Antalya Limanı, blok mermer ihracatını 8 yılda %143 artırarak, 2018 yılında 1.623.320 tona ulaştı. Türkiye’nin en büyük blok mermer alıcısı Çin’e 2018 yılında yapılan ihracatın %41.6’sı, Antalya Limanı tarafından gerçekleştirildi.
Akdeniz Bölgesi’nin mermer ihracatını geliştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında Antalya Limanı yetkilileri, en fazla mermer ihracatı yapan firmalar ile bir araya geldi. Antalya Limanı – Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert’in ev sahipliğinde Akra Barut Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, İmsa Mermer, İltaş Madencilik, Onur Mermer, Antalya Mermer, Sekamar, Dali Madencilik, Taş Kütüphanesi, Tema Mermer, Dünya Taş, Varollar Nakliyat, Olimar Maden temsilcileri katıldı. Antalya Limanı’ndan birim yöneticilerinin de yer aldığı toplantıda, mermer ihracatına yönelik detayların yanı sıra süreci geliştirmek üzere firma yöneticilerinin görüşleri alındı.
%89’luk oranla bir ihracat limanı
Global Ports Holding ile ilgili genel bilgi veren Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert,: “Limanımızdan konteyner ile gerçekleştirilen ihracat, ithalat oranlarına baktığımızda; 2017’de limanımızdan gerçekleştirilen hizmetlerin %87’si ihracatken, ithalatın oranı ise %13’tü. 2018 ise bu oranlar daha da gelişti ve %89 ihracat, %11 ithalat olarak gerçekleşti” dedi.
Limandan gerçekleştirilen konteyner ihracatının %85’i mermer
Antalya Limanı’ndan 2018 yılında gerçekleştirilen konteyner ihracat yüklerinin (Teu) oranına bakıldığında ; %80 blok ve %5 kasalı olmak üzere toplamda %85 mermer olduğunu ifade eden Özgür Sert, “Antalya Limanı’ndan 2018 yılında gerçekleştirilen konteyner ihracat ülkelerine baktığımızda ise %74 gibi yüksek bir oranla Çin’in öne çıktığını görüyoruz. Kalan bölümün ise %5 Hindistan, %3 ABD, %3 Kanada, %1 Panama, %1 Birleşik Arap Emirlikleri, %1 Suudi Arabistan, %1 Brezilya, % 1 Cezayir, %1 Endonezya ve toplamda %9 paya ulaşan %1’in altındaki diğer ülkelere gerçekleştirildiğini görüyoruz” dedi.
Çin’e ihraç edilen blok mermerde öne çıkan şehirler
“Çin’e yapılan blok mermer ihracatında üretim iki ana bölgede gerçekleştiriliyor” diyen Özgür Sert, “Bu bölgelerden ilki, toplam 523 işletme izinli sahaya sahip, aynı zamanda Antalya Limanı’nın yakın hinterlandında yer alan Burdur, Antalya ve Isparta’dan oluşuyor. İkinci bölgede ise toplam 462 işletme izinli saha ile Afyonkarahisar, Muğla, Denizli, Konya ve Karaman yer alıyor” diye konuştu.
“Sunulan ayrıcalıklar ve avantajlarla mermer ihracatı destekleniyor”
Özgür Sert Antalya Limanı’nın ayrıcalıkları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Antalya Limanı, mermer ihracatına yönelik; ‘Dolum – Boşaltım’, ‘Depolama’, ‘Takozlama’, ‘Çelik Halat Sabitleme’, ‘Mermer Kesimi’, ‘Blok Mermer Markalama’, ‘Tekli Tartım’, ‘Yıkama’, ‘Fotoğraflama’ ve ‘DBA’ hizmetleri sunuyor. Liman içerisinde 45 gün ücretsiz depolama’ olanağı sağlanan limanda, ‘Payload aşımı nedeni ile oluşan ek iç dolum ve iç boşaltmalar için kolaylıklar da sağlanıyor. Ebatlı mermer dolumları için özel olarak tasarlanmış aparatlar bulunan ve taş kesme hizmeti de verilen Antalya Limanı’nda, blok dikme/çevirme aparatı da yer alıyor. Limanda, Otomatik Mermer Boyut Ölçüm Sistemi ile her ebat ve şekildeki mermerin hızlı ve hassas bir şekilde 3 boyutlu ölçümü yapılıyor. Limanın gelişmiş IT altyapısı ve yazılımları ile depolanan mermer yüklerinin tonajlarını online olarak takip etme imkanı, konteynerlerin doğrulanmış brüt ağırlıklarının (DBA) online olarak websitesi üzerinden öğrenebilmesi gibi çeşitli ayrıcalıklar da sunuluyor.”