Türkiye’nin en önemli cevherlerinden olan Türk mermerinin yerinde keşfi için düzenlenen Bursa Blok
Mermer Fuarı, bu yıl ‘Türk Üreticilerinden Türk Mermerini Yerinde Keşfedin’ temasıyla sektör profesyonellerini ağırlayacak.
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1967 yılında Ankara’da doğdum. Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun olduktan sonra Londra’ya gittim. Londra’da eğitimime devam ettikten sonra dönüşümde İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparak eğitim hayatımı noktaladım.
31 yıl önce başladığım Tüyap’ta satışın her kademesinde görev aldıktan sonra, Tüyap’ın Anadolu’ya açılma projesi kapsamında ilk olarak Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. daha sonra Tüyap Konya Fuarcılık A.Ş. Tüyap Adana Fuarcılık A.Ş.’de genel müdür olarak görev yaptım. Tüyap’ın Anadolu teşkilatını kurmasında aktif rol oynadım. TOBB Fuarcılık Meclisi başkan yardımcısı olarak da görev aldım. Bu görevlerimin yanında Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği’nin yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini de 3 dönemdir devam ettirmekteyim.
Bursa Blok Mermer Fuarı’nın bu yılki teması nedir?
Bursa 7. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın bu yıl işleyeceği tema, “Türk Üreticilerinden Türk Mermerini Yerinde Keşfedin” olacak. Bu yıl hem Cumhuriyetimizin 100. yılı olması vesilesi hem de fuarımızın yedinci yılını gerçekleştiriyor oluşumuz bizler için gurur verici. Dünyanın dört bir yanından gelecek sektör profesyonellerine “Türk Mermeri”ni vurgulamak ve dünyanın en önemli cevherlerini Türkiye’de keşfedebilmeleri için bu yılki temamızı az önce sözünü ettiğim söylem üzerinden hazırladık. Aynı şekilde, Türk mermerinin kalitesini ve çeşitliliğini tüm dünyaya tanıtmak için de bu fuarımız önemli bir fırsat sunuyor.
Hangi ülkelerden firmalar, fuarın katılımcıları arasında yer aldı?
Doğal kaynakları yönünden oldukça zengin olan ülkemiz, 5,1 milyar m³ –13,9 milyar ton muhtemel mermer rezervine sahip. Bu değer, 15 milyar m³ olduğu tahmin edilen dünya rezerv toplamının %33’üne karşılık gelmektedir. Ülkemizde toplamda 800 civarında olan mermer ocaklarının %90’ının Ege ve Marmara Bölgelerinde yoğunlaştığını, il olarak baktığımız zaman da Bursa ile birlikte Balıkesir, Afyonkarahisar, Bilecik, Denizli, Muğla, Eskişehir şehirlerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Gerek mermer ocaklarının sayısı gerekse limana yakın lokasyonu ile öne çıkan Bursa’da yedinci kez gerçekleştirdiğimiz fuarımız, oluşturacağı iş hacmi ile ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam edecektir. Üretimi güçlü olan doğal taş sektöründe düzenlediğiniz Bursa Blok Mermer Fuarı’nın katılımcılarının neredeyse tamamı Türk üreticilerinden oluşmaktadır. Ayrıca, Almanya’dan da bir firmamız fuara katılım sağlamaktadır.
fuarın sektöre sağladığı avantajlar nelerdir?
Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı, konusunda tek ihtisas fuarı olması sebebi ile bölgenin ve ülkemizin gücünü dünyaya gösteriyor olması açısından önemli. Bu fuarın sağladığı avantajlardan biri de sektörün ihtiyaçlarına cevap veriyor olması. Bir başka avantajı ise yurt içi ve yurt dışından gelecek olan ziyaretçilerin katılımcılarımızdan alacakları siparişler ile sektörde bir istihdam yaratacak olması. Alınan blok mermerlerin işlenerek inşaat, mimari ve yapı gibi pek çok farklı sektörde kullanılıyor olması bu sektörlerdeki ticareti de tetiklemektedir. Trend renklerin, yeni tasarımların ve farklı desenlerin aynı anda fuar alanında görülecek olması sektöre bir mesaj verecektir.
Bursa Blok Fuarı’nın amacı nedir ve sektöre nasıl bir katkı sağlamayı hedefliyorsunuz?
Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın öncelikli amacı, sektörün gelişimine katkı sağlamak ve sektör ihracatını artırmaktır. Fuarlar, firmaların pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde önemli bir rol oynar. Üretilen ürünü pazarlayamazsanız hedefe ulaşamazsınız. Biz de sektörün lider firması olarak fuarımızda yer alan katılımcılarımıza yeni hedef coğrafyalara ulaşma fırsatı sunuyoruz.
Bu doğrultuda, fuarımızda dünyanın 60 ülkesinden sektör profesyonelini ağırlıyoruz. Hindistan, Tayland, Endonezya, Vietnam, İspanya, İtalya, Mısır, Kuveyt, ABD, Yunanistan, Portekiz, Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Çin, Rusya, Özbekistan, Fas, Tunus gibi ülkelerden gelen iş insanları, Türk mermerini Türk üreticisinden almak için fuarımızda olacak. Fuar süresince gerçekleşecek ve dört gün boyunca sürecek olan B2B görüşmeleriyle sektör ticaretine katma değer sağlıyoruz. Dünyanın tek blok mermer fuarı olarak, 25 – 28 Ekim’de sektörün kalbinin atmasını sağlayacağız.
Bursa Blok Fuarı’nın bu yılki programında sektörel alım heyeti organizasyonu olacak mı?
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ile birlikte düzenlediğimiz bu organizasyon, fuar ile eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve dünyanın birçok noktasından gelen iş insanlarının üretici firmalarımız ile gerçekleştirdiği 250’den fazla iş görüşmesi ile sonuçlanan organizasyon sektör ticaretine ivme kazandırdı. Bu yıl da Endonezya, Tayland, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Brezilya’dan iş insanlarının yer alacağı organizasyon, sektöre önemli bir fırsat sunacak.
Katılımcılar ve ziyaretçiler arasındaki etkileşimi artırmak ve iş bağlantıları kurmak için fuarın sunduğu fırsatlar nelerdir?
Ülkemizin hemen hemen tüm ocaklarından çıkarılan, yüksek kalitede, 650 farklı renk ve desendeki 2.200 blok mermerin işlem görmeden sergilendiği Bursa Blok Mermer Fuarı, katılımcı ve ziyaretçileri arasında bir köprü olmaya devam ediyor. “Sektörün En Ağır Fuarı” olarak da bilinen fuarımız, bu yıl aralarında yeni ülkelerin de bulunduğu 60 ülkeden iş insanını sektör ile buluşturacak. Aynı zamanda dört gün boyunca gerçekleştireceğimiz B2B görüşmeleriyle sektör ticaretine katma değer sağlayacağız.
Bursa Blok Fuarı’nın gelecekteki hedefleri ve projeleri, sektördeki gelişmeleri nasıl teşvik edecektir?
Özellikle en büyük hedefimiz, son dönemde İtalya’nın güç kaybı ile dünyanın en önemli ihtisas fuarı olmaktır. İşlenmemiş halde fuar alanımızda kapalı alanlarımızda sergilenen blok mermerlerimizi tüm dünyaya yayabilmektir. Bunun yanı sıra sektöre katma değer sağlarken fuarımızın da marka değerini yükselterek tüm dünyaya duyurmaktır.
Az önce de söylediğim gibi Hindistan’ın yanı sıra bu yıl özellikle Avrupa ülkelerinden önemli bir ziyaretçi profili bekliyoruz. Gelecek senelerde fuarımızın bilinirliğini Latin Amerika, Uzak Doğu, Avustralya ve diğer pek çok uzak coğrafyaya taşıyarak fuarımıza farklı ziyaretçi profillerini getirebilmektir. Fuarımız özelinde tüm Tüyap ekibi olarak çalıştığımız, gelecek yıllarda hayata geçireceğimiz pek çok farklı PR çalışması ve dijital dünyaya özel çalışmalarımızın hazırlıklarını sürdürüyoruz. Marka değerimizi daha da yukarı taşıyabilmek adına.
Katılımcılar ve ziyaretçiler arasındaki geri bildirimleri nasıl değerlendiriyorsunuz ve gelecek fuarları planlarken bu geri bildirimleri nasıl dikkate alıyorsunuz?
Tüyap Fuarcılık Grubu olarak çok geniş bir sektörel veriye sahibiz. Fuara hazırlık döneminde katılımcılarımızın ve geçmiş ziyaretçilerimizin geri bildirimlerini alarak fuara yönelik beklentilerini ölçümlüyoruz. Bu doğrultuda, fuara hazırlık dönemimizde beklentiler doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Elimizde bulunan veriler ile hem dijital çalışmalarımızı gerçekleştiriyor hem de sektörün nabzını tutuyoruz. Fuar döneminde de katılımcılarımızın ve değerli derneğimiz MADSİAD’ın beklentileri doğrultusunda hedef ülkelerimizi belirliyoruz. Bu doğrultuda, o ülkelerdeki sektör profesyonellerinin fuara katılımlarını sağlıyoruz.