Röportaj: Şehriban ÇİMEN
Son zamanlarda birçok firmadan, “Fabrika yatırımı yapmaya gerek duymuyorum. Çünkü Marmados var” sözünü duyuyoruz. Kalitesinden, verdiği hizmetten o kadar memnunlar ki gözü kapalı taşlarını emanet ediyorlar. Bir ürünün kalitesinden bahsedilirken kullanılan o ‘İtalyan’ kelimesi adeta ‘Marmados’ ile değişmiş durumda. Biz de bu işin sırrını öğrenmek için Marmados’un yolunu tutuyoruz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Marmados’a adım attığınız anda kendinizi gerçekten değerli hissediyorsunuz. İnsan ilişkileri en üst seviyede. Üretim Müdürü Nevzat Melih Budak, saatlerce bıkmadan usanmadan bize fabrikadaki bütün üretim aşamalarını tek tek göstererek anlattı. Şirketin kurucuları ise Erhan Demircan ve Özgür Yaprak. Sektörde edindikleri tecrübelerin ardından 2012 yılında Marmados’u kuruyorlar. O süreç nasıl mı başlıyor? Bir hayalle! Yapılmayanı yapmak istiyorlar. Marmodos’a gelen her ürün podyumun en gözde ürünü olacak şekilde, büyük bir titizlikle işleniyor. Burası devasa büyüklükte bir fabrika değil. Zaten şirketin olayı da metrekare değil, tamamen kaliteli ve dürüst işçilik. Bu hedef üzerindeki çaba da markanın oluşmasını sağlıyor. Sadece Türkiye pazarında değil, yıllar içerisinde uluslararası pazarlardaki konumunu da güçlendiriyor. Eğer hayal edersen, inanırsan ve bu inanç doğrultusunda mücadele edersen başarının da geleceğini tüm dünyaya gösteriyor Marmados.
Nasıl başladı bu süreç?
Bu süreç bir hayaldi. Hayali gerçek kılabilmek için vesileler gerçekleşti. Ve bugünlere geldik. Belki bu kadar büyüyeceğimizi beklemiyorduk ama yapmış olduğumuz işteki başarı, farklılık bizi bugünlere getirdi.
Neydi o hayal?
Hayalimiz bir hastane ilgisi, titizliği ile çalışıp bunu mermere yansıtmaktı. Piyasada olmayanı, kimsenin hayal edemediğini yapmaktı.
O zamanlar sektörde böyle bir eksiklik mi farketmiştiniz? Hayalinizin oluşmasında biraz da bu etkili olmuş olabilir mi?
Fabrika kurulmadan önce sektörde tabii ki çok fazla plaka üretimi yapan yoktu. Genelde ebatlı üretim yapılıyordu. Bu olmayınca ve piyasanın da ilgisini görünce böyle bir yatırım yapmaya karar verdik.
Fabrika için neden Denizli tercih edildi?
Denizlili olmamız ve bölgeyi iyi biliyor olmamız birinci etkendi. Ayrıca Türkiye’de üretim yapan ocakların yüzde 50’sinden fazlasının merkezinin Denizli olması ve limanlara yakın olması da etkiledi.
Marmados’a gelen taşlar kaç farklı işlemden geçiyor?
Bu durum taşın yüzey işlemine göre farklılık gösteriyor. Ortalama bir rakam vermek gerekirse fabrikamızda bir taşın plaka haline gelebilmesi için 15-20 farklı işlem yapılıyor.
Toplam kaç farklı yüzey işlemi uyguluyorsunuz?
Bünyemizde beş farklı yüzey işlemi sistemi var. Cila, honlu, patinato, leather finish ve mıcarta (kumlama). Bunların hepsi sürekli yaptığımız işlemler değil. Müşterilerimize taşa ne yapmak istediklerini sorarız ve yüzey işlemlerinde de tavsiyelerimizi söyleriz. Yüzey işlemi zevk meselesi olduğu ve kullanılan yere göre değiştiği için buralarda çok müdahil olmayız. Üretim kalitesini zedelemeyecek şekilde müşterinin istediğine uymaya çalışırız.
Müşterinin her istediğini yapıyor musunuz?
Yapmıyoruz. İnanmış olduğumuz ilkelerimize, doğrularımıza karşı bir şey istenirse biz de karşı barikatlarımızı kurarız. Marmados ismi insanlarda güven, kalite uyandırdığı için bunu zedelemek istemeyiz. Hata yapabiliriz ama bile bile hata yapmayız. Bir şekilde doğrusunu yapmak için müşterimizi ikna ederiz. İkna olmayacak müşterilerle de çalışmayız.
Her firma buraya taşını getirip işletebilir mi, müşteri seçerken belli kriterleriniz var mı?
Bizimle aynı yolda yürüyebilecek, hedeflerimizin uyuştuğu her türlü müşteri ile çalışabiliriz. Kapasitemiz el verdiği sürece.
Kapasiteyi artırmayı düşünüyor musunuz?
Burası 12 bin metrekare bir alan. Bir yıl önce 12 bin metrekarelik stok alanı yaptık. Fabrika yatırımımız 35 bin metrekarelik iş yapabilecek kapasiteye sahipken, ortalama 18 bin metrekare üretim yapıyoruz. İşler sürüme girdiği zaman kaliteyi kaybetme ihtimali de artıyor. Yapmış olduğumuz yatırımları da genelde kapasiteyi artırmaya yönelik değil, kaliteyi artırmaya yönelik gerçekleştiriyoruz.
Burası aynı zamanda fuar alanı gibi. Müşteriler yüzlerce çeşit taşı görme imkanına da sahip. Marmados olarak pazarlama da yapıyor musunuz?
Çok fazla ocakla çalışıyor, fason hizmet veriyoruz. Bundan kaynaklı müşterilerimiz geldiği zaman sanki fabrikaya değil de bir galeriye gelmiş gibi çok fazla çeşit taşı görebiliyor. Fakat firma olarak pazarlama yapmıyoruz. İş ortaklarımızın müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmesi, diğer pazarlama firmalarına karşı bir sıfır öne geçebilmesi için hizmet kalitemizi, onların sunum kalitesini geliştirmek adına yatırımlar yapıyoruz. Tek tek fotoğraflar çekiliyor, taşın yüzeyine koruyucular sürülüyor, yağ, su kir önleyici işlemler yapılıyor. İş ortaklarımızla aynı yolda ilerliyoruz. ‘Kazan kazan’ mantığımız var. Paylaşmayı seviyoruz.
Birçok mermer firması , “Fabrika kurmama gerek yok çünkü Marmados var’ diyor. Bunda en büyük etken nedir sizce?
Biz müşterilerimizi sadece müşteri olarak görmüyoruz. Müşterimizle bir yola çıkıyoruz. Samimi ve dürüst ticaret yapıyoruz. Onlardan bu güveni alıyoruz ve biz de müşterilerimize bu güveni veriyoruz. Taşlarını bize emanet ettiklerinde güvenebileceklerini biliyorlar. Olabilecek maksimum kalitede, verimlilikte işçiliği gerçekleştiriyoruz. Marka olalım, en iyisi biz olalım diye bir hedefimiz olmadı. İşi layıkıyla yapalım, piyasada yapılmayanı gerçekleştirelim hedefi ile çalıştık. Bu hedefleri de tutturduğumuzda, markalaşma yönünde olumlu yönde ilerleme kaydetti.
Sitenizde, taşlarda karakter farklılıklarının olduğunu ve bu yüzden standart üretim yapmadığınızı belirtmişsiniz. Taşın karakterine uygun üretimi nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Bizim için tek gerçek, kaliteli işçilik. Plaka üreticisi olarak ilk hedefimiz kaliteli üretim yapabilmek ve taşın doğallığını bozmamak. Çalışmalarımızı, dolgularımızı, tamiratlarımızı yaparken kullanmış olduğumuz yöntemler değişikler gösterebiliyor. İşlemlerimizde taşın karakterine müdahale etmiyoruz. Sadece kusurları varsa tedavi ediyor, çatlakları varsa tamir ediyor ve kullanıcıya birinci sınıf malzeme temin ediyoruz. Nihai kullanıcı bu malzemeyi doğal taş olduğu için talep ediyor. Müşterimiz taşa dokunduğu zaman plastiğe, naylona, kimyasala dokunsun istemiyoruz. Diğer fabrikalardan sistem olarak farklı hiçbir şey yapmıyoruz. Fakat ilgiliyiz, özenliyiz, zamanla tecrübe de edindik. İlgimizi koruyarak, Ar-Ge çalışmaları yaparak, sıkılmayarak ve işimizi severek bugünlere geldik.
Bu zamana kadar üretim ya da müşteri ilişkileri açısından zorlandığınız bir durumla karşılaştınız mı? Olumsuz olmuş olabilir ama evet biz bundan ders çıkardık dediğiniz bir olay yaşandı mı?
Fabrika üretiminde problemin olmaması mümkün değil. Fakat problemlerle baş etmeyi öğrendik. Problemleri nasıl giderebileceğimizi ya da edindiğimiz tecrübeler sayesinde problemleri nasıl yaşamayacağımızı öğrendiğimiz için bizim açımızdan çok büyük sıkıntı olmuyor. Sadece insani ilişkilerle alakalı müşterilerimizle tek sıkıntımız, siparişlerinin yetişmemesi. Şu an herkes acil malzeme istiyor. Ve talepleri karşılayamıyoruz.
Bu işe ilk başlarken siz ne yapıyorsunuz, bu kadar yatırım yapılır mı diyenler, hayalinize inanmayanlar oldu mu?
Kurmuş olduğumuz hayalin gerçekçi olmadığını, kurmuş olduğumuz tesisimizde üretimi arttırmak yerine kaliteyi arttırmak adına yaptığımız işlemleri gereksiz gören ve olmamasını tavsiye edenler oldu. Hayallerimiz aynı olmadığı, işçiliğe bakış açılarımız uymadığı için yola birlikte devam edemediğimiz müşterilerimiz de var. Hayalimizi gerçeğe dönüştürürken hiçbir zaman bilinçsizce hareket etmedik. Düşünerek, akılcı olarak ve almış olduğumuz eğitim, edindiğimiz tecrübeleri harmanlayarak bu pozisyona geldik. İlk kurmuş olduğumuz hat belki dünyada yokken şu an plaka üretim tesisi denildiğinde sistem olarak geçerliliği kabul edilmiş bir sistemimiz var. Bunu Türkiye’de kuran ilk bizdik. Hatta dünyada belki sadece bir iki firmada bu makine parkuru vardı. Çünkü bu gereksiz görülüyordu. Biz ise bunun doğru olduğuna, olması gerektiğine inandık. Ve doğru yolda da ilerlediğimizi duyuyoruz.
Yurt dışındaki birçok firma da taşlarını bir Türk markası olan Marmados’ta işletiyor. Ülkemiz adına büyük bir gurur. Hayalini gerçekleştirmiş bir firma olarak sektöre tavsiyeleriniz var mı?
Kopyalamak yerine nasıl yapılacağını araştırmaya vakit harcarlarsa, hayal etmeyi öğrenirlerse daha başarılı olabilirler. Yapılmış olan işlemler zor işlemler değil. Kullanmış olduğumuz malzemeler, taşlar, makineler piyasada bulunmayacak malzemeler değil. Edindiğimiz tecrübelerle bilgimizi ve ekipmanımızı doğru yerde, doğru zamanda, doğru şekillerde kullanmayı öğrendik, hayal ettik. İlgiliyiz, titiziz. Ekibimizi de korumaya özen gösteriyoruz. Çünkü bu işi yapan makineler değil, makineyi kontrol eden arkadaşlar. Kalitemiz, arkadaşlarımızın vermiş olduğu özen ile ortaya çıkıyor. Fabrikamız içerisinde hiçbir şekilde ego, kibir, üstünlük gibi duygular yoktur. Evet, hepimizin görevleri farklı fakat hepimizin hedefi aynı. Diğer fabrikaları da hiçbir zaman rakip olarak görmüyoruz. Onlar sektörümüzdeki çok değerli firmalarımız, iş arkadaşlarımız, dostlarımız. Bizim onlara danıştığımız, onların bizden tavsiye istediği zamanlar oluyor. Elimizden geldiğince de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kısaca Marmados olarak hayal ediyor ve bu hayali nasıl gerçekleştiririz adına çalışıyoruz. Farkımız bu.