İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir'deki yeni fuar alanıyla ilgili tüm merak edilenleri, Taş Dünyası Dergisi'ne açıkladı.
Röportaj: Şehriban ÇİMEN – Ersin BOZKURT
Yıllardır sürüncemede kalan, olacak mı, yetişecek mi diye tüm Türkiye'nin, özellikle mermer sektörünün yakından takip ettiği Gaziemir'deki yeni fuar alanı, Mart ayında gerçekleşecek MARBLE Fuarıyla birlikte kapılarını açılıyor. Bu sene ilk defa Gaziemir'de düzenlenecek olan MARBLE Fuarı bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor. Özellikle makinelerin kapalı hollere alınmaması, stant alanlarının 128 metrekare ile sınırlandırılması, alan fiyatlarındaki değişiklik birçok sektör temsilcisinin tepkisini çekti. Konuya açıklık getirmek için, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret ettik. Her şeyi devlet, belediye yapsın mantığından çıkılması gerektiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Yeni fuar alanı toplamda 600 milyon TL'ye mal olacak. Bu işin bir maliyeti var. Müşteriyi getir, katılımcıyı getir, hizmeti maksimum düzeye çıkar, sonra da para alma. Böyle şey olmaz. Eğer fayda varsa, bedel de var” dedi. Stant alanlarının sınırlandırılması konusuna da açıklık getiren Başkan Kocaoğlu, firmaların kendilerini 100 metrekarelik alanlarda da tanıtabileceğine, 200-250 metrekarelik alanlara gerek olmadığına dikkat çekerek, “Bedelini ödeyebiliyorlar diye fuarı 10 kişiyle yapamayız” diye konuştu.
Yüksek gerilim hattı, karayollarında yaşanan bazı sorunlardan dolayı zaman zaman yeni fuar alanı inşaatında çalışmalar durduruldu. Yeni alanın MARBLE Fuarı'na yetişmeme ihtimali ile ilgili net bir cevap alabilir miyiz?
Fuar alanındaki yüksek gerilim hattı artık kalktı. Alternatif yol yapıyoruz. Fuara girişimiz var ancak çıkışımız, zorlanarak var. Akdetepe-Emrez mahallerinden geçerek Akçay caddesine bağlanabiliyoruz. 2010 yılından bu tarafa bu kavşakla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yaklaşık 6 ay önce Bakan Beyle ( Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan) görüştük, kendisi talimat verdi. Mesafe alacağız, ama bu işin kamulaştırılması, inşaatı gibi birçok prosedürü var. Bakan Beye de 'Bu iş bu kadar gecikti, hızlı kamulaştırma konusunda bize destek verin' dedim. Henüz fuar inşaatı başlamadan, bu projeye başladığımızda mevcut trompet kavşağı onaylanmıştı. Biz kendi aklımızdan böyle bir kavşak tasarlamadık. Suçlamak istemiyorum ama, karayollarında uzunca bir süre “git gel”ler oldu. Bir türlü neşter vurulamadı. En sonunda binamız yükseldi. Şuanda bir problemimiz yok. Allah'tan bir mani olmazsa fuar alanımız, MARBLE'a yetişiyor.
Fuarın ilk etabı bitmek üzere, kalan hollerin yapımı ne zaman tamamlanacak?
Bunu ihtiyaca göre belirleyeceğiz. Kültürpark'taki holleri belli ilavelerle, yeni alana taşıma düşüncemiz var. Oradaki malzemeler eski değil, yaklaşık 10 senelik malzemeler. Kültürpark'taki malzemeyi yeni fuar alanında değerlendirmeyi istiyoruz.
Bu sene en büyük stant alanı 128 metrekare ile sınırlandırıldı. Makineciler de kapalı alanda kendilerine yer verilmediği için tepkili. Talep gelirse ikinci alanı da yapacağız dediniz . Zaten şuanda bir talep var?
Yeni bir yerde, yeni bir düzen kuruyoruz. Yerleri küçültülenler bunu bir kayıp gibi görüyor. Bedelini ödeyebiliyorlar diye fuarı 10 kişiye mi vereceğiz? Herkesi tatmin etmemiz gerekiyor. Makinecilere kapalı alanda ofis verdik. Makineciler tonlarca ağırlığındaki makinelerini, içeri almak istiyorlar. Böyle bir şey yok. 30 bin metrekare açık alanımız var. Makinesi dışarıda duracak.
Makineciler diğer dünya fuarlarında olduğu gibi makineleri içeride olsun istiyor. Planlamadaki diğer alan da tamamlandığında makineler yine dışarıda mı olacak?
30 bin metrekareye yakın bir açık alanımız var. Bu açık alanın da değerlendirilmesi lazım. Mermer bloğu taşıyan, mermer işleyen tonlarca ağırlığındaki makineyi fuar holüne almak mı doğrudur, onu bilmiyorum tabi. Şimdilik bir şey söyleyemiyorum. Yer olursa belki makineleri içeri alabiliriz.
Fuarın ikinci etabıyla ilgili bir tarih verebilecek misiniz?
Şuan için bir tarih veremiyorum.
Dışarıda kalan firmaların olduğu duyumunu aldık. Hatta dün bir firma müracaat etmiş ancak kabul edilmemiş. Bu sene dışarıda kalan firma, seneye nasıl yerleşecek?
Dün neden müracaat ediyor? Geçiyordum uğradım, ben de buraya gelebilir miyim diye bir şey yok. Duyurular yapıldı, her şey bitti, ona göre alanlar dizayn edildi, sınıflandırıldı, kuralar çekildi; sen ondan sonra gelmişsin, ben de buraya girebilir miyim diyorsun. Bize müracaat eden hiçbir firma dışarıda kalmadı. Uçak kalkmış ben bu uçağa binmek istiyorum diyorsun, öyle bir sistem yok ki, götürelim de uçağa binsin. Fuara katılmaktan vazgeçen olur, girmeyen olur o zaman tabi ki herkesi değerlendirmek isteriz. Zaten metrekareleri belirli bir sınıra getirmemizin nedeni de, bütün talepleri karşılamak.
Geçmişte 200-250 metrekare yer alıp bugün 128 metrekare ile sınırlandırılan firmalar, 2. etap bittiğinde stant alanını büyütebilecek mi?
Artık stant alanını büyütmeyiz. Amacımız başkalarını fuara getirmek. Fuar alıcıyla satıcının buluşma noktasıdır. Biz fuarımızı nasıl büyütürüz? A firmasına 100 metrekare yerine, 500 metrekare yer vererek fuarı büyütemeyiz. Daha çok insanı daha çok ziyaretçiyi daha çok çeşidi, daha çok firmayı o çatı altında toplayarak fuarımızı büyütebiliriz.
Eski fuar alanında insanlar fuardan çıkıp yürüyerek, oteline gidebiliyordu. Yeni fuar alanında o cazibe biraz koybolacak mı?
Yeni fuar alanı merkeze 15 dakika, havaalanına da 10 dakika uzaklıkta. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda ise merkeze gidiş 20 dakikayı, havalaanına gidiş ise 15 dakikayı bulabilir. Kültürpark'ta fuarcılığı büyütebilmek mümkün mü? Yeni Fuar alanı cazibesini kendisi yaratacak. Yeni fuar alanında 45 dönüm otel-kongre alanım var. Bizim bunları yapacak gücümüz var. Ama açıkcası üfleye üfleye yürümek istiyoruz.
Esbaş Kavşağı ile fuar alanı arasında monoray sistemi projesi vardı. Onunla ilgili bir gelişme var mı?
O alan karayollarının kamulaştırma alanı içerisinde. Monoray sistem bu sene değil ama seneye yetişecek. Böyle yani, burası Türkiye!
Fuarın her yıl gelen müdavim ziyaretçileri var. Bunlar eski alana çok alışkınlar. Oraya gidip, geri dönecek insanlar olabilir, bunları göz önüne alarak havalimanında, Marble Fuarı için bir karşılama olacak mı?
Bornova Belediye Başkanı olduğumuz günün 3. günü Kültürpark'taki hollerde ilk defa mermer fuarına katılmıştık. Ondan sonra fuarcılıkta belirli bir noktaya geldik. Lokomotif fuarları daha da büyütemeden, arkasından gelecek fuarları sürükleyemiyorsunuz. İZFAŞ daha aktif, daha pazarlamaya, hizmete yönelik bir fuarcılık yapacak. İşin esası budur. Havalanından ziyaretçileri karşılamalar, ulaşımı sağlamalar tabii ki olacak. Üçkuyular'dan ve ESBAŞ'tan otobüs servisleri yapılacak. Amacımız fuara, daha çok ziyaretçinin katılımını sağlamak. Alt yapımızı beş misli büyüttük. Fuarımızı da beş misli büyütmeyi hedefliyoruz. Bunun için Büyükşehir Belediyesi olarak Gaziemir'de yaptığımız yatırım yaklaşık 600 milyon TL'yi bulacak. Şu ana kadar 400 milyon TL harcadık.
Yeni fuar alanıyla İZFAŞ'ın fiyatları ikiye katladığı doğru mu?
Sektör bunu, dünya fuarlarındaki metrekare fiyatlarına bakarak değerlendirmeli. İZFAŞ kentin para kazanması hizmet sektörünün, fuarcılığın büyümesi, sektörlerin büyümesi için bu işi yapıyor. İZFAŞ para kazanmıyor ve tam tersi Türkiye'de hiçbir belediyenin yapmadığı, fuar alanı yapıyor. Ayrıca bu fuar alanında fiyatlar, dünya fiyatlarının altında. Ancak bu işin bir maliyeti var. Müşteri getir, katılımcıyı getir, hizmeti maksimum düzeye çıkar, sonra da para alma. Her şeyi devlet, belediye yapsın mantığından vazgeçmek gerekir. Eğer fayda varsa, bedel de var. Zaten katılımcı arkadaşlar KOSGEB'ten, ilgili Bakanlıklardan teşvik alıyorlar. Oraya harcanan para 600 milyon TL. Bu kadar parayı fuarcılıktan kazanmak mümkün mü? Tabii ki de mümkün değil. Biz bunu, kent kazansın diye yaptık. Kentin kazanması, sadece hizmet sektörünün kazanması demek değil. Bununla birlikte sektörler de büyüyor. Mermer fuarı olmadan önceki ve mermer fuarından sonraki ihracat rakamlarını karşılaştırırsanız, fuarın sektöre katkısını görürsünüz.
İZFAŞ kendisini sektörün üzerinde görüyor diye bir söylem var. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Biz kendimizi sektörün üzerinde görmüyoruz. Böyle bir haddimiz yok. Eğer İZFAŞ'ın 20 yıldır yaptığı İzmir Mermer Fuarı'nın sektöre katkısının olduğunu inkar ediyorlarsa, ona sadece ve sadece yaşam boyu saygı duyarız.
Bu fuar alanı mermercilerin taleplerinden doğmuştu. Salonlara sembolik de olsa mermer sektörüne katkı koymuş duayenlerin isimleri verilebilir mi?
Ben bir şeye baştan karşı değilim. İleriki dönemlerde bakılır. Mermer bizim lokomotif fuarımız. Ama o alan, sadece mermer fuarının yapılacağı bir yer, mermer sektörünün kendine has fuarı değil. Olabilecek şeyleri yapacağız. Mesela koridorları mermerden yapalım dediler. Kabul ettik.
Bu sene açılışa bakan gelecek mi?
Geleceklerini sanıyorum. Fuarımıza elbette davet ediyoruz. Kendilerine ev sahipliği yapmaktan gerçekten gurur duyarız.
İzfaş ile Ege İhracatçı Birlikleri fuarın tanıtımı konusunda ortak hareket ediyorlar. İzfaş fuar MARBLE için 550 bin Dolar, devlet ise 150 bin Dolar bütçe ayırdı. Toplam 14 ülkeden alım heyetinin geleceği 21. MARBLE Fuarı'na Dubai Ticaret Odası Başkanlık düzeyinde katılacak.
2015
Toplam alan 330 bin metrekare
Kapalı ve açık alan 110 bin metrekare
32 ülkeden 1.500'ün üzerinde katılımcı ve
87 ülkeden 50 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.