Doğal taşlar, otel tasarımında estetik ve fonksiyonel özellikleriyle öne çıkan önemli malzemeler arasında yer alır. Melek Düvenci, Melek Düvenci Architects’in kurucusu olarak otel projelerinde doğal taşın kullanımını ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken unsurları bizlerle paylaştı. Düvenci’nin kıymetli görüşlerini siz değerli okuyucularımıza aktarıyoruz.
Otel tasarımında doğal taşın seçilmesi ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Otel projelerimizdeki malzeme seçimlerimizde doğal taşın kullanımı bizim için vazgeçilmez bir süre. Sahip oldukları doğal desenleri sayesinde mekanlara samimi ve sıcak bir hava katarlar ve eşsizliklerini mekanlara da yansıtırlar. Sonsuz bir renk ve desen yelpazesine sahip doğal taşların her bir taş parçası, farklı bir doku ve renge sahip olduğundan mekanlara özgünlük katarlar. Bu sayede birbirine benzemeyen, farklı, özgün zamansız mekanların tasarlanmasında etkili bir tasarım elemanı olarak öne çıkar. Proje sürecinde, otelin genel tasarım teması belirlendikten sonra, bu renk paletine uygun doğal taş seçimi yapılır.
Doğal taşlar son derece dayanıklı ve uzun ömürlülerdir. Bu özellikleriyle, yoğun trafiğin olduğu otel lobileri, resepsiyon alanları ve restoranlar gibi alanlarda tercih edilirler. Ayrıca özellikle yazlık otellerde güneşe, sıcağa, yağmura ve sert rüzgarlara maruz kalan otel dış cephesi, otelin dışında bulunan restoranlar, sahil kısımlarındaki binalarda diğer uygulamalara göre (ahşap, boya vb.) çok daha dayanıklılardır ve ayrıca çok fazla bakım gerektirmezler. Bu sayede oluşabilecek maliyetleri düşürmeye yardımcı olurlar. Sürdürülebilirliğin her geçen gün daha da önem kazandığı günümüzde, doğal taş çevre dostu bir malzeme olarak daha da önem kazanıyor. Çünkü doğru kaynaklardan elde edildikleri sürece, doğaya minimum zarar vererek çıkarılabilirler.
Granit, mermer, kireçtaşı, traverten gibi çeşitli doğal taş türleri mevcuttur. Hangi taşın kullanılacağına karar verirken, taşın estetik özellikleri, dayanıklılığı ve kullanım alanı göz önünde bulundurulmalı. Örneğin, mermer estetik açıdan çekici olabilir ancak granit kadar dayanıklı değil. Dışarıda, içeride, havuz başlarında kullanılacak taşlar sertlik, yüzey pürüzlülüğü ve üzerlerindeki delik yapılanmasına göre uygun oldukları yerlerde konumlandırılma. Ayrıca yağmur alan dış mekanlar veya otel içinde ıslak zeminlerde kullanılacak taşların kaydırmazlık değerleri ve yüzeylerine yapılacak kaydırmazlık uygulaması önceden çalışılmalı ve hesaplanmalıdır. Otellerde bulunan özel hamam ve spa tasarımlarında, su emici özellikleri olan mermer türlerinin tercih edilmesi önemlidir. Bu mermerler, su buharı ve neme karşı dayanıklılıklarıyla öne çıkarak mekanda oluşabilecek problemlerin önüne geçmiş oluyor.
Fakat bazı durumlarda, bazı doğal taşlar yinede diğerlerine göre daha fazla bakım gerektirebilir. Örneğin Mermer gibi taşlar, asitli maddelere karşı hassastır ve kolayca lekelenebilir. Bu nedenle, seçilen taşın bakım gereksinimleri ve otel personelinin bu bakımı yapabilme kapasitesi değerlendirilmeli, otel personeli ilgili bölgedeki taşların temizliği ve bakımı ile ilgili bilgilendirilmeli ve uygun malzemeleri kullanmaları sağlanmalı.
Taşın kaynağı ve tedarik süreci de önemli bir faktördür. Otel projelerimizde özellikle yerel doğal taşları kullanmanın önemini vurgulamak isterim.
Otel inşaatında kullanılacak doğal taşların, çıkartıldıkları yerlerde doğal yaşamı ve ekosistemi olumsuz etkilemeyecek şekilde seçilmesi ve işlenmesi önemlidir. Bu, hem doğal kaynakların korunmasına katkı sağlar hem de projenin çevresel sürdürülebilirlik açısından daha olumlu bir imaj sergilemesini sağlar. Ayrıca, tedarik sürecindeki güvenilirlik ve zamanlama, projenin zamanında tamamlanması açısından kritik öneme sahiptir. Biz genelde projelerimizde madenlere gidip oradan kütükleri seçip projemize göre kesim detaylarını verip taşları projelendirip o şekilde tedarik ederiz. Örneğin Titanic Golf Belek içinde yer alan, Yamas Greek Taverna’da tercih ettiğimiz doğal taşların, otelin bulunduğu bölgeden çıkan yerel taşlardan kullanılmasına dikkat ettik. Bu hem nakliye sürecini çıkararak karbon ayak izini azaltmış oldu, hem de o bölgenin doğası ile bir harmoni içinde olmak projenin bulunduğu bölge ile bütünleşmesine yardımcı oldu. Ayrıca bu tercih uygulama sırasında uygulamacıy için Hem zaman hem de maliyet açısıdan büyük bir kolaylık sağlar. Bizde buna ek olarak otel projelerimizde doğal taşları kullanırken, uzun ömürlü olmaları için su geçirmezlik ve leke tutmazlık gibi özelliklere sahip koruma malzemeleriyle işliyoruz. Bu yaklaşım, taşların dayanıklılığını artırır ve bakım maliyetlerini düşürür. Başlangıçta yüksek maliyetli gibi görünseler de doğal taşların uzun vadede ekonomik olduğunu göz önünde bulunduruyoruz; bu nedenle maliyet-fayda analizinde doğal taş kullanımı uzun vadeli avantajlar sunar.
Doğal taşlar, mekanlara benzersiz bir karakter kazandırmak için vazgeçilmez malzemelerdir. Eşsiz dokuları ve doğal görünümleri, otel lobileri, odaları ve spa alanları gibi önemli noktalarda estetik ve prestij sağlar. Ayrıca, doğal taşların içindeki damarlar ve desenler, tasarım süreçlerimizde ilham kaynağı olmuş ve farklı atmosferler yaratmamıza olanak tanımıştır.