Gelecekte hayatımızın büyük bir bölümünde yer alacağı düşünülen “Artırılmış Gerçeklik” teknolojisi doğal taş sektörünün radarına girmeye başladı.
Korona Virüs salgının yayılmasını önlemek adına alınan sosyal izolasyon tedbirleriyle insanların evlerine çekildiği, fuarların iptal edildiği, seyahatlerin kısıtlandığı bu dönemde şirketler ticari ve pazarlama faaliyetlerine nasıl devam edebilirler? Üretici ve tüketici nasıl bir araya gelip mevcut işleyişini devam ettirebilir? Tam da bu noktada şirketlerin imdadına İzmir merkezli RGBKOD firması yetişiyor. 3D Artist ve Yazılım Mühendisi iki girişimci genç tarafından kurulan ve şu an dört ortaklı yapısıyla 2018 yılından beri ‘Artırılmış Gerçeklik’, ‘Sanal Gerçeklik’ ve ‘Karma Gerçeklik’ teknolojileri alanında çözümler sunan RGB KOD, üretici ve tüketiciyi fiziksel mekanlara ihtiyaç duymadan, tamamen sanal ortamlarda bir araya getiriyor. Doğal taş sektöründen örnek verecek olursak; bu teknoloji sayesinde zaman, mekan ve maliyet kaygısı taşımadan dünyanın neresinde olursanız olun akıllı cihazlardan tek bir tuş ile plakalar, bloklar ve özel tasarım ürünler gerçekçi bir şekilde 3 boyutlu olarak gösterilebiliyor.
Zaman, mekan ve maliyet kaygısına son
Çağımızda teknolojinin her geçen gün daha da değerli hale geldiğinin altını çizen RGBKOD, “Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojisi dijital dönüşüm yolculuğunda şirketlerin veya kurumların pazarlama, satış ve şirket içi eğitimlerinin sanallaştırılmasını, şatışların artmasını, öğrenim sürecinin keyifli, akılda kalıcı, zamandan ve maliyetten kazanç sağlamasını sağlıyor. Artırılmış Gerçeklik (AR), sanal ortamdaki materyallerin, akıllı cihazlar yardımıyla, içinde yaşadığımız gerçek dünyaya adapte edilmesidir. Şöyle ki bu teknoloji, istediğimiz anda ve bulunduğumuz ortamda ürünün birebir halini görebilmenize ve incelemenize olanak sağlıyor’ diyor.
Doğal taş sektörüne yönelik çalışmalar
Günümüz teknolojisinde potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek ve satışlarını arttırmak için çok farklı pazarlama ve reklam araçlarının kullandığını söyleyen firma, AR teknolojisinin bir çok alanda olduğu gibi doğal taş sektöründe de büyük kolaylıklar sağladığını vurguluyor. İnşaattan, eğitime, sağlıktan mobilyaya kadar pek çok sektöre hizmet verdiklerini belirten firma doğal taş sektörüne yönelik titizlikle sürdürdükleri çalışmalarını şu şekilde açıklıyor: “Firmalara ait tüm ürün görsellerini, en gerçekçi haliyle 3 boyutlu olarak gösterebiliyoruz. Ayrıca geliştirdiğimiz uygulamanın en önemli ve daha önce yapılmamış kısmı ise taş dokusunun çok kaliteli ve en iyi şekilde gösterilmesi. Yakın zamanda uygulama içi stok yönetimi versiyonlarını da hayata geçireceğiz. Müşteri güncel olarak hangi taştan kaç tane var, ölçüleri ve özellikleri nelerdir görebilecek. Bu uygulama, saha içerisindeyken çekilen taş fotoğrafının anlık olarak sisteme atılabileceği bir alt yapı sunacağından, saha içinde hızlı bir şekilde ürün gösterimine imkan sağlayacak. Sistem içerisinde seçilen bir taşın projeye dönüşmüş halinin görülebileceği bir uygulama üzerinde daha çalışıyoruz, Doğal taş sektörünü heyecanladıracağını düşündüğümüz bu projede çok iyi yol katettik.”
Doğal taş sektöründe bir çok firma ve resmi kuruluşla temas halinde olan firma, mermer sektöründe ilk AR uygulamayı İzmir’de bulunan Alimoğlu Mermer ve Granit ile hayata geçirdi.