Geçmiş tarihlerde adalara yerleşen insanlar ilk başlarda sadece balık yakalama becerilerini geliştirmişlerdir. Zaman içinde taşı kullanmayı öğrenen insanların ilk yaptıkları avadanlıkların tümü ise taştır. İnsan ırkı var olmaya başladıktan sonra en güvenilir dostu olarak taşı görmüştür. Buğdayı öğütmek için değirmeni, avlanmak için kesici aletleri de taşı kullanarak oluşturmuşlardır
Doğal taşlar eşsiz dayanıklılığıyla tarihin tanıklığını üstlenen asıl yapı malzemesidir. Roma ve Osmanlı Devleti zamanında yapılan cami, medrese, türbe, saray, köprü, su kemerleri gibi eserlerin güzelliğini, değerini ön plana çıkaran yine doğal taş olmuştur. Ülkemizde geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlar ticaret için doğal taşı kullanmaya devam etmektedir. Nitekim doğal taş ile ticaret yapmak gelecek yüzyıllara kadar devam edecektir.
Ülkemiz madenciliğinde doğal taş sektörü son yıllarda gerek üretim, gerekse ihracatta çok olumlu bir süreç içine girmiştir. 1980’li yıllarda kazanılan ivme ile diğer madencilik faaliyetlerine göre daha aktif bir konuma girmiş olup üretim ve işletme sürecindeki kalite artışı ile beraber kazanılan deneyimlerle uluslararası
piyasalarda gerçek yerini edinmiştir. Türkiye’de 650 çeşit renk ve desende doğal taş mevcut. Dünyanın neresine giderseniz gidin göz alıcı tonları ile Türk doğal taşlarıyla yapılmış projelere rastlamanız mümkün. Özel sektör ve kamu projelerinde yerli taşımızı ön plana almamız gerekiyor. Bu konuda sorumluluk ilk önce meslektaşlarımıza düşüyor. Daha sonra müteahhit ve mimarlardan bu konuda ülkemiz için gerekli hassasiyetlerini gösterip yerli doğal taşa ağırlık vermelerini talep ediyoruz. Gelin ülkemizden çıkan değerli doğal taşlarımızın birkaçını birlikte inceleyelim.
Türkiye’de doğal taş madeni olan başlıca illerimiz:
Kırklareli, Silivri, Bursa Balıkesir, Bilecik, Manisa İzmir Afyon Burdur Isparta, Muğla Antalya Karaman Mersin Osmaniye Kahramanmaraş Konya Eskişehir Karabük Kastamonu Çankırı çorum Amasya Düzce Kayseri Malatya Elazığ Adıyaman Erzincan Siirt Bayburt Samsun Amasra Ankara Kırşehir Aydın Çanakkale Düzce Gümüşhane Bayburt Diyarbakır Sivas.
SPIDER BEJ
Antalya Kaş bölgesinde Limra sınırının kuzeyinde Arifköy kasaba yolunun güneyinde kalmaktadır. Kaş bölgesi, Antalya Kaş ilçesinin doğusunda, Kaş-SarılarKaleüçağız üçgeni arasında kalan bölgedir. Son yıllarda keşfedilmeye başlayan bir bölge olan Kaş bölgesinde 2014 yılı itibarıyla, birisi rezerv bittiği için bırakılmış, olan toplam 11 adet ocak bulunmaktadır. KaşKasaba dağlarının güney batısındaki bu bölge antik devirlerde taş üretim bölgesi olarak değer kazanmıştır. Yörede bulunan onlarca antik kent ve yüzlerce Likya lahitlerinin taş ihtiyacı yöredeki kayaçlardan sağlanmıştır.
LİMRA
Limra (Limestone) bölgesi: Bu bölgede üretim yapan Limra ocakları, Finike ve Demre hattının kuzeyinde, Alacadağ ve batısındaki Çam dağ yörelerinde bulumaktadırlar. Limra adının yanı sıra, sadece bu mermerler için Limestone adı da kullanılmakadır. Limestone, bu kayacın ticari anlamdaki uluslararası ismidir. Limra sadece Türkiye’de üretilen bir mermerdir. Türkiye’de de yalnızca batı Toroslarda, Alacadağ ve Çam dağ yörelerinde bulunmaktadır. Yapılan jeolojik haritalarda Limra’nın tam dağılımı görülmemektedir. Ancak bu bölgede ve Limra mermer yataklarında çalışmış birçok araştırıcı vardır.