Üç boyutlu görüntü derinliği ile taşlarının büyük ilgi gördüğünü belirten Yüksel Çelikten, 4-4,5 Mohs arasındaki sertliğe sahip mermer özellikli taşlarının zemin döşemesinde diğer taşlara göre daha dayanıklı olduğunu söylüyor.
Afyonkarahisar İscehisar’da faaliyet gösteren İnfomar Mermer A.Ş. Kütahya Aslanapa yakınlarında açtığı yeni ocağında üretilen taşlarıyla sektörde iddialı bir soluk oldu.
Hareketli desen yapısına günümüz mermer modasına uygun yapıya sahip taşın üretimi ile ilgili bilgi veren İnfomar Mermer San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Çelikten, üretim ve yeni ocakları ile ilgili Taş Dünyası Dergisi’neverdiği bilgilerde şunları söyledi:
“Ocağımızda elde ettiğimiz blokların plaka veya ebatlı ürüne dönüştürülmesi sonucunda üç boyutlu bir derinlik olduğunu gördük. Taşımız ayrıca belirli kalınlığa kadar ışık geçirme özelliği de taşıyor. Ocağımızda üretilen mermer çeşidinin 4-4,5 Mohs arasında değişen sertliğe sahip olması diğer birçok mermer çeşidine göre avantaj sağlıyor. Bu sertlik değerleri ile zemin döşemesi için aşınma konusunda dirençli bir taş olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Ocağımızda üretim hedefimiz aylık ortalamada ihracat kalitesinde 2000 ton olarak planlandı. Çok soğuk zamanlarda -10, -20 derecelere ulaşıldığında çalışmaya ara veriyoruz. Bu da bütün kış boyunca toplamda 2 aylık bir sürece denk gelmektedir.”
İhracattaki hedef büyüyor
2021-2022-2023 yılında blok üretimlerinin büyük çoğunluğu İtalya, Hindistan, Çin, Mısır, Bangladeş, Tanzanya, Amerika, Kuveyt, Lübnan gibi ülkelere ihraç edildiğini belirten Çelikten, 2024 yılında bu ülkelere yenilerini ilave ederek pazarlarını genişletmek arzusunda olduklarını söyledi.
Tanıtım için çeşitli kanallar
2021-2022-2023 yıllarında İzmir’de düzenlenen MARBLE Fuarı ve Bursa Blok Fuarı’na katıldıklarını, 2024 yılında da yine katılacaklarını ifade eden Çelikten, tanıtım konusunda ayrıca işlevsel bir web sitesi ve sosyal medya hesaplarının da aktif olarak kullanılacağını belirtti. Önümüzdeki süreçte yurt dışı fuarlarını da gündeme alacaklarını ifade eden Çelikten, Afyon İscehisar arasında Ankara karayolunun 20. kilometresinde bulunan fabrikalarında ihracat edilemeyen blokları keserek işlenmiş mermer olarak ihraç ettiklerini söyledi. Gerekli görülmesi halinde fabrika yatırımlarının kapasite olarak arttırılabileceğini de sözlerine ekleyen Çelikten, pazar oluşturabilecek yeni ocaklar konusunda da arayışlarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
Taşın adı neden Aizonai
Aslanapa ilçesinde bulunan Aizanoi antik kenti, dünyanın ilk ticaret borsalarından biri olma özelliğini taşır. Aynı zamanda kentteki Zeus Tapınağı da en iyi korunmuş tapınaklardan biridir. Kentte kullanılan taşlarda ocağımızın taşına benzer izler görmemiz, taşımıza isim koyarken ilham kaynağı olmuştur.
Hareketli ve yoğun desen yapısı içerisinde taşın yakaladığı homojenlik, yer yer beyaza dönen zemine giren gri tonların oluşturduğu kaos, taşımızı eşsiz kılmaktadır. Katraklık ve büyük blok verimimizin yüksekliği, neredeyse seleksiyona gerek kalmayacak kadar homojenlik devamlılığı da ocağımızın taşının talep görmesinde artı değer katmaktadır. Taşımızın iyi cila alması ve üretimimizin ekseriyetinin epoksi file istememesinin de tercih edilmesinde önemli rol oynadığını belirtmek isteriz.