İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer: “Hayatımız maden. Çünkü tüm sanayilerin ham maddesi maden ürünüdür. Madenleri işlemek zorundayız.”
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) organizatörlüğünde maden ve doğal taş sektörlerine yönelik olarak daha fazla katma değerin ülkemizde bırakılması, ihracatta sürdürülebilir küresel rekabet gücü artışının sağlanması, sektör sorunlarının ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi temel hedefleri doğrultusunda bir yol haritası oluşturulması amacıyla “Hayatımız Maden 2” sektör çalıştayını Antalya’da gerçekleştirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen çalıştayda, “Dünya’da ve Türkiye’de Madencilik”, “Maden Kanunu ve Bu Kanundaki Değişikliklerin Sektöre Etkileri”, “Sürdürülebilir Madencilik” gibi sektörün geleceğine yönelik birçok önemli konu başlıkları ele alındı.
“Hayatımız maden”
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, madenciliğin önemi, mevzuat, sürdürülebilir madencilik, iş güvenliği, çevre ve kamuoyu algısı gibi önemli konulara değinerek gerçekleştirilen çalıştay kapsamında şunları aktardı; “Madencilik çok meşakkatli bir meslek. Uzun yıllardır emek verdiğimiz ocaklarımız diğer sanayi kuruluşları gibi çok önemli tesislerdendir. İhlaller yapıldığında ruhsatların iptal edilmesi, yıllarca hayatınızı adadığınız işletmenizin yok olması demektir. Hiçbir sanayi kuruluşu veya fabrikaya ihlallerinden dolayı el konmadığı gibi ocaklarda da ruhsat iptalleri kavramı ortadan kalkmalı, tüm STK’lar ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızla birlikte yeni bir maden kanunu yapılmalıdır. Her ürün madenden doğuyor ve maden insan için var. İlaç, tarım, cam, seramik, inşaat, teknoloji, otomotiv, kimya, çelik, enerji, mücevher giyim… Bu sanayilerin gelişmesini istiyorsak madenlerimizi de işlemek zorundayız. Mikro değil makro bakmalı, kamuoyuna doğru bilgi vermeliyiz.” Ayrıca Dinçer, madencilik sektörünün, Türkiye’nin toplam orman arazilerinin binde 2,5’unu kullanmasına rağmen Orman Bakanlığı’nın gelirlerinin yaklaşık %58’lik kısmının maden sektöründen elde edildiğini ifade etti.
Dünya standartlarında madencilik
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü (MAPEG) Mehmet Bıçkıcı da madencilik sektöründe kamuda yeni düzenleme yapıldığını ve genel müdürlüklerinin yapılandırıldığını bildirdi. Bakanlıkları tarafından ortaya konulan “Milli Enerji ve Maden Politikası”nın önemine işaret eden Bıçkıcı, “Politika kapsamında, ekonomimizin en önemli sektörlerinden biri olan madencilik sektörünün, dünya standartlarında bir yapıya kavuşturularak güçlendirilmesi için çalışmalar yapacağız. GSYİH’deki payını yükseltilmesi için çalışacağız.” dedi.
Denetim yüzde 24 arttı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ise; “Gayrisafi Yurt İçi Hasıladaki (GSYİH) madencilik payını yüzde 1’ler seviyesinden, orta vadede yüzde 3 seviyesinin üzerine taşıma ve uluslararası niteliklere haiz bir madencilik sektörünü ülkemize kazandırmak için Bakanlık olarak çalışmalara başladık. Bu bizim için rahatlıkla ulaşılabilir bir hedeftir” dedi. Cansız, 2018’de 8 bin 88 maden sahasında 11 bin 95 maden ocağını denetleyerek, 2017’ye göre denetim sayısında yüzde 24’lük bir artış yakaladıklarını vurguladı.
Kazalarda can kaybı yüzde 59 azaldı
Kaza sonucu oluşan can kaybı sayısını önceki yıla kıyasla yüzde 59 oranında azalttıklarını vurgulayan Cansız, madencilik sektörünün gelişimini sağlamak amacıyla Madencilik Eğitim Merkezini kurduklarına değindi. “MTA Genel Müdürlüğümüz bünyesinde maden arama-araştırma faaliyetlerine alt zemin oluşturacak jeokimya haritalarını hazırladık ve havadan jeofizik çalışmalarını başlattık. 2018’de 1,5 milyon metre sondajlı arama faaliyeti gerçekleştirdik” ifadelerini kullanan Cansız, uluslararası arenada da madencilik faaliyetleri çalışmalarını artırdıklarını dile getirdi.
Mermer artıklarının değerlendirilmesi
Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi Çalıştayının ikincisi kamu ve özel sektör temsilcileri ve konuyla ilgili uzman akademisyenlerin katılımıyla Antalya’da Hayatımız Maden Çalıştayı içinde ayrı bir çalıştay olarak gerçekleştirildi. MAPEG Doğaltaş Mermer Daire Başkanı Mümin Aydın ve Prof. Dr. Atiye Tuğrul moderatörlüğünde, mermer artıklarının agrega, çimento, cam, seramik ve plastik sektörleri başta olmak üzere değerlendirilebileceği 10 ana sektör ile birlikte artık mevzuatı, teşvik ve desteklerin neler olabileceğinin belirlenebilmesi için farklı disiplinlerdeki katılımcılarla oluşturulan 12 grubun ilk çalıştayda yürütmüş olduğu çalışma ve raporlar katılımcılarla sunum olarak paylaşıldı.