İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, İstanbul’da düzenlediği toplantıda Çin pazarında gümrük vergisinin sıfıra düşürüldüğünü açıkladı. Çin’in yüzde 4’lük gümrük vergisi uygulamasını sıfıra indirmesini, sektör için umut verici olarak değerlendiren Dinçer, “Çin, hem doğal taş hem de hammadde ihracatında Türkiye’nin lider pazarlarından birini oluşturuyor. Pazarın tekrar eski seviyelerine çıkmasında bu yeni düzenlemenin etkili olmasını bekliyoruz” dedi.
Venedik Bienali’ne katılım sağlanacak
Dinçer toplatıda İMİB’in, 2019 çalışmaları hakkında bilgi verip, 2020 yılına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. ABD, Hindistan, İspanya ve Suudi Arabistan’a gerçekleştirilen doğal taş ihracatına değinen Dinçer, lider pazarlar başta olmak üzere ihracat yaptıkları 197 ülkede pazar paylarını arttırmak istediklerini söyledi. Doğal taş tasarım yarışma ve ödül törenlerinin, sempozyum ve çalıştay organizasyonlarının, ticaret heyeti çalışmaları ile fuar katılımlarının, kapsamı genişletilerek 2020’de de devam edeceğini ifade eden Dinçer, dört yeni çalışmanın da müjdesini verdi. Venedik’te iki yılda bir düzenlenen Mimarlık Bienali’ne Türk doğal taş ve tasarımlarıyla katılım sağlanması için harekete geçildiğini anlatan Dinçer, Dünya Mimarlar Kongresi’nde de olacaklarını söyledi. Ayrıca 2019’daki ticaret heyeti sırasında Türk doğal taşlarının yoğun ilgi görmesi ve tespit edilen yüksek potansiyel nedeniyle Meksika’daki çalışmalara ağırlık verilmesine karar verildiği dile getiren Dinçer, bölgenin en önemli fuarına katılım sağlamak için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Türk madeni ve doğal taş algısını yükseltmek için yürütülen belgesel film çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Dinçer, dikkat çekici bir formda hazırlanması planlanan filmin sosyal medya platformlarında kullanılmak üzere de düzenleneceğini söyledi.
Marka çalışmaları
2019 yılında yurt içinde de önemli organizasyonlara katılım gösterip, maden sektörüne yönelik algının pozitif anlamda değişmesi için sempozyumlar düzenlediklerini aktaran Dinçer, Türkiye’nin hem yeni pazarlarda yer alması hem de markalaşması için yürütülen çalışmaları şöyle sıraladı:
*Nijerya, Güney Afrika, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, Şili, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, İngiltere, Vietnam – Tayvan, Meksika, Brezilya, Güney Kore, Avusturalya olmak üzere 15 farklı ülkeye ticaret heyeti düzenlendi. Bazı ülkelere birden fazla ticaret heyeti gerçekleştirildi. Ticaret Heyeti organizasyonları 2020 yılında da devam edecek.
*ABD’nin ve bölgenin en önemli fuarı Coverings 2019 Fuarı’na 18. kez, İtalya Marmomacc Fuarı’na ise 10. kez Milli Katılım gerçekleştirildi. 2020 yılında yine bu fuarlara Milli Katılım gerçekleştirilecek.
*Kaliteli madencilik ile ilgili bilgi aktarımında bulunmak için, Sivas, Çanakkale, Uşak, Kayseri, Bilecik, Kastamonu, Elazığ, Balıkesir ve Burdur’da “Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu” sempozyumları düzenlendi.
* Türkiye’nin önemli üniversitelerinde özellikle, mimarlık bölüm öğrencilerine yönelik 17 adet tasarım atölyeleri düzenlendi. Proje 2020’de lise öğrencilerini kapsayacak şekilde geliştirilip çeşitlendirilecek.
*Üniversite sınav sıralamasında ilk 50 bin arasındaki öğrencilere maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendislikleri bölümlerini tercih etmeleri halinde asgari ücret oranında burs verilecek. 50 bin ile 65 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yarısı, 65 bin ile 80bin arasındaki öğrencilere de asgari ücretin üçte biri oranında burs sağlanacak.