Covid-19 ve beraberinde getirdiği Pandemi süreci nedeniyle geleneksel iş modelleri yerini daha yenilikçi ve yaratıcı alternatiflere bırakmaya başladı. Dijitalleşme yolunda adımlarını önceden atan firmalar ise bu dönemde bir adım öne çıktı. Onlardan birisi de Taş Kütüphanesi.. Firma, BRETON ve LSSC güvencisiyle geliştirdikleri Akıllı Plaka Tarayıcısı (Smart Scanner) ile dijitalleşmenin adımlarını üç sene öncesinden atmaya başladı. “Pandemi ile birlikte doğru bildiğimiz iş modellerinin tamamını geride bıraktık” diyen Taş Kütüphanesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Denizli, “Bir çağ kapanıp başka bir çağ açılıyor. Geleneksel usulle iş yapmaya devam edenlerin hepsi kaybolacak. En geleneksel sektörlerden birisi olmakla birlikte doğal taş sektörü de müthiş dijitalleşiyor. Biz bu dijitalleşmenin adımlarını LSSC Smart Scanner ile üç sene öncesinden atmaya başladık. Bugün ise aylık 500 bin metrekare ile dünyanın en fazla plaka satışının gerçekleştirildiği bir platformuz” diyor.
Akıllı Plaka Tarayıcısı nedir?
Fabrikalardaki mermer plakalarının üretim hattının sonuna, mermer tarayıcı makineleri kurularak plakalar dijitalleştiriliyor. Tarayıcı sayesinde plakaların yüksek çözünürlüklü, yüzde 95 gerçekliğe sahip fotoğrafları çekiliyor. Anında online sisteme aktarılan fotoğraflar ile firmanın elindeki stok bilgisine, taşın milimetrik ölçülerine, rengine, desenine, fiyat bilgisine ulaşılabiliyor. Her plakanın ve her bandılın birer kimlik numarası var. Plaka ve bandıl üzerinde bulunan QR kodlar taratılarak ürünler ile ilgili bütün bilgilere ulaşılabiliyor. Alıcı ve satıcı sistem üzerinden iletişime geçip alışverişe başlayabiliyor. Satışı gerçekleştirilen ürünler otomatik olarak güncelleniyor. Şu anda sistemin içerisinde kayıtlı 230 tane mermer fabrikası bulunuyor. İlk olarak Çin’de, son bir yıldır da Türkiye’de bu sistemi kurmaya başladıklarını söyleyen Tahir Denizli, “Türkiye’de altı tane fabrikada Akıllı Plaka Tarayıcımız kullanılıyor. Sistemimizi globalde de dünya oyuncunlarına açmak üzereyiz” diyor.
Online Blok satışı çok yakında
Tahir Denizli, online plaka satışı yapılan platformlarında yakaladıkları başarıyı, ‘Online Blok’ satışı yapılan platforma da taşımak istediklerini söylüyor. Bununla ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Tahir Denizli, “Blok satışı yapan ocakçı, aracı ve üreticiler, platformumuza bloklarını yükleyebilecekler. Firmalarımızın tüm dünyadaki blok alıcılarına doğrudan ulaştırabilecekleri platformumuz, çok yakında aktif hale gelecek” diyor.
“Markasına yatırım yapan kazanır”
Pandemi sürecinin artık bir yaşam tarzı olduğunu ve önümüzdeki en az iki üç senenin bu şekilde yaşanacağını söyleyen Tahir Denizli, “Dönüşüme uyum sağlamayan şirketler ilerleyen zamanlarda rekabette oldukça zorlanacaklardır. Hayalperestliğe gerek yok. Biz de önlemlerimizi alıyoruz. Onun için de dijitalleşmeye ağırlık kazandırdık” diye konuşuyor. Fuarların artık yapılabileceğine inanmadığını da vurgulayan Tahir Denizli, “Dünyada fuarcılık kavramı bitti. Fuarlar yapılsa da eski etkisinin yüzde 20’sine ulaşacağına da inanmıyorum. Artık dijital fuarlar geldi. Şu an fuar şirketleri de mermerciler de alıcılar da dijital fuarı öğreniyor, emekleme aşamasındalar. Fakat dijital fuarların yerini dijital platformlar çok hızlı bir şekilde alır. İnsanlar artık real ticareti istiyor. Önümüzdeki dönemde markasına yatırım yapan şirketler daha fazla kazanacak. Markaya yatırım yapmanın, pazarlama-reklam faaliyetlerinin önemi burada devreye giriyor. Müşteri buraya gelemediği için güvenilir firmalarla alışveriş yapma yolunu tercih edecek. Bu da reklam pazarlamadan geçiyor” diyor.
“Rekabet kopyacılık üzerinden ilerliyor”
Tahir Denizli son zamanlarda yaptıkları işleri daha az paylaştıklarını belirtiyor nedenini ise, “Rekabet, fiyat ve kopyacılık üzerinden ilerliyor. Yapılan konsepti kopyalamak imkansız da olsa bir müşteri ile gerçekleştirilen işi kopyalamak çok da zor değil. O yüzden fiziki ticaretlerimizi artık çok fazla paylaşmıyoruz. Haksız rekabetler oluyor” diye açıklıyor. “Rekabet, fiyat ve kopyalama üzerine dönerse bu ülke madenlerinde sürekli kan kaybeder” diyen Denizli şöyle konuşuyor: “Doğal taş yenilenemeyen bir kaynak. O yüzden sınırsız üretim değil sınırlı, katma değeri yüksek üretim ve satış politikası ile hareket edilmesi gerekiyor. Projelere direk kendimiz ulaşmayı öğrenmeliyiz. Katma değer ancak öyle yaratılır. Biz kendimizi bu işe adadık. İşimiz, çocuğumuz gibi. İnsan çocuğunu nasıl koruyup kollar, nasıl daha fazla şey öğretebilirim, iyi bir gelecek hazırlayabilirim diye düşünüyorsa biz de doğal taş sektöründe işimizi nasıl daha iyi bir geleceğe yöneltirizi düşünüyoruz. Tabii bunu yaparken de doğal taş sektörünün yükselmesi adına bir tuğla koyuyoruz, katkı sağlıyoruz. Herkes bu şekilde yaklaşırsa Türk doğal taş sektörü inanılmaz ivme kazanır.”