Gazeteci Fatih Altaylı’nın kaleme aldığı ve Marmara Adası’ndaki mermer ocağı üreticilerini hedef alan “Güzelim bir adanın yok oluşu” başlıklı yazısına Alimoğlu Mermer Granit A.Ş Genel Müdürü Burak Alimoğlu’nun ardından bir açıklama da Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy’dan geldi.
İşte Süleyman Aksoy’un açıklaması:
Sevgili Fatih Altaylı ;
Öncelikle kendimi tanıtmak isterim. Ben önce güzelim ada deyip sonra yok oluyor diye telaş ettiğiniz Marmara Adalarının Belediye Başkanı Süleyman AKSOY… 25 yıl önce mermer ocaklarında jeoloji mühendisi olarak çalışmak için Trabzon Sürmene’den Marmara adasına iş için geldim, bu cennet adayı çok sevip adaya yerleştim ve adada önce Saraylar sonra da İlçe Belediye Başkanı oldum. Görevde 11. hizmet yılımı tamamlıyorum. Dediğiniz gibi Marmara Adası, Marmara Denizinin en temiz, en sakin, en güzel adalarından biri ve o zamanlar imkansızlıklarıyla da yaşaması zahmet isteyen bir ada idi. Zaman içerisinde bu imkansızlıklarla mücadele etmek şahsıma düştü ve bu görevi gururla taşıdığımı belirterek birkaç şey söylemek istiyorum:
Marmara Mermeri; Marmara Denizine, Adalarına, Bölgesine adını veren Marmara’nın en önemli değeridir bizler için. Kıymet azaltmadığını, aksine kıymet arttırdığına çoğu kez şahit olmuşuzdur. Türkiye’nin mermer üretiminin %37’sine ve dünyanın tek alandaki en büyük rezervlerine sahip adamızda çıkarılan bu değerli taş, yaklaşık 4000 yıl önce cennet vatanımızdan dünya tarihinin en önemli eserlerine yapı taşı olmuştur. Her daim göz kamaştıracak incelikle işlenerek turizme dolaylı olarak katkı sağlamıştır. Mescid-i Aksa’dan Ayasofya’ya; Dolmabahçe’den Truva’ya aklınıza gelen tüm tarihi yapılarda kullanılmış ve adada turizm misafirlerinden çok çok önce var olmuştur. Adanın en önemli ekonomik değeri ve adada yaşayan yerli nüfusun ekmek kapısıdır. Adanın gözden uzak tarafı tam bir talan alanı diye bahsettiğiniz Saraylar Mahallesi, turizm sektöründe de başarılı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir.
Yerleşik nüfusu 3000 iken bu rakam yaz aylarında 80.000’ni bulmaktadır. Adanın en geniş plajlarına sahip Saraylar Abroz Mevkiinde ülkemizde sayılı bulunan çocuklara yönelik trafiğe kapalı Abroz Masal Park adında tematik bir çocuk parkı bulunmaktadır. Mermerden dolayı nem oranı sıfıra indiği için yaz kuraklığının hissedilmesi Saraylar’ da daha azdır. Bu sebeple en verimli yaz sezonu adanın bu bölgesinde geçmektedir. Gün geçtikçe ziyaretçi sayısı artmakta ve her yıl memnuniyet dönüşleri almaktayız.
Gelelim yazınızdaki yanlış bilgi aktarımına; İlçemizde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından alınan 45 adet Maden Ruhsatı bulunmaktadır. Bu ruhsatlar üzerinde 60’a yakın işletme faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3000 kişi istihdam edilmektedir. Ruhsatsız ve izinsiz çalışan işletme yoktur. “ÇED raporuna gerek olmadığı” ibaresi yanlıştır. Çünkü tüm işletmelerin ÇED raporu vardır. Dağlardan salınan moloz dediğiniz atıklar ilçemizde yeni kurulan kırma eleme tesisleri sayesinde mıcır ve toz haline dönüştürülerek kimya sanayiinden endüstriye birçok alanda ülkece kullanılmaktadır.
Biz yıllardır madenci kardeşlerimiz ile omuz omuza Ada’nın daha yaşanır bir hale dönüşmesi için elimizden geleni yaptık. Marmara Adalar Belediye Başkanı olarak çaldığım ilk kapı, hep onların kapısı oldu. Birlik ve beraberlik içinde Ada‘ da sadece yaz aylarındaki turizm faaliyetleri için değil, tüm yıl boyunca ihtiyaç duyulan hizmetler için seferber olduk. Sağlıktan eğitime; ulaşımdan sanayiye tüm alanlarda madenci kardeşlerimizin önderliğinde nice adımlar attık. O adımları atan önemli madencilerimizin adını, “Adayı yok ediyor.” dediğiniz mermerlerinin üzerine yazarak adlarını nesilden nesile aktarmaya çalışıyoruz.
Dilerim ki bir gün sizleri aramızda görüp bir mermer ocağına sırtımızı vererek değil yamacında oturarak Marmara Denizi’ne nazır tüm ada sorunlarımızı enine boyuna konuşacak fırsatımız olur. Belki içeriden baktığınızda kaleminizden daha faydalı şeyler dökülür bu cennet ada için.
Saygılar,
Süleyman AKSOY
Marmara Adalar Belediye Başkanı