OMA mimarlık tarafından tasarlanan alışveriş merkezi Galleria, Seul’ün hemen güneyinde yeni gelişmekte olan Gwanggyo’da inşa edilmiş. Yüksek gökdelen ve rezidanslarla çevrili bu yeni kentsel gelişimin merkezinde yer alan Galleria’nın mermer blok benzeri görünümü, onu Gwanggyo’daki yaşamın doğayla şehir geçişini sağlayan mihenk noktası haline getiriyor.
Galleria Gwanggyo’nun tasarımını OMA’nın partnerlerinden Chris van Dujin üstlenmiş. Dujin projeyi bu sözler ile anlatıyor: “Gwanggyo’ya ilk geldiğimizde şehrin tamamı bizde geçici olarak buradaymış izlenimi uyandırdı, şehrin kalıcılığa ihtiyacı vardı. Bu nedenle projeyi şehrin kütlesek çekim noktası olarak düşündük. Taş bir küp şeklinde şehrin başlangıç noktası…”
Gwanggyo mağazası, 1970’lerde kurulan Kore’nin en büyük lüks mağaza franchise’ı olan Galleria’nın altıncı şubesi. Proje alanı, yeşil ve grinin birleştiği bir noktada, Suwon Gwanggyo Göl Parkı ile kent dokusunu oluşturan binaların arasında yer alıyor. OMA’nın mağazanın cephesinde tercih ettiği dokulu doğal mozaik kaplama binanın bu parkı yansıtan bir ayna olması isteğinin bir sonucu. Bej, kahverengi ve krem tonlarındaki üçgen formlardaki bir mozaiği andıran doğal taş kaplanmış cephesi ile uzaktan doğal bir taş blok olarak yontulmuş hissi veren şehrin merkezinde heykelsi bir anıt gibi yükselen bina, komşusu Suwon Gwanggyo Göl Parkı’nın doğasıyla bütünleşiyor. Taş duvarların içerisinde zeminden çatıya kadar helezonik olarak oluşturulan 540 metrelik yürüyüş yolu, şehirle bağlantısını koparmadan hem ticari hem de kültürel aktivitelere dokunarak 10 katı dolaşarak çatıdaki bahçeye kadar ulaşmaktadır. Kapalı bir AVMyi adeta açık bir çarşıya dönüştürerek büyük mağazanın geleneksel yapısına yenilikçi bir unsur katıyor.
Yürüyüş yolu, doğal taşın masifliğiyle tezat oluşturan çok yönlü bir cam cepheye sahip. Cam sayesinde içerideki dükkanlar ve kültür faaliyetleri şehrin sakinlerine gösterilirken, iç mekandaki ziyaretçiler de Gwanggyo şehrini ve manzarayı deneyimleme şansını elde ediyor. Bir dizi basamaklı terasla oluşturulan halka açık döngü, sergiler ve performanslar için alanlar sunuyor.
Projenin mimarı ve OMA Ortağı Chris van Duijn: “Kültürel sunumlar için özel olarak tasarlanmış halka açık bir döngüye sahip olan Gwanggyo’daki Galleria, ziyaretçilerin alışveriş yaparken mimari ve kültürle etkileşime geçtiği bir yer. Her ziyaret sonrasında hoş sürprizlerle harmanlanmış benzersiz bir perakende deneyimiyle ayrılıyor.”
OMA Sorumlusu Ravi Kamisetti: “Kamusal Döngü, genellikle şehre kapalı alışveriş faaliyetlerini görünür ve somut hale getirerek Gwanggyo ve Galleria’yı birbirine bağlıyor.”
Hanwha Galleria Başkanı ve CEO’su Eun Soo Kim: “Galleria Gwanggyo, Galleria’nın on yıl içinde açtığı en büyük mağaza ve birinci sınıf ürün yelpazesi ile en elit olanak ve hizmetlerini sunan yeni bir perspektif olarak önemli bir rol oynayacaktır. Buna ek olarak, birinci sınıf mimarlık ofisi OMA ile yapılan işbirliği sayesinde, klasik alışveriş merkezi formatından farklı, ‘ışığı halka açık döngü aracılığıyla bina boyunca ileten’ yeni bir paradigma uygulayan yaratıcı mimarisiyle hem yurt içinde hem de yurt dışında iyi karşılanıyor. Galleria Gwanggyo en güzel büyük mağaza ve müşterilere yeni bir ilham vererek Kore’yi ve dünyayı temsil eden eşsiz bir simge yapı haline gelmesi bekleniyor.”