1999 yılında kurulan Yingliang Group, madencilik, taş malzeme, gayrimenkul ve kültür alanlarındaki geniş yelpazesiyle dikkat çeken büyük bir şirkettir. 20 yılı aşkın bir sürede sektörde sağladığı yüksek kalite ve hızlı gelişme ile adından söz ettiren grup, dünyanın en tercih edilen taş proje hizmet sağlayıcılarından biri haline gelmiş durumda. Bu başarılı yolculuğun lideri Liang Liu ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, grubun geçmişi, başarıları ve gelecek hedefleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Bize şirketinizden, vizyonunuzdan ve yatırımlarınızdan bahseder misiniz? Röportaja başlarken; Sizi hala tanımayan varsa, öncelikle sizi dünyaya tanıtmak isteriz.
Yingliang Group, 1999 yılında kurulmuş, madencilik, taş malzeme, gayrimenkul ve kültür olmak üzere 4 büyük iş sektörüne odaklanan, yüksek kalite ve en yüksek hızda gelişen büyük ölçekli kapsamlı bir gruptur. Grup, 20 yıllık sıkı çalışmanın ardından dünyanın en çok tercih edilen ve profesyonel taş proje hizmet sağlayıcılarından biri oldu.
Çin’de doğal taş işinde öncü ve vizyoner şirketlerden birisiniz. Lüks taş segmentine ciddi yatırımlar yapma kararı almaya iten faktörler nelerdir?
Tüm yatırım kararları için, her şeyden önce, tutkunun taş işi ve taş insanları için anahtarlardan biri olduğunu düşünüyorum. Yaşamak için yaptığınız işi seviyorsanız, onu çok farklı bir şekilde görecek ve ele alacaksınız. İkinci olarak, deneyiminiz ve iş felsefeniz doğru şeyi doğru yönde yapmanıza yardımcı olacaktır. Son olarak, özellikle lüks taş segmenti için, geleceğin trendinin bu olacağını düşündüğüm için bu kararı aldım. İnandığım şey, gördüğüm şeydir.
Bildiğimiz kadarıyla Çin’in yanı sıra Türkiye ve Brezilya gibi farklı ülkelerde de doğal taş ocağı yatırımları yaptınız. Çinli bir yatırımcı olarak ülke dışında madencilik yatırımı yapmak zor muydu?
Doğal taş ocağı yatırımcısı olarak, Çin’den veya diğer ülkelerden olsanız da karar vermek zordur.
Kesinlikle yerel kültürü, yasal sorunları ve siyasi durumu bilmeniz gerekir. Bunun yanı sıra, yeterli paranız, iyi bir ekibiniz, yerel ilişkileriniz ve malzeme satışı için kanallarınız olmalıdır. Son olarak, bu taş ocağı için ne kadar risk alabileceğinizi ve yatırımda başarısız olursanız nasıl bırakacağınızı hesaplamanız gerekir.Tüm bu faktörler yatırımlarınız için önemlidir. Şu anda benim şirketimde tüm bu prosedürler sistem ve organizasyon tarafından kontrol altında ve devam ediyor ve bunun için son kararı veren kişi ben olacağım.
Çin doğal taş sektöründe ithal taşa doygunluk var mı?
Pek sayılmaz. Çin pazarı çok büyük ve şu anda biraz yavaşlasa da hala talep artıyor. Malzeme yeterince iyiyse, Çin pazarı tüm ithal malzemeler için hala en iyi ve en büyük pazardır.
Mevcut savaşlar ve gerilimler nedeniyle dünya konjonktüründe bir daralma gözlemliyoruz. Doğal taş sektörü için nasıl bir gelecek görüyorsunuz?
Dünya gittikçe küçülüyor ve bu küçük köyde kimse bu olaylardan kurtulamıyor. Tüm bu olaylar nedeniyle deniz taşımacılığı, döviz kurları, lojistik ve iş seyahatleri çok etkilendi. Örneğin, Kızıldeniz hattındaki deniz taşımacılığı bölgesel çatışmalardan etkilendi ve benim şirketim de bundan etkilendi. O dönemde çok sayıda konteyner yüklenemedi.
Yakın gelecekte daha fazla çatışma yaşanacağını düşünüyorum. 2024’te birçok belirsizlik var. Taş işi de bu yıl daha zor olacak. Ancak büyük şirketler bu çatışmalardan bir şekilde küçük şirketlere göre daha fazla avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle, küçük şirketler için, ürün ve maliyet yönetimi ne olursa olsun, önümüzdeki yıl için daha fazla hazırlık yapmaları gerektiğini söylemek isterim.
Doğal taş pazarının daralmasında seramik ve yapay taşların etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Üreticiler pazarda yeniden yükselmek ve rekabette öne çıkmak için ne gibi çözümler üretebilir?
Yapay taşlar için en büyük yarış doğal taşlarla değil seramik ve quartzlarla, çünkü fiyat ve kalite olarak daha tanıdıklar. Doğal taş, ürün paketi için yapay taşları tek bir ürün olarak birleştirecek. Gelecekte, yapay taşlar ile doğal taşlar arasındaki büyük farkı göreceğiz. İkame değil paralel olacaklar. Taklitler aslını yaşatır.
Çin-Türkiye doğal taş ticaretinde Covid ile başlayan sürecin ardından her yıl daha da daralma gözlemliyoruz. Bunun sebepleri nelerdir? Çinli firmalar adına Türk üreticilerden beklentileriniz nelerdir?
Çin-Türkiye doğal taş ticaretindeki daralmanın birçok nedeni var, bu sonucun ortaya çıkmasında çok fazla etken var. Ancak Çin pazarı şu anda yavaşlıyor ve hükümet emlak sektöründe ve internet endüstrisinde geleceğe yönelik birçok reform yapıyor. Tüm pazarlama hala oturmuş değil ve biz de bunun içinden geçiyoruz. Bu dönemde Türk üreticiler için en iyi yol Çin’e daha rekabetçi ürünler sunmak ve Çinli şirketlerle eski iş yapma şeklini değiştirmektir. Mümkünse, pazar bilgilerini güncellemek, buradaki gerçek durumu görmek ve yerinde gözlem yapmak için lütfen Çin’e gelin. Bu Türk şirketlerinin daha iyi kararlar almasına yardımcı olacaktır.