Amerika’da faaliyet gösteren mimari şirketleri CODE Impex aracılığıyla Amerika’da yer alan bir çok projeye doğal taş tedariği sağlayan DKM Madencilik, katma değer vergisi yüksek, kaliteli üretim hedefi ile hareket ediyor. Doğal taş sektöründe 23 yıllık tecrübeye sahip olan Code Dış Ticaret firmasının ortaklarından Aykut Adem firma olarak egzotik ve otantik taşların hem üreticisi hem de tedarikçisi olarak, yaratıcı tasarımlara öncülük ettiklerini söylüyor.
İnternet üzerinden satış yapan ilk firma
Aykut Adem şirketlerinin kuruluş aşamaları ile ilgili şu bilgileri verdi: “İlk şirketimiz CODE Dış Ticaret, 1998 yılında kuruldu. Ekonomik krizin 2007 yılında kendini hissetirmesi ile birlikte 2010 yılında şirketimizin Türkiye ayağını kapattık ve CODE Impex olarak Amerika’da hizmet vermeye devam ettik. Başlangıçta aracı firma olarak ve ağırlıklı mimari projelere bitmiş ürün sevk ediyorduk. İnternet sitesi üzerinden satış yapan ilk firmalardan bir tanesiyiz. Devam eden yıllarda fason üretimin getirdiği zorluklar, yerli üreticinin ağırlıklı Ortadoğu ve Uzakdoğu müşteri grubuna hizmet vermesi, Amerika ve Avrupa’ya özgü, keskin kenarları ve şartları olan üretim bilincinden uzak olması sebebi ile kendi işletmemizi kurduk. DKM Madencilik olarak da 2011yılından bu yana kendi üretimimizi Ortaklar- Aydın Bölgesi’nde sürdürüyoruz.”
Geniş ürün yelpazesi
Aydın–Ortaklar Bölgesi’nde 50 dönüm arazi üzerinde, yaklaşık 4.000 metrekaresi kapalı alana sahip, eski bir tesisin tadilatı olarak devam eden bir fabrikalarının olduğunu belirten Aykut Adem, ocaklardan aldıkları hammaddelerin üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi: “Marmara Adası’ndan Ekvator ve Dolomit; Burdur – Karamanlı Bölgesi’nden Capuccino, Diano Royale, Burdur Bej; Afyon Bölgesi’nden Kaplanpostu, Afyon Beyaz, Sivrihisar Bej ve Beyaz grubu; Isparta Sütçüler Bölgesi’nden Gri Mermerler, Finike – Demre Bölgesi’nden Susamlı ve Susamsız Limralar; Denizli Bölgesi’nden Light, Noce ve Sarı Travertenler; Muğla Bölgesi’nden beyaz mermer grupları; Elazığ ve Kulp Bölgesi’nden de birçok farklı geniş bir ürün ağına sahibiz. Bu kadar geniş bir ağa sahip olmamızın nedeni ise Amerika ve Avrupa Kaynaklı projelere de ürün veriyor olmamızdır” dedi.
Amerika geneline servis hizmeti
“Blok bazında sadece iç pazardan hammadde alımı yapmakta olup, %85’ini ihracatın oluşturduğu bir satış ağına sahibiz” diyen Aykut Adem, “Avrupa’da ağırlıklı pazarımız Almanya, İsveç ve Kuzey İskandinav Bölgeleri olup, dönem dönem Kanada ve Avusturalya’ya da ihracatlarımız oluyor. Dallas, Atlanta, New York ve Miami Bölgeleri’nde de çalışıyor, Amerika geneline servis sağlıyoruz. Ortalama 50 container / yıl üretime sahibiz. Yoğun bir tempoda çalışıp ekonomik ürün üretmek yerine, katma değer vergisi yüksek, kaliteli ürünlerin üretimini hedef almış bulunuyoruz. Meslektaşlarımıza da bunu tavsiye ediyoruz” dedi.
Uluslararası Pazarın tercihi : CODE İmpex
Ağırlıklı olarak proje ve uygulama yapan tanınmış mimari firmalardan oluşan bir müşteri portföylerinin olduğunu kaydeden Aykut Adem, Amerika Mimari şirketileri CODE Impex LLC aracılığıyla Amerika’da yer alan bir çok projeye ürünlerini gönderdiklerini söyledi. Firmanın ürünlerinin kullanıldığı projelerden bazıları ise şunlardır: “Albertina Palace (Viyana-Avusturya), Birmingham Alabama Üniversitesi (ABD), Swiss Otel (Tallinn-Estonya), The Marmara Otel (New York-ABD), World Trade Center (Hong Kong), Aria Hotel (Las Vegas-ABD.)”
“Fazla üretim taşın değerini düşürüyor”
Geçtiğimiz 2018 yılında sıkıntılı süreçlerin yaşandığını belirten Aykut Adem sektöre bazı tavsiyelerde bulundu. “Ocak ve fabrika üretiminde hız ve kapasite yüksekliğinden önce, kaliteli ve merkezi bir üretim düzeni oluşturmalı” diyen Aykut Adem şunları söyledi: “Fazla üretmek, ürünün Pazardaki değerinin ve talebinin düşmesine neden oluyor. Ürünlerimizin karlılığını ve Pazardaki değerini artırmak için limitli, kaliteli ve en az fire ile bilinçli üretim yapmalıyız. Bazen öyle taşlar görüyoruz ki, şekil ve renk olarak muazzam ancak su yollarının aksine üretildiği için tek parça sağlam ürün alamıyorsunuz. Ve biz üreticiler olarak, ocaktan aldığımız 1 metreküplük hammaddenin sadece %40’ını bitmiş ürün haline getirebiliyoruz. Geriye kalan birçok kalem üretim aşamalarında atıl hale geliyor. Bu konuda hep beraber çalışmalıyız.”
“Güç var, inanç yok”
Blok sektörü açısından da eskisi gibi hızlı bir dönemin olmadığını vurgulayan Aykut Adem, “ 600 USD/ton değerinde 5.000 ton satmak varken, neden 200 USD/ton fiyatından 15.000 ton satıyoruz? Bu noktada el birliği ile hareket etmek şart. Bu kadar değerli hammadde kaynaklarının ruhsatını neden dış ülke menşeili firmalara da veriyoruz? Denizli Traverten’i, Muğla Beyaz’ı, Finike-Demre Limraları dış pazardaki ederlerini ciddi anlamda yitirdiler. Bunun mercek altına alınması ivedilikle önemli, yoksa yok olacak ilk grup kaynaklar bunlardır. Sektörel olarak çok ciddi bir darboğaza hızla giriyoruz. Kimsenin yanlış anlamasını istemem ama sektörel olarak küçülmemiz gerekiyor. Küçülelim ki, piyasada olan ürünlerimizin eksikliği hissedilsin ve talepkar bir piyasa yaratalım. İnanın bizde bu güç var, ama inanç eksik” diye konuştu.