Ladin Fuarcılık tarafından Uzakdoğunun yıldız ülkesi Singapur'da butik bir fuar amacıyla düzenlenen Stone Show katılımcılarını tatmin etmedi
Singapur'da hayal kırıklığı!
Türkiye'nin önde gelen fuar organizasyon şirketlerinden Ladin tarafından Uzakdoğu'nun yıldız ülkesi Singapur'da düzenlenen showda Türkiye'den İMİB'in gerçekleştirdiği URGE organizasyonu ile katılan 16 firma ile birlikte toplam 52 katılımcı ile yer aldı. Türk firmalarının dışında en fazla katılımı 16 firma ile Çin gerçekleştirirken ev sahibi Singapur ise 6 firma ile showda yer aldı.
4 gün süren Show'da “az ama kaliteli bir ziyaretçi profili” vurgusu yapılırken katılımcı firmalar 4. günün sonunda 1207 kişiye ulaşan ziyaretçi sayısını yeterli bulmadı. Organizasyonun reklamının yeteri kadar yapılmadığını söyleyen sektör temsilcileri “Biz buraya sadece Singapur için değil çevre ülkelerden de ziyaretçi gelecek beklentisiyle geldik” dediler.
Yazı ve Fotoğraflar: Ersin BOZKURT
Yurt dışında ilk kez bir Türk fuarcılık şirketi tarafından organize edilen doğal taş fuarı olarak tarihe geçen Singapur Stone Show katılımcılarını tatmin etmedi. 8 – 11 Aralık tarihleri arasında Singapur Changi Expo Fuar alanında düzenlenen fuara firma sayısı açısından en fazla katılımı Türkiye 52 firma ile gerçekleştirirken bu sayının 17'si İMİB tarafından düzenlenen URGE kapsamında gerçekleşti. Türkiye dışında en fazla katılımcı 16 firma ile Çin tarafından gerçekleşirken ev sahibi Singapur 6, Hindistan 5, İtalya 4, Portekiz, Umman ve Vietnam 1'er firma ile fuarda yer aldı.
Singapur Stone Show'un açılışını Türkiye’nin Singapur Büyükelçisi Hakkı Taner Seben, Singapur Ticaret Ateşesi Hürol Karlı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu ile birlikte yaptılar.
Toplamda 86 firmanın yer aldığı organizasyona katılan Türk firmaları ziyaretçi çalışmasının yeteri kadar yapılmadığını öne sürdü. Singapur'da var olan mermer ithalatçılarının katılımcılar tarafından bilindiğini ve bu sayının maksimum 15 – 20 firma olduğunu söyleyen katılımcılar Singapur'a yakın başta Endonezya ve Malezya gibi ülkelerden ziyaretçi beklentisi ile fuara katıldıklarını ancak beklediklerini bulamadıklarını belirttiler. İhracat yaptıkları firmaların dahi organizasyon ile ilgili bilgisinin olmadığını dile getiren katılımcı firmalar: “Bu fuar aslında Singapur değil Endonezya'da düzenlenmeliydi. Biz daralan Çin pazarından kaynaklanan üretim fazlasının değerlendirilebileceği pazar arayışı ile bu tip fuarlara katılmaktan yanayız ancak organizasyonların duyurulması konusunda sıkıntı olduğu bir gerçek” dediler.
Büyükelçi ve Ticari ateşeden önemsenmesi gereken pazar uyarısı
Singapur Stone Show'un açılışına bizzat gelerek tüm katılımcıları ziyaret eden Büyükelçimiz Hakkı Taner Seben ve Ticari Ateşemiz Hürol Karlı Singapur'un bölge ticaretinde önemli bir misyon üstlendiğini belirterek fuarda nitelikli bir ziyaretçi profili olacağını vurguladılar. Singapur'un yaklaşık 6 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçimiz Singapur'un Uzak doğu'da önemsenmesi gereken bir ticaret noktası olduğuna dikkat çekti. Ticari Ateşemiz Hürol Karlı ise fuar öncesinde Singapur'da faaliyet gösteren firmaların fuar hakkında bilgilendirildiğini, ayrıca mimarlık ofislerinin de ilgisinin çekilmeye çalışıldığını vurguladı. Açılıştan sonra katılımcıları tek tek ziyaret eden Büyükelçimiz Seben'e eşlik eden İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu Taş Dünyası Dergisi'nin sektörde en eski ve en çok bilinen dergi olduğunu, derginin kurucusu Abdullah Bozkurt'un fuarlara tek başına yüzlerce kilo ağırlığındaki dergileri tek başına götürdüğünü, fuar katılımcısı mermercilerin dergilerin taşınmasına yardımcı olduğunu anlattı. Dergimiz imtiyaz sahibi Mehmet Özmen ve Yayın Yönetmenimiz Ersin Bozkurt ile de sohbet eden Büyükelçi dağıtımını yaptığımız iki değişik sayıyı incelemek ve sektör hakkında bilgilenmek amacıyla aldı.
Taş Dünyası Singapur Stone Show Fuarı'nda etkili dergi dağıtımıyla dikkat çekti
Changi Expo Fuar Alanı 3. Holü'nde düzenlenen Singapur Stone Show'da katılımcı firmalar ve fuara gelen ziyaretçilerin dergimize ilgisi büyük oldu. Standımıza gelerek dergimizi inceleyen ziyaretçilerin sorularına da yanıt vererek Türk Doğal taş Sektörü hakkında bilgilendirdik.
Singapur Stone Show için ne dediler?
Butik bir fuar olmasını amaçladık!
Kerem GÜZEL – Ladin Fuar Gn. Md.
Uzak doğu'da böyle bir fuarın eksikliği hissediliyordu. Yola çıkarken “Biz bu eksiği kapatabiliriz” düşüncesiyle çıkıldı. Hindistan, Çin ve İtalya'da bu organizasyonun ayaklarını oluşturacak partnerlerimizle birlikte hareket ettik. İlk fuar olmasından kaynaklanan tanıtım eksiklikleri katılımcılar tarafından dile getirildi. Biz tanıtım konusunda Singapur'un en iyi PR şirketiyle anlaştık. Singapur genelinde yayınlanan görsel basında çok ciddi reklamlar yapıldı. Ayrıca fuardan 20 gün önce çalışan arkadaşlarımız Singapur Ticaret Ateşeliğinden ve İMİB'den gerekli bilgileri alarak firma ziyaretleri yapıldı. Demek ki eksik kalan bazı yönlerimiz olmuş. Ancak beklentimiz çok ziyaretçisi olan bir fuar değildi. Biz butik bir fuar olmayı amaçlamıştık. Yani az ama öz ziyaretçi grubunu hedefliyorduk. Doğal taş sektörü ise kalabalık fuarlara alışmış bir müşteri grubu. Bu anlamda önümüzdeki yıl bu bölgede böyle bir fuar eksikliğini giderebilecek farklı düşünceleri harmanlamaya çalışacağız. Singapur'da iki önemli yapı fuarı var bu fuarların ikisi de şehir merkezinde Marina by'da gerçekleşiyor. Bu yapı fuarlarının içinde ayrı bir hol şeklinde dizayn etme projemiz var. Bu teklif bizzat Bex Asia Fuarı'nı organize eden şirket tarafından bize iletildi. Böyle bir teklifin onlardan gelmesi aslında bizim fuarımız içinde beklenmedik bir şeydi. Çünkü ilk olmasına rağmen nüfusu 6 milyon civarında olan bir ülkede küçümsenmeyecek bir organizasyondu. Ayrıca Singapur'a yakın ülkelerde (Endonezya, Malezya) dönüşümlü olarak organize etmeyi de ciddi şekilde düşünüyoruz. Bu fuarın çıtasını daha yükseğe taşıma konusunda ekip arkadaşlarımızla birlikte ne gerekiyorsa yapacağız.
Fuarın bizce tanıtım eksikliği var!
A. Mutlu ÇELİK – Stone Terroir
Bu fuara katılmaktaki amacımız; Singapur ve çevresindeki potansiyel taşıyan ülkelere ulaşmaktı. Ancak, fuarın bence tanıtım konusunda eksik kalan tarafları var. Zira biz kendi tanıdığımız olan müşterileri aradık fuara gelecekler mi diye onlardan aldığımız yanıt: “Bizim bu fuar ile ilgili bilgimiz yok” şeklindeydi. Dolayısıyla bir çok müşteri noel tatilini fırsat bilerek erken tatile çıkmışlardı. Dolayısıyla noele bu kadar yakın tarihte fuar düzenleme konusunu da hata olarak kabul edebiliriz.
Bizi bu fuara neden getirdiler anlamış değilim!
Bilal ŞENSOY – Turkmar Mermer
Bir fuarı düzenlemek sadece alan tahsis etmek değil. Binlerce Dolar para harcanıyor fuar için. Emek harcanıyor, zaman harcanıyor. Bizler bu organizasyonlara harcadığımız paranın, zamanın, emeğin karşılığını bulmak için geliyoruz. Ancak, öyle bir fuara geldik ki bırakın müşteri gelmesini standın önünden geçen yok! Bizi bu fuara neden getirdiler anlamış değilim. Burada 4 gün boyunca yaptığımız görüşme sayısı 5 civarında ben fuarın öncesi ve sonrasında harcadığımız 6 – 7 günü kendi işyerimde geçirmiş olsaydım çok daha fazla görüşme yapar, daha çok kişiye ulaşmış olurdum. Tanıtım açısından çok eksik kalmış bir fuar. Son gün alandaki diğer hollerde düzenlenen iki ayrı fuarın da katkısıyla daha çok gelen giden oldu ama elbette ki yeterli değildi.
Fuarlar konusunda seçici olmak gerekiyor
Ejder GÜÇLÜ – All Marble
Fuarlar konusunda karar verirken biraz daha seçici olmak gerekiyor. Bu fuara katılma konusunda sanırım biraz erken karar verdik. Tanıtım eksikliği ilk planda gözümüze çarpan konu. Zira Singapur'un çevresinde yer alan ülkeler bizim için önemli bir pazar. Endonezya, Malezya, Tayvan, Tayland, Avusturalya gibi bize uzak pazarlara ortak bir noktada hitap etmek fuarcılık açısından doğru bir fikir ancak uygulamada tanıtım eksikliği olduğu çok net ortada. Ben buraya gelirken böyle bir manzara ile karşılaşacağımızı tahmin ettim ancak geri dönüşün olmadığı bir yerdeydik. Birkaç görüşmemiz oldu. Mevcut müşterilerimiz ile güven tazeleyen görüşmeler yaptık. Ancak hedef mevcutlar ile ilişkilerden ziyade yeni bir pazar yaratmaktı.
Çevre ülkelerde tanıtım yapılmamış
Nejdet KARAKUYU – Yüce Marble
Türkiye'den gelirken açıkçası aklımızda Endonezya ve Malezya gibi ülkelerle kontak kurmak vardı. Ancak, o kadar eksik kalmış tanıtım var ki mevcut müşterilerimizin bile haberi olmadığı bir fuar. Doğrusunu söylemek gerekirse tam anlamıyla dinlenmeye gelmiş gibi olduk. Bunca yoğun temponun arasında bol bol çay içtik, sohbet ettik. Fuarların en güzel tarafı Türkiye'de bir araya gelemediğimiz dostlarımız ile fırsat bulduğumuzda fuarlarda bir araya geliyoruz. Bu fuar bu anlamda bizleri buluşturdu. Ama biz yine de müşteriler ile buluşmayı tercih ederdik! Çevre ülkelerde tanıtım yapılması halinde iyi geçebilecek bir fuardı. Fuarın bence düzenlenmesi gereken yer Endonezya olmalıydı.
Singapur organizasyon noktası olarak doğru seçim!
Hürol KARLI – Singapur Ticaret Ateşesi
Burası uzak doğu da ticaret açısından en doğru nokta. Fuarda ilk kez düzenleniyor. Bence ısrar edilerek tekrar gelinmeli. Eylül ayı içinde şehir içinde düzenlenen iki ayrı yapı fuarı var. Şehir içinde olması ve yıllardır yapılıyor olması çok ciddi bir avantaj. Önümüzdeki yıllarda o yapı fuarlardan birisi seçilerek entegre edilmeli. Tanıtım açısından da biraz daha gayret gösterildiği takdirde bölge avantajları dolayısıyla çok faydalı bir fuar haline gelebilir.
Sözün bittiği fuar!
Oray KUTLU – Oramer Marble
Fuar hakkımdaki düşüncelerimi nasıl anlatayım bilemiyorum. Söylenecek söz bulamıyorum. Harcanan zamana, emeğe, verilen paralara yazık. Bu fuara katılan firmaları hiç stand kurmadan buraya getirsen ve serbest bıraksan bundan daha fazla kişiyle temas kurulurdu. Üç gündür önümüzden doğru dürüst ziyaretçi bile geçmedi.