Türkiye’nin yıldız sektörlerinden olan doğal taş sektörü, Çin’de düzenlenen uluslararası fuara damga vurdu.
Türk doğal taş sektörü, 4 yıllık aranın ardından Çinli alıcılarla buluştu. 23. Xiamen Uluslararası Taş Fuarı’nda Türk firmaları, göz kamaştıran tasarımları ve yenilikçi ürünleriyle büyük ilgi gördü. Fuarda yapay taşlar, makina ve teçhizat, tasarım ve Türk taşlarının da yer aldığı koleksiyon alanları ziyaretçilere sunuldu. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, fuarın hem eski ticari ilişkileri canlandırmak hem de yeni iş imkanları yaratmak için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Xiamen Taş Fuarı’nda 170.000 metrekarelik taş sergilendi
Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden olan 2022 yılında 2,2 milyar dolarlık ihracat performansı ortaya koyan Türk doğal taş sektörü, en büyük ikinci ihraç pazarı Çinli alıcılarla 4 yıllık aranın ardından bir araya geldi. 23. Xiamen Uluslararası Taş Fuarı 5-8 Haziran 2023 tarihleri arasında 170.000 m2’lik alanda 22 holde 174’ü yabancı olmak üzere 1308 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu uzun yıllardır olduğu gibi bu yıl da Ege Maden İhracatçıları Birliği yaptı.
Yapay taşlar görücüye çıktı
Fuarda doğaltaşın yanı sıra, yapay taşlar, makina ve teçhizat, tasarım ve Türk taşlarının da yer aldığı doğal taş çeşitleri koleksiyon alanları ve sektörel medya stantları da yer aldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “2022 yılında Çin’e doğal taş ihracatımız 419 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 152 milyon dolarlık ihracat yaptık. Türkiye her Xiamen fuarında olduğu gibi bu sene de 60 firma ile en yüksek yabancı katılımcı sayısına sahipti. 1746 m2’lik alanda 47 firma ile milli katılım sağlayan ülkemizin yanı sıra fuara İtalya, Brezilya, Mısır, Brezilya ve Portekiz de milli katılım organizasyonu düzenledi. Fuarı 4 günde toplam 139 bin 41 kişi ziyaret etti. Çinli ziyaretçiler 2019 yılına oranla yüzde 24 artarken yabancı ziyaretçiler de yüzde 50 artış gösterdi. 91 ülkeden ziyaretçi gelirken, başı çeken ülkeler Hindistan, Rusya, Güney Kore, Vietnam ve Malezya’ydı.” dedi.
Türk doğaltaşları vr gözlük ile tanıtıldı
Başkan Alimoğlu, “Yenilenen tasarımları ile fuarın odak noktalarından olan Türk firma stantlarında sergilenen Türk doğaltaşlarımız ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. İlk günden fuarın son gününe kadar yoğun ziyaretçi trafiğine sahne olan ihracatçılarımızın stantları hem eski ticari ilişkileri canlandırmak için gelen müşterileri hem de yeni iş imkanlarına olanak sağlayacak ithalatçılar ile doldu. Xiamen Fuarı’nda Birliğimiz standında, sektör paydaşlarına bir yandan VR gözlük ile maden ocağını sanal ortamda görme ve ocaktaki olası risk faktörlerini uzaktan tanımlama eğitimi alma deneyimi kazandırılırken diğer yandan Amorf Tasarım Yarışmamız, sektörel etkinliklerimiz, ülkemiz ve sektörümüz tanıtıldı.” diye konuştu.
Sanatsal dokunuşlar
Xiamen Uluslararası Taş Fuarı, katılımcıların dikkatini çeken çok sayıda büyüleyici stant tasarımına ev sahipliği yaptı. Katılımcılar arasında, mermerin olağanüstü çok yönlülüğünü göz kamaştırıcı ve yenilikçi ürünleri sergileyen Türk şirketleri özellikle öne çıktı. Yerçekimine meydan okuyan heykeller ve duyuları büyüleyen girift mozaikler sunan stantları gerçek bir gösteriydi. Ziyaretçileri etkileyen tek faktör mermerin güzelliği değildi; kalıcı bir etki bırakan tasarımların ardındaki yaratıcılıktı.
Mermer masalar
Xiamen Uluslararası Taş Fuarı, her biri bir öncekinden daha göz alıcı mermer masalar göz kamaştırdı. Modası hiçbir zaman geçmeyen, hem gösterişli hem estetik hem de çok dayanıklı olan mermerin; mutfak tezgahlarından koltuklara kadar çok yönlülüğü fuarda gözler önüne serildi. Fuardaki mermer masalar, bu zamansız malzemenin güzelliğini ve çok yönlülüğünü kanıtladı.
- Xiamen Uluslararası Taş Fuarı hakkında kim ne söyledi?
Mabella Marble – Metin Düzer
Fuar önceki fuarlara göre daha az hareketliydi. Taşlara talep vardı ama Çin henüz tam olarak ihracata başladı ve eskisi gibi devam ediyor diyemem. Bir çok müşterim izin görüşü 2024 yılında Çin piyasasının daha hızlı olacağı yönünde. Tabi ki bunların hepsinde pandemiden sonra ilk yapılan organizasyon olmasının da büyük etkisi var. Biz Afyon, Muğla, Bilecik ve Uşak ocaklarımızdan ürünler götürdük. İlgi çok güzeldi ama dönüşler daha yeni yeni başlıyor
Nero Picasso- Burak Aziz
Xiamen stone fuarı beklediğimizden yoğun geçti. 3 senelik pandemi arası Xiamen fuarına olan katılımcı ve ziyaretci ilgisini üst seviyeye çıkatmış. Biz fuara Nero Picasso ocağmızın ürünleri ile katıldık. Uzun zamandır firma olarak katılmadığımız bir fuardı. Market egzotik mermerler için yoğun bir döneme giriyor bu bağlamda fuardan memnunuz. Çin ve diğer ülkelerden ziyaretçilerimiz durağan pazardan şikayetciydiler. Bu durgunluk gerek devam eden global tedarik krizi gerekse güncel savaşlar nedeniyle sürecek gibi görünüyor.
Artmar Artı Mermer – Yasin Carık
Çin Xiamen fuarının bizim adımıza güzel geçtiğini söyleyebilirim. Fuardaki ziyaretçi trafiği gayet iyiydi. Çinli blok alıcılarının dışında Güneydoğu Asya ülkelerinden ve Avustralya’dan gelen ziyaretçilerimiz oldu. Çin pazarı özelinde inşaat sektörü kaynaklı yavaşlık devam ediyor. Mermer modasında geçtiğimiz yıllara göre değişiklikler olmuş. Marketlerde Çin’in kendi taşlarının ve diğer ülke taşlarının oranında bir artış mevcut. Quartz ve porselen gibi yapay ürünlerde Çinli üretici sayısı da epey artmış. Diğer ülkelerden katılımcı olarak İtalyan, Yunan ve Mısırlı mermercileri görebildim. Fuarda bizler Fior Di Bosco, Emperador, Golden Beige, Golden Spider ve Rosso Venato taşlarımızı sergiledik. Sergilediğimiz hemen hemen her taş farklı pazarlardan gelen ziyaretçilerden ilgi gördü diyebilirim.
Esmer Mermer – Sahra Güzin
Esmer Mermer olarak Xiamen fuarı bizim için iyi geçti diyebilirim. 2022’de tanıtımlarına başladığımız, dolomitik yapılı, beyaza yakın gri alt tonlu yeni taşımız Holanta Dolomite’a ilgi yüksekti. Diğer fuarlardan da müşterilerimizin Holanta’ya ait yorumlarını bildiğimiz için, beklenen bir ilgiydi bizim için. Diğer ocaklarımıza ait çok renkli diyebileceğimiz ; Sunset Pink, Salome, Bordeaux Grigio ve Golden Onyx’e; Kore ve Singapurlu mimarlar ilgi gösterdiler. Uzun süredir moda olan nötr tonlara kontrast oluşturacak sıcak alt tonlu kırmızı – pembe damarlı taşların yeniden moda olacağının sinyalleri bu pazarlardan da alınmış oldu. Genel olara pazararın durumu ise pandemi süresince Türkiye’den giden sorunlu blokların yarattığı negatif etki; rekabetin sadece fiyat odaklı olarak ilerletilmesi ile; Çin pazarının da eskisi gibi her taşı her koşulda mecburen alan bir pazar olmaktan uzaklaştığını; biz üreticilerin de daha planlı ve kalite ile rekabet oluşturarak pazara yön vermesi gerektiğini gösteriyor.