Amerika'nın Orlando kentinde düzenlenen Coverings Show, katılımcıları tatmin etmedi… Son yıllarda seramik üreticilerinin doğal taş ve ahşap desenlerden oluşan ürünleri ise giderek gelişiyor. Bu yıl büyük ebatlı ürünler hazırlayan seramikçiler “Book Match” desenler oluşturarak mermerin kendine özgü silahlarını imha etti.
ABD’nin en büyük doğal taş fuarına Türkiye’den 82 firma katıldı
Türk doğal taş üreticilerinin de katıldığı dev show bu yıl Amerika'nın Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde düzenlendi. İtalya, İspanya ve Türkiye seramik ve mermer üreticileri bu büyük buluşma da yerini aldı.
Milli Katılım organizasyonu İMİB tarafından gerçekleştirilen organizasyonda bu yıl ilk kez UR-GE Projesi kapsamında 23 firma katılırken Milli katılım organizasyonunda 37 firma yer aldı. Fuar da ayrıca 15 Türk firması da bireysel olarak katılım gerçekleştirdi.
Yazı ve Fotoğraflar: Ersin BOZKURT
Dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 1125 firmanın boy gösterdiği Coverings Show bu yıl Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde düzenlendi. Milli katılım organizasyonu İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından gerçekleştirilen Fuara Türkiye, 37’si Milli Katılım, 23’ü UR-GE Projesi kapsamında olmak üzere 60 firma ile katıldı. Bireysel katılımlarla birlikte fuarda toplam 82 Türk firması ürünlerini sergilediler. Mermer, granit, traverten fayans, plaka ve bordürler, seramik gibi yüzey kaplama malzemeleri, mozaik gibi dekoratif ürünler ile makine ve ekipmanlarının sergilendiği fuarda bu yıl, Türkiye’nin yanı sıra; İtalya, İspanya, Hollanda, Mısır, Brezilya, Çin, Hindistan, İsrail, Meksika ve Portekiz gibi pek çok ülkeden firmanın rekabetine sahne oldu.
Coverings'in açılış günü tam bir hayal kırıklığıydı
14 Nisan günü kapılarını açan Coverings katılımcılar açısından tam bir hayal kırıklığıydı. Katılımcı firmaların büyük şaşkınlığına neden olan durum firmalar tarafından da sorgulandı. Özellikle geçtiğimiz yıl ihracat rakamlarını artış ile kapatan Amerika pazarındaki en büyük organizasyon olan Fuarın ziyaretçi açısından daha kalabalık olacağını düşünen katılımcılar bu hayal kırıklığını dile getirdiler.
Seramik standlarına büyük ilgi!
Seramik sektörünün doğal yapı malzemelerini kopyalayarak benzer desenli ürünleri çok başarıyla taklit ettiği ve sonsuz desenler oluşturma konusunda çok büyük adımlar attığı gözlenirken ebat açısından da mermer plaka boyutunda ve “Book Match” desenleri oluşturması mermercilerin endişelenmesine yol açtı. Seramik ürünlerin inşaat aşamasında uygulama kolaylığı ve fiyat avantajına sahip olmasından dolayı tüm dünya genelinde bir ivme yakaladı.
Coverings'de neler öne çıktı?
2000'li yılların başından itibaren Amerika pazarının en önemli yapı malzemesi olan travertenin artık bu etkisini kaybettiği gözlendi. Büyük yapı marketlerinin yanı sıra mermer ve doğal taş ticareti yapan depoların yöneticileri de Amerika'da tercihlerin değiştiğini, travertenin düşüşe geçtiğini ve onun yerini özellikle dolomit, desenli beyaz taşlar ve gri mermerin aldığını, ışık geçirme özelliğine sahip oniksler ve bazı renkli taşların da Amerika'da yeni tercih sebebi olduğunu belirttiler. Granit ve mermer üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden Brezilya'nın bu yeni trend ile Amerika pazarında çok etkili olacağını belirten depocular Türk firmalarının da artık fuara traverten yerine farklı ürünler getirmesini tavsiye ettiler. Pazar oluşturulması sırasında önceki yıllarda yapılan hataların tekrar edilmemesi gerektiğinin altını çizen depocular pazarlama konusunda yeni bir strateji ile öncelikli olarak Türkiye'nin traverten döneminde bozulan imajının yenilenmesi ve güven duygusunun oluşturulması gerekliliğini vurguladılar. Amerika'da doğal taş kullanımının seramik ürünlere göre çok az olduğunu da vurgulayan depocular seramik sektöründeki yenilikçi anlayışın doğal taş sektöründe de olması gerektiğinin altını çizdiler. Türk doğal taş firmalarının Coverings'e 2000'li yılların ortalarında tasarım açısından daha planlı katıldığına işaret eden depocular Amerika'da show ve fuar organizasyonlarının tasarım açısından birinci derecede önemi olduğuna da dikkat çektiler.
UR-GE katılımcıları organizasyondan memnun
Coverings'e milli katılım organizasyonundan ayrı olarak UR-GE kapsamında katılan 23 firma ise Amerika pazarı için ilk kez bir organizasyona katıldıklarını belirttiler. İşlenmiş ürün pazarında birinci konumdaki Amerika pazarının büyüklüğü, ilgilendiği ürünler, tasarım ve ölçüleri yerinde görmenin kendileri açısından çok faydalı olduğunu belirten katılımcılar UR-GE Projesinin küçük ve orta ölçekli firmalar için çok büyük bir fayda sağladığını ve rehber olacağını söylediler.
“UR-GE Projesi tanıtım açısından küçük ve orta ölçekli firmalar için büyük bir fırsat!..”
EsMer Mermer A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ünal UR-GE projesi ile herhangi bir ülkede düzenlenen bir fuarda stand açma olanağı bulunmayan firmaların kendisini ve ürünlerini tanıtma olanağı yakaladığını vurguladı. Coverings'in zemin kaplama materyalleri açısından dünyanın en önemli organizasyonlarından birisi olduğunu belirten Vural UR-GE Projesi ile buraya katılma olanağı olmayan firmaların kendisini tanıtma olanağı bulduğunu, pazarı ve trendleri görme fırsatı elde ettiğini söyledi.
“Birarada olmak bizim için bir avantaj oldu!..”
Devrek Mermer yöneticisi Bertuğ Başpınar ise UR-GE Projesi kapsamında yer alan 23 firmanın değişik ürünlere sahip olmasının ve fuarda tek bir alanda bir çok taş çeşidinin bir arada sergilenmesinin ciddi bir avantaj olduğunu vurguladı. UR-GE standını ziyaret eden alıcı firmaların bir çoğunun farklı firmalar ile görüşme yaptığını ve ihtiyacını tek bir standdan farklı firmalar ile yapmasının fayda sağladığını belirtti.
“UR-GE küçük firmalar için büyük fırsatları yaratabilecek bir proje”
Romer Mermer Genel Müdürü İbrahim Solmaz ise UR-GE Projesinin küçük firmalar için büyük kapıları aralayabilecek bir proje olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz ilk kez Amerika'da bir fuara geliyoruz. Açıkçası ürünlerimizin Amerika pazarına uygun olup olmadığı konusunda çekincelerimiz vardı. Bunu burada yerinde görme fırsatı elde ettiğimiz için mutluyuz. Projeye emek veren herkese teşekkür ediyoruz.”
“Beklentilerimizin ötesinde bir ilgi ile karşılaştık!..”
HRK Diamand Tools Sahiplerinden Zafer Harmandal ilk kez katıldıkları Amerika pazarında beklentilerin üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını ve fuara gelecek yıllarda tekrar katılacaklarını belirtti. Harmandal sözlerine şöyle devam etti: “Amerika hakkında yeterli bilgiye sahip değildik. Pazar olarak büyük bir pazar. Ancak belirli konularda uzmanlaşmış firmamız için getirilerini yerinde saptamak istedik. Gördüğümüz ilgi bizi çok mutlu etti. Fuarın ikinci günü Coverings Show idarecilerine önümüzdeki yıl için yer talebini büyütme amaçlı başvurduk. Mermerin yanı sıra seramik konusunda da kesici talepleri oldu. Önümüzdeki yıl pazara daha çok hitap eden ürün çeşidiyle katılacağız. Bu fuar bizim için Amerika pazarında neleri sunmamız gerektiği konusunda bir altyapı oluşturdu.”
“Kesin siparişler aldık!..”
Milli katılım içinde yer alan firmalardan Çayboyu Mermer yöneticisi Serkan Koca; “Amerika pazarını yerinde görmek, ürünlerimizin pazar alanını genişletmek gayesiyle katıldık. Beyaz taş çeşitlerine Amerika'da talep olduğu söyleniyordu. Bunu yerinde gözlemlemek istedik. Biz iki çok net görüşme yaptık. Bunlar kesin sipariş şeklinde gerçekleşti. Önümüzdeki yıllarda fuara katılmaya devam ederiz diye düşünüyorum. Amerikalı müşterilerin yanı sıra Güney Amerika kıtasından da çeşitli ülkelerden alıcılar geldi. Gördüğümüz ilgiden memnun olarak ayrılıyoruz” dedi.
“Önümüzdeki yıl yeni stand kopseptini belirlemek için tasarım yarışması yapıyoruz!..”
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, yeniden hareketlenen ABD pazarına Türk firmalarının büyük önem verdiğini, özellikle işlenmiş doğal taş ihracatımızda ilk sırayı alan Amerika’da pazar payını artırmak için çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu önümüzdeki yıl Türk mermer sektörü için yeni projeleri olduğunu, özellikle milli katılım gerçekleştirilen fuarların standları için yarışma açtıklarını, standların tasarımının yanı sıra katılımcı ve ziyaretçilere yönelik bazı promasyonlar yapılacağını belirtti. Coverings fuar standlarının ve verilen hizmetlerin bazı katılımcılar tarafından yetersiz olarak nitelendirildiğini belirten Kahyaoğlu standların yenilenmesi konusunda önceki yönetim tarafından yapılan ihale süresinin sona ermesi gerektiğini söyledi. Hizmet açısından Coverings katılımcılarına ellerinden geldiği kadar destek olmak istediklerini ve bu doğrultuda bazı çalışmaların yapıldığını belirten Kahyaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Gönül ister ki katıldığımız fuarda tüm ülkelerden daha iyisini yapalım, gerek tanıtım ve gerekse tasarım açısından en iyi ülke biz olalım. Ancak, yönetmelikler bazen insanın elini kolunu bağlıyor. Önümüzdeki yıl sadece Amerika'da değil, milli katılım yaptığımız tüm fuarlar için farklı planlarımız var. Türk mermerciliğinin imajının tazelenmesi ve marka olması için ne gerekiyorsa yapacağız.”
“Tasarıma yatırım yapılması gerekiyor”
Coverings fuarının dünyanın en büyük mermer ve doğal taş üreticilerini bir araya getirdiğine değinen Kahyaoğlu, “Dünya genelinde en büyük doğal taş ithalatçılarından olan Amerika’ya ihracatını artırmak isteyen ülkeler, bu yıl 26. sı düzenlenen fuarda yoğun bir rekabet içine girdiler. Biz de İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak, Türk doğal taşlarının tanıtımına katkı sağlamak ve Amerika’ya ihracatımızı artırmak için fuara yönelik bir dizi aktiviteler hazırladık. Bu yıl 14. kez Milli Katılım gerçekleştirdiğimiz fuarda, Türk doğal taşları köklü geçmişi, sahip olduğu renk ve desen çeşitliliği ile rakiplerinin önüne geçti. Firmalarımız önemli bağlantıların ilk adımlarını attılar. Ağırlıklı olarak işlenmiş doğal taşa yatırım yapan ABD’de daha güçlü konuma yükselmek için tasarıma yatırım gerekiyor. Birlik olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sektör için tasarımın öneminin altını çizmeye devam edeceğiz” dedi.
İşlenmiş doğal taş ihracatımızda ABD ilk sırada
Çin’den sonra Türkiye’nin en önemli pazarı konumunda olan ABD’nin özellikle işlenmiş doğal taşta vazgeçilemez olduğunu belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Genel ihracat rakamlarında düşüş yaşanmasına karşın ABD pazarına doğal taş ihracatımız artmaya devam ediyor. 2014 yılında yüzde 8,5 artışla 319 milyon dolara ulaştık. 2015 rakamları da artış gösteriyor. ABD pazarı yeniden eski parlak günlerine dönüyor biz de bu ortamda payımızı artırmaya çalışıyoruz. Bu nedenle ihracatta bize avantaj sağlayacağına inandığımız Türk Ticaret Merkezleri’nden ilkini ABD’de açmayı planlıyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde firmalarımız daha güçlü ve rekabetçi hale gelecek” dedi.