Röportaj: Şehriban ÇİMEN
Arvind Bajpai, Hintli doğal taş alıcısı. Uzun yıllar Dubai’deki şirketi aracılığıyla Hintli müşterilerine blok mermer tedariki sağladıktan sonra Türkiye’de şirket kurmaya karar veriyor. Türkiye’den taş aldığı ilk firmalar ise Alacakaya, Aykardeşler ve Çiçekmersan oluyor. Arvind Türkiye’de şirket kurmaya karar verme nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Hindistan, Dubai, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde, kısaca mermer tedariki sağlayan ülkelerde elimde valizlerim ile mekik dokuyordum. Faturalandırma ve ihracat bazı Türk firmaları tarafından yapıldığında, süreç içerisinde pratikte birçok zorluk yaşandı. Bu yüzden ortağım Ümit Vanlıoğlu ile 2017 yılında Antalya’da %100 ihracat odaklı olan Margralyx Global Madencilik firmamızı kurmaya karar verdik.” Türkiye’den yılda 8.500-10.000 ton arasında doğal taş alımı gerçekleştirdiklerini belirten Arvind, Hindistan’da en popüler Türk taşları arasında Alacakaya Mermer’in Karaman Krem taşının ilk sırada yer aldığını söylüyor. Arvind ayrıca önümüzdeki on yıl içerisinde Hindistan’da doğal taş talebini artıracak birçok projenin olacağını, yaklaşık 8-10 yıl içinde de bu talebin Çin’i geçebileceğini düşündüğünün altını çiziyor.
Kısaca firmanızı tanır mısınız?
Margralyx Global Madencilik firmamız doğal taş sektöründe faaliyet gösteren %100 Türk firmasıdır. Firmamız ben ve ortağım Ümit Vanlıoğlu tarafından Türkiye’de 6, Hindistan’da ise 2 kişilik iyi eğitimli, çalışkan bir ekip tarafından yönetilmektedir. Müşterilerimizin çoğu Hindistan’dandır. En kaliteli malzemeleri uygun fiyata seçip, Hindistan’a ihraç ediyoruz.
Türkiye’de şirket kurmaya ne zaman ve hangi hedefler doğrultusunda karar verdiniz?
2014 yılında çeşitli Türk mermerlerini almak için Türkiye’ye gelmeye başladım. O zamanlar Dubai’de bir şirketim vardı. 2014’ten 2017 Mart’a kadar perakende ve proje segmentlerinde Hintli müşterilerimize iyi miktarda blok mermer tedarik ediyorduk. Hindistan, Dubai, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde, kısaca mermer tedariki sağlayan ülkelerde elimde valizlerim ile mekik dokuyordum. Ancak, faturalandırma ve ihracat bazı Türk firmaları tarafından yapıldığında, süreç içerisinde pratikte birçok zorluk yaşandı. Üzülerek belirtiyorum ki bazı firmalar bu konuda şeffaf, adil ve taahhütlerine sadık değildi. İşimizden ve müşterilerimizden büyük faydalar sağlamalarına rağmen, işlemlerini iyi bir şekilde yapamadılar. Bu yüzden Türkiye’de kendi %100 İhracat odaklı şirketimizi kurmaya karar verdik. 2017 yılında Antalya’da (en çok sevdiğim şehir) şirketimizi kurduk. Şu an hem Antalya hem de Hindistan’da ofisimiz var.
Türkiye’den taş alışverişine ilk ne zaman, hangi firma ile başladınız?
İlk bloklarımı 2014 yılının Ekim ayında Türkiye’nin üç tanınmış firmalarından olan Alacakaya, Aykardeşler ve Çiçekmersan’dan eş zamanlı olarak aldım. Beni çok iyi desteklediler. Bu değerli firmalarımızdan taş alımı yapmaya da devam ediyoruz.
Mevcut taş portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz?
Kovid dönemi sonrası toplam alımlarımızın %75’ini Türkiye’den yapıyoruz. Türkiye’deki alımlarımızın %50’i bej mermerler, %30’u gri ve beyaz mermerler ile %20’si ise diğer renkli mermerlerden oluşuyor.
Türkiye dışında hangi ülkelerden taş alıyorsunuz?
İtalya, İran, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’dan gibi ülkelerden beyaz mermer alıyoruz.
Türkiye’den yıllık kaç ton taş alımı gerçekleştiriyorsunuz?
Türkiye’den mermer, kireç taşı, oniks ve dolomit taşları alıyoruz. Bu zamana kadar toplamda 80’in üzerinde ocaktan mermer satın aldık. Şu an ise Türkiye’deki 22’den fazla ocaktan düzenli olarak taş alımı gerçekleştiriyoruz. Sadece Türkiye’den yapmış olduğumuz taş alımı yılda 8.500-10.000 ton arasındadır.
Hindistan’da popüler olan Türk Taşı hangisi?
Bence projeler için hala en popüler mermer, İtalya’dan Botticino. Türkiye’den Hindistan’a yüksek miktarlarda bej, krem ve gri renkli mermerler gidiyor. Türk mermerleri arasında Alacakaya Mermer’in Karaman Krem taşı, uzun yıllardan beri Hindistan’da en çok satan üründür.
Hindistan’da doğal taş kullanımının en yaygın olduğu şehir hangisidir?
Hindistan’ın Mumbai, Delhi, Hyderabad, Chennai, Bangalore, Kalküta, Ahmedabad vb. gibi mega şehirlerine büyük satışlar yapılıyor. Ayrıca Hindistan’ın her yerinden, ikinci ve üçüncü şehirlerinden de ithal mermer talebi hızla artıyor.
Türkiye’den taş alırken karşılaştığınız zorluklar var mı?
Evet; çoğu zaman Türkiye limanlarında yüklemeler için uygun ekipman bulunmadığını, nakliye fiyatlarının aydan aya değiştiğini duyuyoruz. Hükümetin doların minimum %40’ını TL’ye çevirme ve sonrasında USD’ye çevirme politikaları bize çok pahalıya mal oluyor.
Zaten çok düşük kar marjları ile çalıştığımız düşünülürse, mermer ihracatçılarına işletme veya banka kredisi almak için verilen teşvikler yeterli seviyede değil. Verilen teşvikler, doğal taş ihracatçılarını gerçek anlamda destekleyen bir sistemle olmalı.
Doğal taş sektörü ile ilgili 10 yıl sonrası için beklentileriniz nelerdir?
Yakın zamanda ekonomisi 5 trilyon Doları geçecek olan ve dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olması ön görülen Hindistan’ın doğal taş sektörü de her yıl %20 büyüyor. Hindistan ekonomisinin ve altyapı sektörünün hızlı büyümesi göz önüne alındığında, önümüzdeki on yıla kadar Hindistan’da doğal taş talebini artıracak birçok proje olacaktır. Hatta önümüzdeki 8-10 yıl içinde bu talebin Çin’i geçebileceğini düşünüyorum.
Türk doğal taş sektörü Hindistan’daki pazar payını artırmak için sizce neler yapmalı?
Hindistan pazarının Türk mermerine talebi her geçen yıl artıyor. Türk ürünlerini satın almanın diğer ülkelere kıyasla birçok avantajı ve az da olsa dezavantajı var. Türk insanı, mermer tedarik eden birçok ülkeye göre daha sıcakkanlı ve çalışkan. Ancak, bazılarının bizim gibi alıcılarına verdikleri taahhütleri ve ilişkileri yerine getirmede daha profesyonel olmasını diliyoruz. Bizim gibi iş ortakları, ürünlerini Hindistan’da popüler ve talep görür hale getirmek için çok çalışıyorlar. Firmalarımızın taahhütlerine sadık kalmalarını rica ediyoruz. Böylece her iki taraf için de kazan-kazan durumunu yakalamış oluruz. Anlık faydalardan ziyade uzun vadeli hedefler için birlikte çalışmalıyız. Buradaki Türk tedarikçilerin, İtalyan Tedarikçiler gibi kalite, miktar ve blok boyutlarında malzeme tutarlılığına odaklanması gerekiyor.