Mermeri, ticari amacın dışında sanatsal boyutta da kullanmak adına yola çıkan Kömürcüoğlu Mermer’in 2011 yılında başlattığı Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonileri yıldan yıla büyür.
Kömürcüoğlu Mermer’in 2011 yılında başlattığı ve “Nihat Kömürcüoğlu Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Vakfı” ile devam eden “Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonileri” nin 8.’si 21 Mayıs-21 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 42 ülkeden 112’si erkek, 37’si kadın olmak üzere 139 sanatçının toplam 221 proje ile başvurduğu 8. Heykel Kolonisi’nde Bulgaristan, Arjantin, Çin, Tayvan ve Ukrayna olmak üzere 5 ülkeden 4’ü erkek, 2’si kadın heykeltıraş olmak üzere 6 heykeltıraş yer alıyor. Her yıl daha da gelişen heykel kolonisinde bu zamana kadar 19’si Türk, 42’si yabancı olmak üzere toplam 61 heykeltıraş ve 4 ressam, Ege Taş Akademisine de 7 eğitmen ve 48 öğrenci katıldı.
8.Heykel Kolonisi’nde bulunan heykeltıraşlar
Agnessa Petrova (Bulgaristan) : Mermer/ Flourishing
Juan Carlos Bejenaro (Arjantin): Traverten/ Sit, fly and imagine
Kamen Tanev ( Bulgaristan): Mermer/ Links
Qian Shiua (Çin): Mermer/White Horse
Wu ming Sheng (Tayvan): Traverten/ Unlimitedimagination
Olena Dodatko (Ukrayna): Traverten/Scissors
“Taş Heykel Sanatı Müzesi’ne doğru”
Antik çağ kentleri Laodikeia, Hierapolis ve Pamukkale ile tanınan Denizli’nin, sanat alanında da uluslararası alanda tanınmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Kömürcüoğlu Mermer yetikilisi Nihat Kömürcüoğlu gerçekleştirdikleri etkinlik ile ilgili şunları söylüyor: “ Bir ‘Turizm Şehri’ olmayı hedeflemiş olan Denizli’nin kültürel ve turistik tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz. Ülkemizde heykel müzesi çok az sayıdadır, Denizli’de ise yoktur. Bu müzelere bir yenisini eklemek için, farklı sanatçılar tarafından yapılan eserleri biriktirmek, uzun vadeli hedeflerimiz içindedir. Denizli’ye kazandırmayı hedeflediğimiz müze sayesinde, heykellerin kuşaklar boyunca sergilenmesini sağlamış olacağız. Güzel sanatların her bir dalı, halkın yaşamına da farklı güzellikler katacaktadır. Böyle bir amaca hizmet ediyor olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Bu süreçte bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. ”
Heykel Kolonisi ve etkinlikleri
*Yedi yıldır farklı ülkelerden heykel sanatçılarının katılımıyla Heykel Kolonisi organize ediliyor. Bu yıl koloninin 8.’si düzenleniyor.
“Ege Taş Heykel Akademisi” adıyla Türkiye ve Dünyanın farklı ülkelerinden katılan kursiyerler için taş heykel kursları veriliyor.
*Her koloni ve heykel kursu süresinde üçer adet kültür gezisi gerçekleştiriliyor. Kültür gezilerinde bölge arkeolojisi ve sanat tarihini sergileyen antik yerleşim kentleri ile turizm merkezlerinin tanıtımına yönelik faaliyetler yer alıyor.
*Koloni ve heykel kursları için alanında uzman isimlerin yazılarının da yer aldığı katalog her yıl iki dilde (Türkçe – İngilizce) hazırlanıyor. Bu kataloglar, başta üniversiteler ve heykel sanatçıları olmak üzere heykel sanatıyla ilgilenenlere ulaştırılıyor.
*Koloni ve heykel kursları süresinde video çalışmaları yapılıyor. Heykeltıraşların görüş, birikim ve deneyimlerini aktardıkları bir kitapçık ile birlikte, kataloglarda olduğu gibi dağıtımı gerçekleştiriliyor.
*Koloniler ve kurslarda üretilen heykeller ve proje faaliyetlerini içeren resim ve fotoğraflar, yılsonlarında Denizli şehir merkezinde ve uygun alanlarda sergilenerek gösterime sunuluyor.