına yol açacaktır. Faiz indirimi sanayici ve ihracatçılarımızın finansmana ulaşımda yaşadıkları tıkanıkları azaltacaktır.
Türk doğal taş sektörü 150 desen ve 650 renk çeşidiyle her dönem moda olan taşları temin etme kabiliyetine sahip, mermer makineleri üretiminde çok başarılı bir konuma geldik. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere montaj dahil önemli projelerde Türk taşları kullanılıyor.
Türkiye’nin doğal taş ihracatına ivme kazandıracak Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı’nın sektörümüz ve ülkemiz ekonomisi için güzel sonuçlar doğurmasını diliyorum.
İbrahim ALİMOĞLU
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı






















+90 532 585 51 95
+90 532 585 51 95