Orhan Mermer Amerika Pazarında iddialı
Doğal taş sektöründe 35 yıldır faaliyet gösteren sektörün güçlü firmalarından Orhan Mermer, ocaklarından çıkardığı taşları dünya markası yapma yolunda hızla ilerliyor. 2015 yılında Türkiye doğal taş ihracatında yaşanan düşüş karşısında farklı ürün conseptleri hazırlayan firma, Amerika Pazarındaki gücünü her geçen yıl arttırıyor.
Yüzde 80 işlemiş ürün satışı
Türkiye ve dünya pazarlarında İSİS Antik Kırmızı Traverteniyle bilinen firma Orhan Özsara'nın girişimiyle 35 yıl önce sektöre adım attı. Şuan Aile Şirketi olarak faaliyetlerini sürdüren firma ocak yatırımına önem veriyor. Kırmızı Traverten Ocağı dışında Goya Light Traverten, Goya Silver Traverten ve Cola Onyx Mermer Ocaklarına da sahip olan firma satın aldıkları Kırmızı Mermer Ocağını faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Orhan Mermer yetkilisi İsmet Çamdere, “Ocaklarımızdan yapmış olduğumuz blok üretimlerinin yüzde 80'ini kendi fabriklarımızda ve partner üretim firmalarıyla birlikte işleyip, bitmiş ürün olarak tüketiciyle buluşturuyoruz. Bu durum karlılığımızı arttırıyor. Katar Teksas Üniversitesi-Kuveyt Üniversitesi, İstinye Amerikan Konsolosluğu binası, Gine Amerikan Konsolosluğu binası, Orman Genel Müdürülüğü binası, Kristal Kule İstanbul Projesi, Expo 2016 Antalya Projesi, Ankara Gençlik Parkı, Topkapı Sarayı Restorasyon projesi taşlarımızın tercih edildiği projelerden bazıları. Üretimimizin yüzde 20'lik kısımını da yurt dışına blok olarak ihraç ediyoruz. Blok satışımızı ağırlıklı olarak Çin ve Hindistan'a gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Amerika pazarına ürün yetiştiremiyoruz”
2015 yılında Avrupa ve Arap pazarlarında pay kaybettiklerini ancak, hareketli ve aranan taşlarının Amerika pazarında iyi bir trend yakalamalarını sağladığını vurgulayan İsmet Çamdere, Amerika'ya bitmiş ürün ihracatında iyi bir noktaya geldiklerini söyledi. Her geçen gün ivmenin pozitif yönde büyüdüğünü belirten İsmet Çamdere, “Dünyanın en büyük pazarları arasında yer alan Amerika ile ilgili çalışmalarımız iyi noktada. Amerika pazarı şuan ürünlerimizi yetiştirmekte zorlandığımız bir pazar. Bu Pazara cevap verebilmek için sektörde isim yapmış kaliteli bir imalatçı firmayla üretim ortaklığı yapıyoruz. Çin pazarıyla ilgili de Çinli bir firma ile partnerlik görüşmelerimiz devam ediyor. Bloklarımızı Çin'e gönderip bitmiş ürünlerini oradan dağıtmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Ocak ve fabrika yatırımı
2016 yılında 4 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten İsmet Çamdere, hedefin sapmaması için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Fabrika ve ocak yatırımı içerisinde olduklarının bilgisini veren İsmet Çamdere, “Biri Kütahya Altıntaş Ocağının içinde diğeri ise Afyon İsçehisar'da olmak üzere iki fabrikamız bulunuyor. Yeni fabrika için İsçehisar Organize Sanayi'nde 40 bin metrekarelik arazi aldık ve çalışmalara başladık. Yeni fabrika yatırımı ile üretim miktarımızı ve kalitemizi yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye içinde iki büyük şehirde, teşhir ve satış mağazaları oluşturmayı ve Gediz'de bulunan (kırmızı-mor) mermer ocağımızı işletmeye açmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Fas, Amerika ve İzmir'de düzenlenen mermer fuarına ve yurtiçinde organize edilen yapı fuarlarından birini tercih ederek fuarlara katılmaya devam edeceğiz.
Sektör krizlerden etkileniyor
Mermer sektörünün tarihinin en zor yıllarını yaşadığını ileri süren İsmet Çamdere şöyle konuştu: “Mermercilik, Türkiye'de krizlerden etkilenmeyen iki sektörden birisiydi. Ancak artık krizlerden etkilenen bir sektör haline geldi. Ülkelerin savaş halinde olması, ocak sayısında enflasyon yaşanması, bilinçsiz üretim ve satış politikalarının buna sebep olduğunu düşünüyorum. Firma olarak krizden etkilenmemek için farklı ürün conseptleri geliştirdik. Amerika ürünlerimizi sevdi. Böylece krizin dışında kalmayı başardık.”