Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Antik dünyanın en önemli merkezlerinden, eşsiz mimari eserleriyle binlerce yıldır ayakta kalan Efes Antik Kenti’nde görkemli bir geceye imza attı. AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesi bu yıl tarihin kucağında büyülü bir atmosferde gerçekleştirildi. “Doğal Taş Gala Gecesi Efes 21” temasıyla kapsamı genişletilen organizasyonda, sektörün katma değerli ürün ihracatına yönelimini artırmak üzere bu yıl ihracat yapan 30 adet mermer firmasına da farklı kategorilerde ödüller verildi. Aytan Mermer 2020 yılında en çok ihracat yapan firma olurken, AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda bu yıl toplamda yapılan 402 başvuru içinden 7 adet proje ödülün sahibi oldu. Muhteşem gecede sahne alan Kerem Görsev ve İpek Dinç ise performanslarıyla unutulmaz anlar yaşattı.
AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesi; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü (MAPEG) Cevat Genç ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ve Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu gibi önemli isimlerin katılımı ile gerçekleşti.
“İhracatçılarımız bir nefer gibi çalıştı”
Ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk 9 ayda 1,6 milyar dolar doğal taş ihracatının yapıldığını ve mermerin bunun yüzde 95’ini oluşturduğunu söyleyen Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Mermerde güzel bir gelişme var; blok mermerden işlenmiş mermere geçiliyor ve işlenmiş mermerin toplam ihracattaki payı yüzde 57’lere ulaşmış durumda. Amorf Tasarım yarışması gençlerin önünü açmak ve destek olmak için önemli bir yarışma. Gelecekte bu yarışma uluslararası arenada da bilinen bir yarışma haline gelecek.”
“Turkish Stone markasını katma değerli ihracat ile taçlandırmalıyız”
“Türkiye ekonomisinin gelişip büyümesi ve dünya ile rekabet edebilir olmasının yolunun katma değerli ihracattan geçtiğini hepimiz biliyoruz” diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bu kapsamda yapılan çalışmalara değer ve öncelik veriyoruz. Bu bağlamda Amorf Doğal Taş Tasarım Yarışması’nı önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bize düşen, Turkish Stone markasını daha da güçlendirerek, küresel piyasalarda oluşan olumlu havayı, katma değerli ihracatımızla taçlandırmak. Doğal taş sektörü, ülkemizin tanıtımına sağladığı katkıyla da büyük önem taşıyan bir sektör. Vatikan’da Sen Pier kilisesinin girişindeki sütun ve kaplamalar Afyon İscehisar mermerdir. ABD’de Beyaz Saray’da yetkililerin basın açıklamaları yaptıkları alanda kullanılan mermer Elazığ Vişne’dir, Alman Parlamentosu, Fransa Parlamentosu ve sayısız önemli mekan Türk mermerleriyle tezyin ediliyor” dedi.
“Binlerce yıl öncesinden beri tasarım ve sanat konusunda ilk sıradaydık”
UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Antik Kenti’nde bu etkinliği gerçekleştirmenin nedenini ülkemizin tasarım ve sanat konusunda dünyadaki yerinin binlerce yıl öncesinden beri ilk sırada olduğunu kendimize hatırlatmak olduğunu söyleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise şunları söyledi: “Tüm dünyanın akın akın ziyaret ettiği, hayranlıkla baktığı Antik Kentlerimiz, Türk doğal taşın her çeşidini barındıran, sanatın, mimarinin, tasarımın en üst noktasını simgeleyen gurur kaynaklarımızdır. Mimarlık, güzel sanatlar, tasarım bölümleri öğrencileri ve mezunlarının yanı sıra herkesi kucaklayan “sınırsız” kategorisiyle birlikte AMORF, doğal taşa gönül vermiş herkese kapısını açmış, yurtiçindeki başarısını, uluslararası arenaya da taşımanın hazırlıklarına da uzun zaman önce başlamıştır. AMORF sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlayacak, mimarlar ve tasarımcılarla sektör arasında bir köprü görevi üstlenecek. İkinci ödül törenimizde ise; 2020 yılında Birliğimizin gerçekleştirdiği 582 milyon dolarlık doğal taş ihracatına altı kategoride en çok katkı sağlayan 30 firmamıza altı ayrı kategoride ödüllerinin takdimini gerçekleştirdik. Sektörümüze bir ömür boyu hizmet eden bir Duayen ismimize de Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülünü takdim etme mutluluğunu yaşadık.”
2020 yılında 215 milyon liradan fazla Devlet Hakkı
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü (MAPEG) Cevat Genç ise şu açıklamalarda bulundu: “Bugün itibariyle ülkemizde 15 bin adet maden ruhsatı mevcut olup, bu ruhsatların üçte birini II-B Grubu maden ruhsatları oluşturmaktadır. Yaklaşık 7 bin 500 adet işletme izinli sahamızın da 2 bin adedi doğal taş grubunda yer almaktadır. İşletme faaliyet raporlarındaki beyanlara göre 2020 yılında II-B Grubu ruhsatlarda toplam 14 milyon 704 bin ton üretim gerçekleştirilmiş ve bu üretimlere istinaden 215 milyon liradan fazla Devlet Hakkı tahsil edilmiştir.”
“Pandemi ile birlikte doğal taşa yönelim arttı”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ise, “ Covid-19 pandemisi ile birlikte tüm dünyada hijyenin, sağlığın, doğal olanın, sürdürülebilirliğin önemi konusunda farkındalık oluşurken yapı malzemesi olarak doğal taşa olan yönelim de daha belirgin hale geldi. Bunu ihracat rakamlarımızdan da rahatlıkla görebiliyoruz. Dünya doğal taş ithalatı 2020 yılında 15,1 milyar dolardı. Bunun yaklaşık yüzde 38’ini, yani 5,8 milyar dolarını mermer ve traverten ithalatı oluşturuyor. Türkiye’nin Dünya sıralamasına baktığımızda doğal taş genelinde Çin ve Hindistan’dan sonra ihracatta yüzde 10,3’lük pay ile 3. sırada yer aldığını görüyoruz. Mermer-traverten ihracatı ve üretiminde ise dünyada ilk sıradayız” dedi.
AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması Ödül Gecesi’nin kazananları
2020 yılı “İç Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları”
Hakan Yörük – Ali Can Erol
Ayşenur Aydemir – Zehra Alan – Selen Çakır
Cemre Aymelek – Gamze Sevimli – Gözde Karakoyunlu
Mehmet Ali Seven
Ümmü Beyza Top
2020 yılı “Dış Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları”: Ömer Yeşildal – Semiha Kan
2020 yılı “Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri”: Burçin Ece Ertürk – Bilgesu Yıldız
Elif Dilara Bora – Ozan Aksun
Nilay Koçak – Süleyman Pamuk
2021 yılının kazananları
“Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri” profesyonel kategorisi: Abdulhamid İçöz – Merve Kanat İçöz
”Mermer artıklarının değerlendirilmesi”profesyonel kategorisi: Ahmet Ünveren
”Dış Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları” öğrenci kategorisi: Kemal Şayli
”Mermer artıklarının değerlendirilmesi” öğrenci kategorisi: Merve Turan- Merve Hilal Aktaş
İç Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları” öğrenci kategorisi: Tan Nuhoğlu
Bu sene ilk kez yarışmaya dahil edilen “Sınırsız” kategorisinde ödül kazanan yarışmacı ise: Emre Çalışkan oldu.
İhracat Başarı Ödülleri
En fazla doğal taş ihracatı yapan ilk beş firma
1. Aytan Mermer
2. Şuayp Demirel
3. Dünya Taş
4. Tureks-Gm Mermer
5. Ankamer Madencilik
Ege Maden İhracatçıları Birliği’ne 2020 Yılında üye olan ve en fazla ihracat yapan 5 firma
Hakan Şen Mermer
Kaymer Doğal Taş
Msa Doğal Taş
Piano Mermer
Ravini Madencilik
Yeni pazarlara en fazla ihracat yapan 5 firma
Delta Natürel Taş
Dervişoğlu Traverten
Ege Antik Mermer
Reisoğlu Mermer
Turkmar Mermer
Blok doğal taş ihracatına en çok katkı sağlayan firma
Huamei Maden
Olimar Madencilik
Ravini Madencilik
Selahattin Çınar
Taş Zamanı Mermer
İşlenmiş doğal taş ihracatında ilk 5 firma
Adamer Ic Ve Dıs Tıcaret
Aymar Doğaltaş
Cem-Mer Doğaltaş
Emek Mermer
Metamar Mermer Granıt Madencilik
İşlenmiş doğal taş ihracatına en çok katkı sağlayan firmalar
Dinç Mermer
Huka Doğaltaş
İzm İç Ve Dış Ticaret
Megamer Proje Mermer
Tirmar Maden
Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü
Nihat Kömürcüoğlu