Madencilik sektörünün en önemli soruları, Maden Platformu tarafından organize edilen, “Orman İzin Süreçlerinde Yaşanan Gelişmeler ve Çözüm Önerileri’ başlıklı online toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, madencilik sektörünün birlik başkanları ve sektör temsilcileri olmak üzere yaklaşık 200 kişi katıldı. Toplantıda, orman izinlerinin en fazla 3 ay içerisinde sonuçlandırılacağını müjdeleyen Bakan Yardımcısı Fatih Metin ayrıca sektörü rehabilitasyon ve sınır aşımı konusunda uyardı. Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Madencilik sektörümüzle nasıl sıfır sorun hedefimiz varsa, rehabilitasyon ve aşım konusunda da sıfır toleransımız var. 2021 yılında bu işi sıkı takip edeceğiz” dedi.
“Madenciliği imkansız hale getiren hükümler”
Toplantıda, madencilik sektörünün 16 sivil toplum kuruluşu tarafından sektörün başlıca sorunlarına yönelik hazırlanan sunum, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Üyesi Barış Ünver tarafından gerçekleştirildi. Yeni Yönetmelik taslağının, madenciliği yapılamaz hale getireceğini belirten Barış Ünver taslağın, sektörün görüşleri dikkate alınarak revize edilmesini talep etti.
“İmdat noktasındayız”
Toplantıda, STK başkanları da birer konuşma yaparak sektörde yaşanan sorunlarla ilgili bilgiler verdiler
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, “Eğer tüm STK’lar bugün buraya geldiysek, gerçekten imdat noktasında olduğumuz içindir. Japonya ve Almanya doğal kaynaklarını kullanarak sanayii devrimini yarattılar. Biz o gün geç kaldık ama bugünkü teknoloji ile sürdürülebilir madencilik mottosu ile desteğinizle biz bunu başarabilecek güce sahibiz” dedi.
“Yeni Yönetmelik taslağı, madencinin ölüm fermanı niteliğinde”
“Yeni taslakta neredeyse madencilerin ölüm fermanı sayılacak maddelerin yer alması, sektörün moral ve motivasyonunu son derece bozmuştur” diyen Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, “Sektörümüz sadece maden üreten, 150 bin kişi çalıştıran bir sektör değildir. Cam, seramik, demir çelik, kimya, boya, inşaat, ilaç, kağıt ve bunun gibi onlarca sanayiye hammadde sağlayan bir sektördür. Pandemi sürecinde ilk ve derinden etkilenen sektör olmamıza rağmen 6. aydan itibaren hızla toparlanarak ihracatımızı sadece % 1 kayıpla 4,3 milyar dolar gerçekleştirdik. Sanayiye de hammaddelerini sağlayarak onların da ayakta kalmasını sağladık. Madenler işletilmezse bir ülkenin kalkınması gerçekleşmez” diye konuştu.
“Ruhsatların güvencesi yok”
“Maden bizim her şeyimiz” diyen TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu ise, “Gelişmiş ülkelerin hepsi madenleri ile kalkınmıştır. Ülkemiz kalkınmasında da madenlerimiz çok önemli ama maalesef Enerji Bakanlığından aldığımız ruhsatların bile güvencesi yoktur” dedi.
“İzin talepleri en fazla 3 ay içerisinde sonuçlandırılacak”
Başkanların ardından söz alan Bakan Yardımcısı Fatih Metin, orman izinlerinde sektör için makul sürenin ne olduğu konusuna toplantıya katılanlar arasında online bir anket düzenledi. Ankete katılan 185 kişiden 110’unun 3 ila 6 aylık süreyi makul süre olarak kabul ettiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Tarım Orman Bakan Yardımcısı olarak gönül rahatlığıyla söylüyorum, evraklarını tam olarak teslim edenlerin talepleri, en fazla 3 ay içerisinde neticelendirilecek. Bunun garantisini de bakan yardımcısı olarak ben veriyorum” dedi.
“Amaç uygulamada yaşadığınız sorunları en aza indirmek”
Yönetmelik taslağıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Sektörden gelen talepler doğrultusunda Orman Genel Müdürlüğümüz de bir hazırlık yaptı. Eksik bulduğunuz bir konu olursa tekrar değerlendirme yapalım. Burada iki ana konu var. Bir tanesi yıllardır devam eden sektörün sorunları diğeri ise bu sorunlara ilişkin olarak hazırlanan yönetmelikle alakalı talepleriniz. Amaç sizlerin uygulamada yaşadığınız sorunları en aza indirmek. Sorunsuz bir şekilde sizlerin üretim yapmasını, katma değer üretmesini sağlamış olacağız. Bir yandan maden zenginliğini katma değere dönüştüren bir yandan da orman varlığımızı koruyan dengeyi hep beraber sağlayacağız” dedi.
Rehabilitasyon ve aşım konusunda sıkı denetim
Bakan yardımcısı olarak görevlendirdikten sonra tespit ettiği 2 konu olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı Metin, sektörü rehabilitasyon ve aşım konusunda uyardı. “Rehabilitasyon konusunda biraz zayıf gittiğimizi görüyorum” diyen Bakan Yardımcısı Metin şöyle konuştu: “Bu konuda Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki arkadaşlarımızı da uyardım. 2021 yılında bu işi sıkı takip edeceğiz. Madencilik sektörümüzle nasıl sıfır sorun hedefimiz varsa, rehabilitasyon konusunda da sıfır toleransımız var. Lütfen rehabilitasyon konusundaki taahhütlerinizi yerine getirin. Ayrıca sınır aşımlarında da sıfır tolerans geçerli. Aşım konusunda hassasız. Biz size izinlerinizi kısa sürede vereceğimizi söylüyoruz. Dolayısıyla aşım konusuna dikkat edin. Bu konuda da sıkı denetim uygulayacağız. Bunları size özellikle hatırlatmak istedim.”
“Orman alanlarında yoğun bir şekilde izin talebinin olması nedeniyle izin taleplerinin değerlendirilme ve sonuçlandırılma sürecini hızlandırmak, sektörün bu konudaki taleplerini zamanında yerine getirmek adına Bakanlıkça yetki devri yapılmıştır” diyen Metin şu açıklamalarda bulundu:
“Devri, temdit kullanım amacı değişikliği, kısmi iptal veya iptal gibi işlemler artık bölge müdürlüklerince yapılır hale getirilmiştir.
İzmir, İstanbul ve Kocaeli dışındaki 78 vilayetimizdeki ilave izin talepleri de yine yetki devri kapsamında Orman Genel Müdürlüğümüzce sonuçlandırılmaktadır.
Yetki devri talimatının yayınlanmasından sonra maden, kamu ve enerji izinleri dahil olmak üzere yaklaşık 45 günde 935 civarında izin oluru kısa sürede düzenlenmiştir.
Orman alanlarında talep edilen izinler basvur.ogm.gov.tr adresi üzerinden takip edilebilmektedir. Başvurularınızın durumu müracaat sahibi veya kanuni vekili tarafından internet üzerinden şeffaf bir şekilde sorgulanabilmektedir. Dosyam nerede diye orman genel müdürlüğünün hiçbir birimini aramanıza gerek yok. Dosyanızın hangi aşamada olduğunu hangi birimde olduğunu çok net bir şekilde görebileceksiniz.
Sizlerden gelen taleplere kayıtsız kalınmamış ilgili birimlerimizce büyük bir titizlik ve hassasiyetle gerekli çalışmalar yapılmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Eylem Planı kapsamında bürokrasinin azaltılması, müracaat aşamasında işlemlerin daha hızlı değerlendirilmesi için diğer kurumlarla elektronik ortamda bilgi ve belge paylaşımı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içerisinde de bunu başarmayı ümit ediyoruz.
Bakanlık olarak hizmet sunduğumuz sektör ve ilgili STK’larla bir araya gelmeyi, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmayı, aksayan yönleri konuşmayı, iş birliğini geliştirecek yöntemler üzerinde durmayı ülkemize daha fazla nasıl hizmet ederiz arayışında bulunmayı son derece önemsediğimi ifade etmek isterim.
“Taleplerin olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum”
Toplantının ardından sektör temsilcileri ile konuşan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, toplantının çok verimli geçtiğini belirterek, “Teknik ekiplerle çalışmalara önümüzdeki hafta Ankara’da devam edeceğiz. Sektör taleplerinin olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Bu toplantılara üyelerimizin yoğun katılım gerçekleştirmesi bakanlıklar üzerinde de sektörün tamamen birlikte olduğu ve aynı şeyleri savunduğunu göstermesi açısından çok önemli” diye konuştu.