- C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; ” Madencilikte işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri ortadan kaldırdık”
- C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız; “Maden mevzuatında yapılan önemli düzenlemelerle sektörün gelişimine katkı sağladık”
- TİM Başkanı İsmail Gülle; “Bir ülke için en değerli unsur üretmek ve ihraç etmek”
- İMİB Başkanı Aydın Dinçer; “Maden yasası tüm paydaşlarla tekrar yazılmalı!”
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) organizasyonuyla bu yıl ilk kez düzenlenen “İnsan için Maden” temalı Maden Sektörü Ödül Töreni ve Sektörel Vizyon Toplantısı, 3 Ocak 2019 Perşembe günü İstanbul Swissotel The Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilir madencilik kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra sektörün gelecek vizyonunun detaylarıyla masaya yatırıldığı toplantı kapsamında 13 farklı kategoride ödül alan sektör temsilcilerine de ödülleri takdim edildi.
Toplantıya; görüntülü arama ile bağlanan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanısıra T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, TİM Başkanı İsmail Gülle, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Toronto York Üniversitesi’nden Dr. Dirk Matten ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Dinçer: İhracat için üretim, üretim için ise teşvikler şart
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 2018 yılında 4,5 milyar Dolar ihracat rakamına ulaştıklarını söyledi. “İnsan için maden” mottosuyla insanoğlunun ihtiyaç duyduğu her alanda olmak için çalıştıklarını belirten Dinçer, sürdürülebilir madencilik için çalışmanın önemine değinerek şunları söyledi: “Bakanlık iş birliğiyle madenciliğin önemi, finansal yapısı ve sürdürülebilir madencilik üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Biz biliyoruz ki; ihracat için üretim, üretim için ise teşvikler şart. 2023 yıl hedeflerine ulaşmamız için 2019 ve sonraki yıllarda çok çalışmalıyız. Öte yandan Maden kanununu sektör ile beraber baştan oluşturmanın gerekliliğini savunuyoruz. Türkiye ekonomisi için maden ocakları da sanayi kuruluşları gibi önem arz ediyor. Bu nedenle sürdürülebilir madencilik için yatırımların gerçekleştirilmesi, bu noktada da devlet teşviklerinin artırılması gerekiyor” dedi.
“Bürokratik süreçleri kaldırdık”
Organizasyona görüntülü arama ile bağlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı konuşmada, madencilikte işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri ortadan kaldırdıklarını ve e-Maden projesinin tüm özellikleriyle sektörün kullanımına açılacağını dile getirdi. E-Maden ile tüm süreçlerin elektronik ortamda yapılabileceğini ifade eden Dönmez, 2017’de kurulan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile de madenlerde uluslararası standartlarda ve geçerli bir kod ile raporlama yapılabileceğini anlattı. Bu gelişmenin madencilere finansman konusunda ciddi şekilde yardımcı olacağını kaydeden Dönmez, “güvenli madencilik” için de 2018’de 8 bin civarında ruhsat sahasının denetlendiğini aktardı. Dönmez, 2023’te denetim yapılan saha sayısını 14 bine çıkaracaklarını sözlerine ekledi.
“Sektörün gelişimine katkı sağladık”
Maden Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ise, Genel Müdür onayıyla yapılan iş ve işlemlerin yüzde 75’inin alt birimlere devredilerek hizmet sunumu hızında ciddi bir iyileştirme sağlandığının altını çizdi. E-maden projesiyle de işlem ve hizmetlerdeki hızın, kalitenin ve şeffaflığın artmasını hedeflediklerini aktaran Cansız, E-maden ile ruhsat hukukuna ilişkin 700’ü aşkın iş ve işlemin elektronik ortama aktarılacağını da belirterek, yazılım çalışmalarının yüzde 95’inin tamamlandığını söyledi. Cansız, ilk defa ihaleye çıkarılmasına rağmen teklif gelmeyen maden sahalarının, müracaata açık hale getirildiğini ve arama faaliyetleri için ÇED raporu zorunluluğunun kaldırıldığını belirtti.
2018 önemli bir yıldı
Bir ülke için en değerli unsurun üretmek ve ihraç etmek olduğunu kaydeden TİM Başkanı İsmail Gülle de, 2018 yılının ihracat açısından önemli bir yıl olduğunu belirterek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını dile getirdi. Gülle, 2019 yılında da çalışmalara tüm hızıyla devam edeceklerini ve 2023 hedeflerine ulaşmada emin adımlarla yürüdüklerini dile getirdi.
Doğal taş sektörüne iki ödül
Maden Sektörü Ödül Töreni’nde ise 13 farklı kategoride 38 firmaya ödül verildi. Doğal taş sektöründen ise Alimoğlu Mermer ‘Güvenlik’, Silkar Madencilik ise ‘En çok kadın istihdam eden firma’ ödülünü alan firmalardan oldu.