“Ben, mesleğime ve sanatıma aşığım. Bu sanatın devam etmesi için elimden geleni yapmaya devam edeceğim.” Alper Demiryuğuran.
Okuyucularımıza kısaca kendinizden ve profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?
1972 yılında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde doğdum. 1986 yılında Bağlarbaşı İlahiyat Fakültesi Camii’nde çıraklık yaparak nakkaşlık sanatıyla tanıştım. Mesleğe olan ilgim o tarihten bu yana hiç azalmadı ve 38 yıldır bu mesleği severek yapıyorum
Nakkaşlık işine nasıl ilgi duymaya başladınız? Bu alana nasıl adım attınız?
1986 yılında, henüz 14 yaşındayken, babamın arkadaşı olan Adnan İrteş ustam ile tanıştım. Bağlarbaşı İlahiyat Fakültesi Camii’nde ustamın yanında çırak olarak çalışmaya başladım. Ustamdan nakkaşlık mesleğinin inceliklerini öğrendim.
Nakkaşlık sanatını diğer sanat dallarından ayıran unsurlar nelerdir?
Her sanatın kendine özgü bir tarzı ve güzelliği vardır. Biz, nakkaşlık sanatıyla tanışınca, kocaman kara sıva veya beyaz alçı kubbeleri hayal edip ortaya çıkarmanın bizi mutlu ettiğini fark ettik. Tabii ki, bütün sanatlara ve sanatçılara saygımız sonsuzdur.
Kişisel tarzınız ve işlerinizde sıkça kullandığınız özel teknikler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kişisel tarzım, sadakat ve sevgiyle yapmayı, ciddiyetini korumayı esas alan bir tarzdır. Bu unsurlar benim için çok önemlidir. Özel teknik olarak, ustalarımızdan öğrendiğimiz teknikleri uygulamaya çalışıyorum. Özellikle, Semih İrteş hocamdan öğrendiklerimi 38 yıldır uygulamaya devam ediyorum. Ayrıca, ustamın yanında çalışmaya devam ediyorum.
Hangi tür projelerde çalışıyorsunuz? Örneğin, mermer üzerine hangi tür desenler ve motifler üzerinde çalışıyorsunuz?
Mermer üzerinde rumi motifler, mihrab, mimber, mukarnas, hat yazıları ve vaiz kürsüleri üzerinde altın varak uygulaması yapıyoruz. Altın ve mermerin birleşimi, ortaya muazzam bir eser çıkarıyor. Mermerci ustalarımızın da ellerine sağlık olsun.
Sanatsal kariyerinizde veya işinizde ilerlemek isteyen genç nakkaşlara veya sanatçılara önerileriniz neler olur?
Genç nakkaşlara ve sanatçılara önerim; Nakkaşlık sanatında başarılı olmak için sabır, sevgi ve saygı gibi önemli değerlere sahip olmak gerekir. Sabır, sadece mesleğe değil, aynı zamanda gurbet hayatına ve zorlu çalışma koşullarına da sahip olmak demektir. Sevgi, sadece işi sevmek değil, aynı zamanda ustaları ve çıraklık yapmayı da sevmek demektir. Saygı ise, sadece kendi mesleğine değil, aynı zamanda diğer mesleklere de saygı duymak demektir.Ayrıca, geleneksel sanatlarımızı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba göstermeleri gerekir.
En sevdiğiniz projeniz hangileridir? Bu projelerin isimlerini ve özelliklerini paylaşır mısınız?
Tüm projelerimiz değerli ve özenle hazırlandı. Bunları birbirinden ayırmak, diğer projelere haksızlık olur. Hepsi çok zor koşullarda yapıldı.