Doğal taşlar kendine özgü dokularıyla uygulandığı her projeye fark katıyor; mekanları görkemli hale getiriyorlar. Ve doğal taşların estetik gücünü ortaya koyan o projelerden biri yer alıyor sayfalarımızda… Memur Kardeşler Cami. Mimar Salim Alp tarafından tasarlanan ve modern mimarlık kültürünün özgün bir eseri olarak karşımıza çıkan caminin doğal taş tedariği ve proje yönetimi Alimoğlu Mermer Granit San ve Tic. A.Ş .tarafından gerçekleştirildi. “İzmir Mavişehir, Karşıyaka ve Atatürk OSB halkına yönelik bir ibadethane olması ve mimari yönden eşsiz ve bir o kadar uygulamasının zor olması firmamızın projeye olan inancını fazlası ile arttırmıştır” diyen Alimoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başk.Vk. Burak Alimoğlu, “Doğal taş işçiliğinin sınırlarını zorlayan bu proje için CC Traverten, Afyon Şeker, Afyon Menekşe ve Aqua Shadow taşlarımız tercih edildi” dedi. Doğallığı, dokusu ve sıcak bir görünüşü nedeniyle projelerinde doğal taşları özellikle seçtiğini belirten Mimar Salim Alp ise, ”Projede kullanılacak taştan önce, doğal taş firmalarını araştırdık” dedi.
5.000 metrekare doğal taş
Yapımı devam eden ve 2022 Temmuz ayında tamamlanması planlanan proje ile ilgili detaylı bilgileri ise bize, Alimoğlu firmasından Yapı & Otomasyon Mimarı – Cnc Programcısı & Geliştiricisi Burak Yıldırım ve Proje Müdürü Kıdemli Mimar İlker Uzunoğlu veriyor. Zemin alanı 1500 m² olan projenin, iç ve dış doğal taş yüzey toplamının 5.000 m² olduğunu söyleyen Yıldırım ve Uzunoğlu, “Cami 4 fil ayağı sütun üzerinde yükselen yekpare kubbenin örttüğü mono hacimlidir. 4 cephesine olan uzantıları tonozlar ile desteklemiş, geleneksel mimari unsurların modern bir üslup ile yorumlanarak tasarlanan çift minareli bir yapıdır. Ayrıca caminin ana gövdesinden ayrı olarak 1 adet sosyal tesis ve 1 adet ticari tesis bulunuyor. Yapının minareleri, pandantifleri, iç mekanları ve diğer tesislerin tüm yüzeyleri, doğal taş ile mekanik montaj yöntemi ile kaplandı” diyorlar.
Ana taş “CC Traverten”
Gelelim projede kullanılan taşlara…CC traverten, Afyon Şeker, Afyon Menekşe ve Aqua Shadow…Hepsi Alimoğlu’nun kendi ocağından üretilen taşlar. Projede, ortalama 130×70 cm uzunluklarında ve 3 cm kalınlığında taşlar kullanılmış. Alimoğlu Mermer Granit San.Tic. A.Ş’nin Denizli’nin Honaz ilçesindeki ocağından çıkarttığı traverten taşı ile dış cephelerde sade bir görüntü yakalamak adına dolgulu kumlama CC Traverten taşı tercih edilmiş. İç cephelerin tamamına dolgulu honlu CC Traverten uygulanırken, dış cephe söveler dolgulu cilalı CC Traverten ile kaplanmış. İlerleyen süreçlerinde projenin iç merdiven basamaklarında firmanın Afyon İscehisar ocağından çıkarılan Afyon Şeker taşı ve dış merdivenlerde dairesel olarak Afyon Menekşe taşı kullanılacak. Peyzaj zemin döşemelerinde ise yine aynı ocaktan temin edilen Fırçalı Aqua Shadow taşı tercih edilmiş. Kalsiyum karbonat içeriği olan travertenin, UV ışığına maruz kaldığında mevcut rengi farketmeksizin, renginin açıldığını söyleyen Alimoğlu firması, “Bu durum da projede kullanılan taşın, ocağın farklı kademelerinden çıkarılmasına rağmen kumlama ve güneş ışığını görmesi sonucunda, projenin bütününde aynı rengi yakalamasını sağlıyor” diyor.
“Ortaya çıkan sonuç mükemmel”
Peki proje süreci nasıl gerçekleşti? Şöyle anlatıyorlar Yıldırım ve Uzunoğlu: “Kaba inşaat bittikten sonra teslim aldığımız şantiyede öncelikle tarama verisine ihtiyacımız vardı. Çünkü cami hatları genellikle oval olduğu için metre ile ölçü çıkarılması mümkün değildi. Bu yüzden nokta bulutu (Point Cloud) dediğimiz sistem ile yapının tüm alanlarına en az 20 nokta/cm² yoğunlukta lazer ışınlar atılarak taraması yapıldı. Yapının tüm alanları, üç boyutlu olarak dijital ortama aktarıldı. Dijital veri ile elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda inşaatta oluşan tüm bozuk yüzeyler ve kalıp hataları tespit edilerek, kaplanacak taşlar ile bu sorunların çözümü hedeflenmiştir. Sonuç olarak ; kullanılacak her taşın ankraj sisteminde kaba betonda geldiği noktalar işaretlenerek montaja başlandı. Pandantif ve tonoz yüzeyleri kıvrımlı olmalarına rağmen, kullanılan 2 boyutlu taşlar ile bu detaylar, projede belirtildiği gibi 3 boyutlu olarak gösterildi. Kullanılan her taş, dijital ortamda üç boyutlu çizime eklenmiş olduğundan, bizden sonra çalışacak olan diğer ekiplere de büyük kolaylık sağlamış ve hatasız üretim çizimleri aktarılmış oldu. Mekanik montajda bırakılan 5 mm’lik derz boşlukları sayesinde Ekim 2020’de yaşanan İzmir depreminde, hiçbir taşta milimetrik bir oynama ya da taşlarda kırılma meydana gelmedi. Ayrıca montaj ekiplerimizin tamamının profesyonellerden oluşması, taş zayiatının azalması ve ortaya çıkan sonucun mükemmel olmasını sağladı. Bu bağlamda uygulamacı arkadaşlarımızın başarısı es geçilemez.”
”Taştan önce, doğal taş firmalarını araştırdık”
Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen modern mimari görüntüsü ile tüm dikkatleri şimdiden üzerine çekiyor Mavişehir Memur Kardeşler Cami. Caminin tasarımını gerçekleştiren isim ise mesleğinde 50 yıllık tecrübeye sahip olan, yaklaşık 30 camii ve külliyesine imza atan Mimar Salim Alp. Tüm projelerin yapımı, detayların hazırlanması, malzeme seçimi ve uygulama kontrollüğünün kendileri tarafından gerçekleştirildiğini belirten Mimar Salim Alp, “Memur Kardeşler Cami, yaklaşık 4 yıl boyunca her 10 günde bir Ankara’dan İzmir’e gelinerek, çok titiz yürütülen bir çalışmanın ürünüdür” diyor. Doğallığı, dokusu ve sıcak bir görünüşü olması nedeniyle projelerde doğal taşları özellikle seçtiğini belirten Mimar Alp şunları söylüyor: “Projede kullanılacak taştan önce, doğal taş firmalarını araştırdık. Çok değerli ve taşları çok güzel firmalar var. Bunlar içerisinden Alimoğlu Firması ile çalışmaya karar verdik. Taş tercihimiz ise, beyaz traverten oldu. Birlikte çalıştığımız firma Ceo’su Sn. Burak Alimoğlu ile mimarlar İlker Uzunoğlu ve Burak Yıldırım proje ve detaylarda çok emek verdiler. Başarılı bir çalışma oldu.”
Sağlamlığı ile yıllara meydan okuyor: CC Traverten
Alimoğlu Ailesi’nin dört kuşaktır işlettiği Denizli- Honaz ocağının bir ürünü olan CC Traverten, yıllardır projelerin vazgeçilmez taşlarından. Özellikle ; tekdüze yapısı, yüksek mukavemeti, homojen yapısı, bakım gerektirmeyen özelliği ve açık rengi ile pazarda ayrı bir yere sahip. Traverten, yapısı gereği gözenekli olduğu için diğer doğal taşlara oranla daha hafif bir taş. Malzemenin hafifliğine karşın bir o kadar sağlam olması, dış cephe kaplamalarda gerek yapıştırma gerekse mekanik montaj için biçilmiş kaftan desek yerinde bir kullanım olmuş olur. Ayrıca taşın gözenekli yapısı ona eskimiş, yıpranmış ve doğal bir görünüm kazandırıyor. İç mekanlarda kullanılan renklere göre dolgu renginin koyu ya da açık renkle kullanılması, taş ile diğer objeler arasında yumuşak ve homojen bir geçiş sağlıyor. Taşın kolay işlenebilir olması ise CNC gibi oyma işlemi yapan makinelerin üretim süresini kısaltıyor ve taşın üretim maliyetlerini diğer taşlara nazaran daha uygun hale getiriyor. Dayanıklılığı da onun, yüzyıllardır popüler bir inşaat malzemesi haline gelmesini sağladı. Roma Kolezyumu gibi binalara bakarak da ne kadar dayanıklı olduğunu görebiliyoruz.