İki yılda bir Hindistan’ın Jaipur kentinde düzenlenen Stonemart 2019 Uluslararası Doğal Taş Endüstrisi Fuarı 31 Ocak – 3 Şubat tarihlerinde 10. kez kapılarını açtı.
Pink City adıyla bilinen Hindistan doğal taş sektöründe önemli firmaların konumlandığı Rajasthan Eyaletinin başkenti Jaipur’da fuar boyunca düzenlenen etkinlikler, ziyaretçilere renkli anlar yaşattı…
Yazı ve fotoğraflar: Levent Dörtyol
Bir milyarı aşan nüfusu ile dünya ekonomisinin büyük ülkeleri arasında yer alan Hindistan, Türkiye için Çin’den sonra ikinci büyük blok mermer alıcısı durumunda. İki yılda bir düzenlenen Stonemart Fuarı’na bu yıl Türkiye’den 60 firma katılırken Fuarın milli katılım organizasyonu TG Expo tarafından düzenlendi.
60 Türk firması
Bu yıl gerçekleştirilen fuara ise Türkiye’den 60 firma katıldı ve toplam 2809 metrekare alanda ürünlerini sergiledi. Fuar şirketi yaptığı açıklamada Jaipur Exhibition&Convention Center’da düzenlenen fuarın 30.000’e yakın kişi tarafından ziyaret edildiği bilgisini verdi.
Hindistan pazarını önemi
Türk doğal taş sektörü için, özellikle son zamanlarda Çin pazarında yaşanan düşüş ve Stonemart Fuarı’nın da mermer fabrikalarının çoğunlukta bulunduğu Rajasthan Bölgesi’nin başkenti Jaipur’da düzenleniyor olması nedeniyle ayrı bir önemi vardı.
Fuara gelenler hep aynı yüzler
4 gün boyunca yaklaşık 30 bin ziyaretçinin gezdiği belirtilen fuarda Türk katılımcılar fuarın ziyaretçi açısından yeni yüzler ortaya koyamadığını ama Hindistan pazarındaki müşterileri yakından görmek amacıyla fuara katılmaya devam ettiklerini belirttiler. Son iki yıldır tüm dünya genelinde yaşanan ekonomik daralmanın sonucu olarak giderek düşen satışların tekrar canlanması için fuarlara ara vermeden katılan Türk doğal taş sektörünün temsilcileri Hindistan’ın halen blok pazarında Çin’den sonra ikinci büyük pazar olduğunu, ülkenin gelişen dinamik yapısıyla pazar payının giderek artacağını belirtiyor.
Yüksek katılım bedelleri protesto edildi
Hindistan’da düzenlenen Stonemart ve Stona Fuarlarının Türk Milli Katılım Organizasyonunu, TG Expo gerçekleştiriyor. TG Expo ve Hintli fuar şirketi arasında yapılan protokole göre de, Türkiye’den fuara katılacak firmalar ancak TG Expo aracılığı ile fuara katılıp ürünlerini sergileyebilirler. Fuar şirketinin anlaşmasına göre, her iki fuar için de, bireysel olarak katılmak isteyen firmalara izin verilmiyor ve TG Expo’ya yönlendiriliyor. Fuara katılan Hint firmaları boş olarak alınan standlara metrekare bedeli olarak 100 Dolar öderken bu rakam ise Türk firmalarına 395 Dolar’a fatura ediliyor.
Fuara katılan Türk firmaları kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde bu haksız uygulamanın sona erdirilmemesi durumunda önümüzdeki yıldan itibaren Hindistan’da düzenlenen fuarlara katılmama kararı aldılar. TG Expo yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde bu haksızlığın giderilmesi konusunda yardım isteyen firmalara TG Expo yetkilileri tarafından verilen cevapta böyle abartılı bir kar marjlarının olmadığı belirtildi.
Dünyanın hiç bir fuarında böyle bir uygulama yok!
Türk katılımcılar adına açıklama yapan Babomar Mermer’in sahibi Murat Ulusoy: “Ne Çin’de, ne İzmir’de, Ne Verona’da, dünyanın hiç bir yerinde böyle bir fiyat uygulaması yok. Burada açıkça Türk mermer üreticisi fahiş fiyat uygulanarak enayi yerine konulmak isteniyor. Biz kendi aramızda yaptığımız toplantıda önümüzdeki yıldan itibaren bu durumun düzeltilmemesi durumunda Hindistan’da fuarlara katılmak yerine bire bir ziyaretleri artırmak yoluyla müşterileri yerinde izleme yöntemini kullanacağız” dedi. “Ortada bir emek varsa herkes emeğinin karşılığını almalı. Bizim bu konudaki sorunumuz TG Expo fazla kazanıyor, karından feda etsin demiyoruz” diyen Murat Ulusoy sözlerine şöyle devam etti: “TG Expo’dan talebimiz; Organizatör firma ile görüşerek sorunu çözsünler. Kimse enayi değil. Herkes emeğinin karşılığında kazandığı paranın böyle haksız bir şekilde çifte standart uygulayan bir organizasyona kaptırmak istemiyor.”
TG EXPO’nun açıklaması
Konu ile ilgili görüştüğümüz TG Expo Yetkilisi Gönül Akyıldız’ın açıklamaları ise şu şekildedir:
Hindistan Fuarları özelinde, organizatörden daha iyi fiyatların alınması konusunda farklı bir görüşümüz ya da çabamız yok ve biz de bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırırız. Ancak Hintli organizatörler, belirlenen rakamın (300 Usd + Vergi) uluslararası satış rakamı olduğunu belirterek farklı bir indirimin söz konusu olamayacağını, dünyadaki tüm uygulamaların da benzer olduğunu söylüyor. Bu konu ile ilgili İMMİB’e bir başvuruda bulunduk ve ortak hareket etmeye hazırız dedik.
Milli Katılım fiyatları ile ilgili olarak değerlendirmemiz şu şekildedir:
Yıllardır hem Jaipur hem de Bangalore’da düzenlenen her iki etkinliğin Türk Milli Katılımını organize ederken öncelikli amacımız her zaman Türk katılımcılarının ürünlerini en iyi şekilde sergilemesi ve markalarını Türk doğal taş sektörünün dünya üzerindeki itibarını gözetecek şekilde vurgulamalarını sağlamak için gerekli her türlü platformu geliştirmek olmuştur.
Bu bağlamda fuar öncesi ve fuar esnasındaki tüm görüşme ve operasyonlarda ana organizatörlerle yapılan görüşmelerde, gerçekleştirdiğimiz katılımlarda bu amaca uygun stratejilerle sürdürebilir bir başarı yaratarak Türk katılımını çok güçlü bir hale getirebildiğimizi düşünüyorum. Fiyatlar nezdinde son dönem ortaya atılan ve asılsız bilgi kirliliği ile spekülatif bir şekilde yayılmaya çalışılan şikayetlerin bir çoğu belirli kırılımlar ve hesaplamalar göz ardı edilerek yapıldığından dolayı gerçeği yansıtmamaktadır.
Fuarcılık sektöründe bakanlık nezdinde Milli Katılım yapmaya yetkili şirketler ve birliklerin bu kırılımları yetkili mercilere de aktarma zorunluluğu olduğu halde bu telaffuz edilen rakamsal hatalı algılar hem bizlere hem de doğal taş sektöründe faaliyet gösteren firmalarımıza maddi ve manevi zararlar vermektedir.
Özellikle Çin’de son dönem yaşanan sıkıntılardan sonra çok daha önemli bir pazar haline gelen Hindistan gibi doğal sektörümüze can suyu olacak bir bölgede organize edilen en önemli iki etkinlik hakkında çıkarılan bu söylentiler pazarı farklı ülkelerdeki tedarikçilere bırakmamıza ve kendi öz kaynaklarımızın ihracına darbe vurmaktadır.
Fuar katılımları için belirlenen fiyatlar ve sunulan hizmetlere dair detaylar konusunda aşağıda sunduğumuz bazı örnekler bu fiyatların aslında speküle edildiği gibi fahiş karlarla yapılmadığını bir nebze gösterebilir.
Örneğin;
Birliklerimiz tarafından organize edilen Xiamen Fuarını ana organizatörden aldığınızda katılım bedeli çıplak alan 340 USD/m2’dir.
Birlik üzerinden stantlı ve navlunlu milli katılım bedelleri;
2015 yılında 760 USD/m2
2016 yılında 730 USD/m2
2019 yılında 690 USD/m2
2018 yılında 639 USD/m2
2019 yılında 639 USD/m2 –‘dir.
Aynı şekilde Marmomacc Fuarının ana organizatörden aldığınızda katılım bedeli çıplak alan 140 Euro/m2’civarıdır.
Birlik üzerinden stantlı ve navlunlu milli katılım bedelleri;
2015 yılında 450 Euro/m2
2016 yılında 500 Euro/m2
2017 yılında 500 Euro/m2
2018 yılında 400 Euro/m2’dir.
Bizim organize ettiğimiz Stone Mart Fuarında ana organizatörün katılımcılara uyguladığı çıplak alan katılım bedeli 300 Dolar/m2 üzerindedir.
Milli Katılım olarak özel tasarım stant kurulumlu ve navlun hizmetli bizim üzerimizden katılım sağlayan bir firmamızın ödediği rakam 670 Euro/m2’dir.
Bu fiyata Hindistan şartlarında katılımcılarımızın taşlarını çok şık bir şekilde hem yerde hem de stant duvarlarında sergileyebileceği özel stant kurulması, içindeki masa sandalye banko vb. malzemeler, taşların özenli bir şekilde yerleşimini sağlamak üzere lokal ekiplere ek olarak Türkiye’den katılımcımıza operasyonel ve hizmetler anlamın da destek vermesi üzere harici 10 kişilik ayrı bir ekip sahada tam kadro hazır bulundurulmaktadır. Üstelik bizler birlikler gibi kar amacı gütmeyen ve gelir irad etmemesi gereken bir kurum olmadığımız halde bu rakamlara bizim tüm kurumsal karımızda dahildir. Nakliye ve stant hizmetlerini kendi organize etmek isteyen firmalarımıza ana organizatör fiyatları üzerinden faturalandırmalar yapılmakta ve diledikleri şekilde katılım yapmaları için olanak sağlanmaktadır. Bu üstteki konular ve benzeri gibi birçok kırılımlar neticesinde firmalara çıplak alan fiyatlarının sanki tüm stant ve deniz aşırı nakliye dahil bedellermiş gibi yansıtılarak algıda yanılgı yapılması etik ve ticari anlamda da düzgün bir davranış değildir. Dolayısıyla hep beraber aynı gemi içinde ihracatımızı zirveye taşımak istediğimiz bu oluşumda tüm sektör paydaşlarının en üst düzeyde istifade edebileceği işbirliklerini her zaman açık ve öncüsü olmak üzere hazırız.
Fuara katılan firmalar / Participant Companies
- Adalya Mermer
- Akdağ Granit Mermer
- Alacakaya Mermer
- AlamerMaden
- As Onur Mermer
- Asgüreller Mermer
- Aytaş Akın Mermer
- Babomar Mermer
- Başarırlar Mermer
- Batu Mermer
- Bellamar Madencilik
- Beta Müh. Mad.
- BSC İnşaat
- Cihan Marble
- Çalışkanerler Mermer
- Çiçekmersan Mermer
- Chimado Marble
- Devay Mermer
- Devrek Mermer
- Dimer Mermer
- DN Mermer
- Ece Mermer
- Efal Maden
- Ege Doğaltaş ve Traverten
- Ermaş Madencilik
- Ermer Maden
- Focus Madencilik
- Galata Mermer
- Gülmer Mermer
- Hitit Doğaltaş
- HP Mermer
- İstanbul Euro 99
- Laloğlu Grup
- Leonardo Mermer
- Lida Mermer
- Mabella Marble
- Marmor
- Medacp İç ve Dış Ticaret
- Medmar Mermer
- Mesco Uluslararası Taşımacılık
- Metreküp Madencilik
- Meya Madencilik ve Mermer
- Novamer Madencilik
- NSPC Mermer
- Onur Mermer
- Plato Mermer
- Prusa Mermer
- Reme Madencilik
- Rota Mermer
- Sezgin Mermer
- Sirmersan Mermer
- Şuayp Demirel Madencilik
- Temmer Mermer Madencilik
- Texport Doğaltaş
- Timemar Madencilik
- Topkara Mermer
- Turkish Marble Group Mermer
- Yeditepe Doğaltaş ve Maden
- Yesmar Mermer
- Yurtmer Mermer