Kömürcüoğlu Mermer'in sahibi Nihat Kömürcüoğlu 73 yaşında. Kendisiyle aynı yaştaki insanlar artık emekliliğin keyfini çıkarırken O hala şirketinin ve vakfının başında. Kömürcüoğlu Kültür, Sanat, Turizm ve Tanıtma Vakfı'nı kurmuş. Halihazırda bir çok ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Nihat Kömürcüoğlu, mermeri artık ticari değil, sanatsal boyutta kullanmak istediğini söylüyor.
Sanata adanmış hayat
Denizli'de beş yıldan bu yana kentin kültür ve sanatına katkı koyan uluslararası nitelikte ilginç bir etkinlik düzenleniyor. 'Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi' ise, bu etkinliğe yurt içinden ve dışından katılan heykeltıraşların Türk doğaltaş ve mermeriyle üretilmiş sanat eserleri üretmesine olanak sağlıyor. Bu yıl 11 Mayıs-11 Haziran 2015 tarihleri arasında beşincisi düzenlenen koloniye 43 ülkeden 157 sanatçı 228 projeyle başvurmuş. Beş kıtadan dokuzu yabancı, biri Türk on sanatçı sanatsal heykel üretmek üzere seçilmiş. Belki çok sıradan bir tabir olacak ama kendini mermere adamış Nihat Kömürcüoğlu'nun, heykellerden oluşmuş muazzam bir kolonisi var. Fabrikası Denizli Pamukkale yolunda Korucuk Kasabası'nda olan Kömürcüoğlu, Pamukkale'den katkılarımı hiç bir zaman esirgemedim diyor.
Heykellerle bezenmiş bahçe
Heykel Kolonisi'nde halihazırda 100 kadar heykel var. Nihat Kömürcüoğlu, “Heykeltraşlar atölyemize gelsin heykelini yapsın satışından da para kazansın” diyor. Bu heykellerden Denizli Belediyesi satın alıp şehrin içine koyacakmış. 2014 yılında yapılan 6 heykeli de ücretsiz olarak vereceğini söylüyor Nihat Kömürcüoğlu.
900 heykeltraşla görüşüldü
Kömürcüoğlu Mermer'in fabrikasının hemen önünde bir atölye var. Atölye dediğimize bakmayın, fabrikanın önünde koca bir alan. Heykeltraşlar burada mermerleri sanata dönüştürüyorlar. Heykeltraşların birçoğu yurtdışından gelmiş. Tüm masraflarını Nihat Kömürcüoğlu karşılıyor. Dikkatimizi asıl cezbeden Yeni Zelanda'dan gelen heykeltraş hanım. Denizli'ye tam 60 saatte gelmiş. 30 saat uçakta yolculuk yapmış. Hepimizin aklında beliren soruyu yöneltiyoruz Nihat Kömürcüoğlu'na: “Heykeltraşlar buraya nasıl geliyor, nereden haber alıyorlar?” Cevabıysa beklediğimizden daha basit, “İtalya'da ISM adında bir kuruluş var. Oraya üye olduk. Yine oraya üye olan heykeltraşlarla iletişime geçtik”. Yollarını ve barınmalarını karşılıyorlar heykeltraşların. Tabi mermerler de Kömürcüoğlu Mermer'den. Geçen yıl tam 900 heykeltraşla görüşmüşler. Türkiye'de heykeltraşların sayısının azlığından yakınıyor koca çınar. Sonra başlıyor anılarını anlatmaya. Öyle çok anıyla dolu ki, hangi birini not alsam bilemedim. Arada sırada da aman bunu yazmayın diye uyarıyor bizi. Ben de saygı duyuyorum ve 'off the record' saklıyorum kendime anıları.
Örnek proje
Fabrikanın hemen önünde bir atölye var. Burada yapılan heykeller Kömürcüoğlu Mermer'in envanterine kayıtlı. Daha sonra hepsi vakfa bağışlanacak. Nihat Kömürcüoğlu, kısa bir süre önce kurdukları 'Nihat Kömürcüoğlu Kültür, Sanat, Turizm ve Tanıtım Vakfı'nca gerçekleştirilecek projesinden heyecanla söz etmeye başlıyor. Projenin yapımını Kömürcüoğlu Mermer üstlenecek, işletmesi vakfa ait olacak. Proje için Denizli Belediyesi'nden onay bekliyor. Endüstriyel üretimin yapıldığı fabrika alanının bulunduğu yerin sanatsal heykel üretiminin yapılacağı büyük bir atölyeye döneceğini belirtiyor. 72 dönümlük alanı kapsayan projeye ilgili şu bilgileri veriyor Kömürcüoğlu: “Sanatçılar buraya gelip ne üretmek istiyorlarsa onu üretecekler. Biz onlara mermeri, üretim malzemelerini sağlayacağız. Bir yanda üretim yapılacak, bir yanda üretilenler sergilenecek.
Ayrıca burada 500 kişilik antik tiyatro şeklinde bir amfitiyatro, heykel kolonileri, bir otel, çocuk oyun alanı, kafeteryalar, gölet, havuzlar, yeşil alanlar olacak. Kurutma kanalları Venedikvari bir şekilde yapılacak ve etrafında insanların alışveriş yapabileceği yerler olacak. Dere yatağı ise Eskişehir'deki Porsuk Çayı örnek alınarak yapılacak. Heykel Kolonisi arka tarafa kurulacak, bu sayede insanlar toza maruz kalmayacak. Buraya gelen çocuklar sanatın tozuna bulaşacak ve sanata olan duyarlılıkları gelişecek”. Nihat Kömürcüoğlu'nun proje hakkında bize aktardıkları bunlar. Tasavvur ettikçe insanı heyecanlandıran bir yönü var. Proje tamamlandığında sanıyorum ki neredeyse Türkiye'nin en güzel sanat destekli turizm merkezi haline gelecek.
Kuşaktan kuşağa mermercilik
Kömürcüoğlu ailesinde mermercilik mesleği şu an 4. kuşağa ulaşmış durumda. Nihat Kömürcüoğlu'nun oğlu İlker Bey de aynı şirkette görev alıyor. Hatta Nihat Kömürcüoğlu'nun ofisinin önünde bir tabela var. Dedesinin kullandığı bir tabela. “Mezar taşı yapılır” yazıyor. Eşine az rastlanır bir sevgi mermer, bu ailede.