ARGEPLUS’un kurucusu Zafer Gökhan Bekil, şirketinin mermer-doğal taş endüstrisinde verimliliği ve üretkenliği artırmak için yapay zekayı nasıl kullandığını anlattı. Ayrıca sektör için yapay zeka destekli yeni ürün ve hizmetler geliştirme planlarını da paylaştı.
Kısaca kendinizden ve şirketinizden bahsedebilir misiniz?
Zafer Gökhan Bekil, ARGEPLUS İleri Teknoloji Makine Sistemleri ve Danışmanlık San. Ve Tic. Ltd. Şti. ‘nin kurucusuyum ve Makine Mühendisiyim. Firmamız “+İleri Teknoloji Makina Sistemleri ve +Mühendislik Tabanlı Ar-Ge Danışmanlığı” kavramının bölgesinde ilk uygulayıcısı ve öncüsü olarak hizmet vermektedir. Bilindiği üzere ulusal çapta ar-ge / inovasyon, teknolojik üretim altyapılarının kurulması, endüstriyel kalkınmanın ve büyümenin sağlanması için yapılacak her türlü çalışma ülkemizin kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan hibe fonlarıyla desteklenmektedir. Firmamızda TÜBİTAK tarafından sağlanan Ar-Ge / İnovasyon programları kapsamında yenilikçi Ar-Ge projesinin uygun bulunmasıyla TÜBİTAK hibe fonlarından destek almaya hak kazanmış ve kurulmuştur. Endüstri 4.0 hedefleri doğrultusunda akıllı makine ve ileri teknoloji sistemlerin geliştirilmesi ana faaliyet alanlarımızdır. Firmaların Endüstri 4.0 dönüşümleri için fabrikaların akıllı makina ve ekipman altyapılarının hazırlanması, kalite kontrol süreçlerinin yapay zeka tabanlı makina ve robotik sistemlerle yapılması adına ARGEPLUS İLERİ TEKNOLOJİ olarak hizmet vermekte ve bu alanlarda Ar-Ge projeleri yapmaktayız. Firmaların yatırımlarını hibe fonları destekleriyle yapmaları ve teknolojik dönüşümlerinde yatırım kaynaklarını kullanırken risklerini minimum seviyeye indirmeleri adına da Mühendislik Tabanlı Ar-Ge Danışmanlığı hizmetimizle firmalara hem kendi projelerimizin satın alımlarında hem de firmaların diğer alanlarda yaptıkları projelerde ve yatırımlarda destek sağlamaktayız. Ulusal ve uluslarası alanda mühendislik ve teknoloji tabanlı gelişmelere katkı sağlamak ve aktif rol oynamak adına çalışmalarımıza ve projelerimize devam ediyoruz.
Yapay zeka, mermer-doğal taş sektöründe kullanımına yönelik faaliyetleriniz var mı? Bu sektörde kullanım alanları nelerdir?
ARGEPLUS yapay zekâ tabanlı makine sistemleri üzerine ar-ge projeleri geliştirmektedir. Bu kapsamda Endüstri 4.0 devrimine yönelik başlatmış olduğumuz ve belirlediğimiz hedef sektörlere yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız mevcut. Bunlardan biri TÜBİTAK destekleriyle başarıyla tamamlanmış olan
“Qplus Vision – Yapay Zeka Tabanlı Doğal Taş Seleksiyon Hattı” projesidir.
ARGEPLUS geliştirdiği ve üzerinde çalıştığı konuların başında akıllı kalite kontrol makine sistemleri ve yapay zeka gibi ana başlıklarla belirtebileceğimiz Endüstri 4.0 sanayi devrimine yönelik sistemler gelmektedir. Ar-Ge çalışmalarımızın temelinde hali hazırda kalite kontrol, üretim, karar verme vb. süreçlerde insan faktörüne dayalı süreçlerin otomatikleştirilip yapay zeka tabanlı olarak yapılmasına imkan verecek insan iş gücünden arındırılmış, hatasız, hızlı ve kendi kendine öğrenebilen makine ve robotik sistemler yatmaktadır. Akıllı fabrikalar ve katma değeri yüksek ürünler için artık bu sistemler zorunlu hale gelmiştir.
Mermer sektöründe faaliyet gösteren firmalar geliştirilen sistemle insansız iş gücü ile aşağıda 5 ana başlıkta tanımlanan işlemleri yapabilme imkânına kavuşabilirler.
+Renk oranına göre seleksiyon
+Desene göre seleksiyon
+Parlaklık oranına göre seleksiyon
+Ebat hassasiyetine göre seleksiyon
+Çatlak oranına göre seleksiyon
Mermer traverten fayans üretim hattlarında mevcut seleksiyon hatlarının yerini alacak bu sistemler ile insan iş gücünden kaynaklı hatalar ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda müşteri gruplarına özgü seleksiyon yapabilme ve kalite hatalarının önüne geçebilme imkanı sunmaktadır.
Makinelerinizdeki yapay zekanın güvenli olmasını nasıl sağlıyorsunuz?
Sanılanın aksine yapay zeka bir organik yaşam formunun refleksleriyle hareket eden bir sistem değil. Tabi şimdilik değil. Güvenli olmasından kastınız hata veya hata yapmaması olarak soruyorsanız orada verilecek cevap şöyle olur: Yapay Zeka tabanlı seleksiyon hattı her müşteriye özgü eğitilen bir sistem, müşteriler aslında eğitimini tamamlamamış ilkokul öğrencisi alıyorlar bizden, bu makinelerin ise bir avantajı var insanlara göre siz neyi nasıl öğretirseniz saniyeler içerisinde öğrenip davranışlarını ona göre şekillendiriyorlar. Kısa sürede elinizde doktoralı sizin tecrübelerinizi öğrenmiş mekanik bir personeliniz oluyor.
Yapay zeka, doğal taş işleme endüstrisini nasıl değiştirecek ve gelecekteki uygulamalarından bazıları nelerdir?
Katma değerli ürün üretibilmenin temeli elimizde bulunanan cevheri işleyip satmaktan geçiyor özellikle kaynağımız maden ise. Bu sebeble hali hazırda bir ulusal standardın olmadığı mermer sektöründe yapay zeka ile seleksiyon yapılması ile birlikle ulusal bir doğaltaş ürün standardı oluşabilecektir. Bu sistem ile birlikle pakete giren her ürünün mekaniksel özellikleri, reçetesi mermerlerin, travertenlerin üzerine etiketlenebileceği gibi müşterilere de ayrıca aldıkları her bir parça ürünün kalitesini gösteren çıktılarını görebilme imkanına kavuşacaklardır. Bu sayede ülkemiz doğal taş endüstrisi uluslararası alanda kaliteyi belirleyen bir noktaya yükselecektir. Kalite standardının sapmaz bir konuma erişecek olması dünya pazarında özel bir ilgi uyandıracaktır. Yapay zekanın en temel değişimi kalite ve ürün standardında getireceği yüksek doğruluk ve müşteriye özgü ürün sunabilme imkanı olacaktır.