İzmir’in Çeşme İlçesi’nde bir otel Rasim Palas Oteli. Fakat turistik bir merkezdeki bildiğimiz klasik otellerden biri değil…Tarihi 1914 yıllarına dayanıyor… Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında konakladığı, şerefine verilen baloda vals yaptığı, belki de birçok önemli fikirlerinin filizlendiği bir otel Rasim Palas…Dönemin birinci sınıf oteli…Taş kesme aynalarla süslü duvarlar, kristal avizelerle döşeli tavanlar… Görsel zenginliğinden de öte Atatürk’ün bir haftasını geçirdiği, hikayesi olan bir otel burası.. Zaman içerisinde el değiştirince restorasyon çalışması yapılmaya karar veriliyor otel için. Restorasyonda da en önemli şey, o dönemin ruhunu koruyabilmek. Bunun için de otelin doğal taş temini konusunda, Ulu Önder Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de de taşı kullanılan sektörün 82 yıllık köklü firması Alimoğlu Mermer Granit İzmir A.Ş.’nin kapısı çalınıyor. Ve böylece Alimoğlu, Atatürk’ün vals yaptığı otele gururla imzasını atıyor.
Üç farklı taş
Rasim Palas Oteli projesinde, Sivec (Bianco Sivec White) Burdur Bej (Crema Royal) ve Irish Brown olmak üzere üç çeşit taş kullanılmış. Projede kullanılan taşlarla ilgili bilgileri bize, Alimoğlu Mermer Granit İzmir A.Ş. Firmasının proje ekibinde görev alan İnşaat Mühendisi Cenk Sağun veriyor. Uygulama işlemi yapılmadan önce tüm taşlar fabrikada dry lay (serme) işlemi yapılarak, mahal mahal ayrıştırılıp her taşa farklı kodlar verilmiş. Montaj işlemi ise uygulama planları ustalara verilerek planlı, programlı ve projeye sabit kalacak şekilde üç hafta içinde tamamlanmış.
Projenin ana taşı : Sivec
Cenk Sağun, projenin “ana taşı” olarak nitelendirebilecek taşın, Sivec olduğunu belirtiyor. Kral odasında, giriş alanında, lobide, merdivenlerde, bar tezgahında ve rampa da dahi Sivec taşı ile uygulama yapıldığını belirten Sağun, “King Suit banyosunda, üst kattaki hollerde ve merdivenlerin rıhtlarında Sivec; lobide Sivec, Burdur Beige ve Irish Brown; giriş alanı ve giriş rampa kısmında ise yine Sivec ve Irish Brown kullanıldı. Zemin döşemelerinin yanı sıra bar tezgahında Sivec; merdivenlerde, asansör çerçeve ve sövelerinde de Burdur Beige taşı ile uygulama yaptık” diyor.
Tarihin ışığında renove edildi
İç mekan tasarımı, danışmanlık ve uygulama hizmeti ise Selis Sert Mimarlık tarafından yapılan Rasim Palas Oteli’nde renove çalışmasında, Çeşme’nin tarihi ve önemli yapılarından biri olduğu için özgün kullanımı olan doğal taş tercih edilmiş. “Uzun ömürlü oluşu, iç mekanda termal konfor sağlaması, geri dönüştürülebilir ve estetik olması gibi özellikler doğal taş seçimindeki belirleyici etkenlerimizdi” diyen Selis Sert Mimarlık yetkilisi Selin Sert Ayaydın, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e de ev sahipliği yapan tarihi yapının ruhunu korumak adına, yapının özgünlüğüne ve fiziksel bütünlüğüne zarar vermeden bir çalışma yapmayı hedefledik. Renk, doku ve dayanıklılık bakımından yer kabuğunun çok değerli tasarım ürünleri olan ve bir oluşum süreci olan doğal taşlar, Rasim Palas Oteli’nde projeye estetik, kimlik ve daha özgün değerler katması açısından büyük önem taşıyor. Tasarım süreci boyunca mimari yapıyı özel kılan özgünlüğü, kimliği, tarihi, mimari ve süreklilik değerlerinin yitirilmemesi amaçlandı. Yapının ruhunu ve kimliğini kaybetmeden özgün ve etkili bir iç mekan tasarımı elde etmek için arşivlerdeki fotoğraflardan yararlanılırken, otel içerisinden çıkarılan orijinal mobilyalar konsepte ve tasarım sürecine yardımcı oldu” diyor.
“Yerli doğal taş kullanmak ilk tercihimiz”
Firma olarak projelerde yerli doğal taş kullanmanın ilk tercihleri olduğunu ve tercihlerini yaparken tasarımlarına uyumlu taşı seçmenin de öncelikleri olduğunu özellikle söyleyen Mimar Ayaydın, ”Genellikle projelerde bütçe önemli bir faktör. Fakat bizler ikna sürecini kişiye, zamana ve mekana özel özgün tasarımlar yapmak istediğimizi karşı tarafa etkili bir şekilde anlatarak sağlayabiliyoruz” diyor.