Uzun yıllardır bilimin hayatımıza girmiş en klasik söylemlerinden olan “ Bir kelebek Çin’de kanat çırpsa California’da kasırgaya neden olabilir” benzetmesiyle anılan Kaos Teorisi, bilimde olduğu gibi gerçek hayatta da zincirleme olaylarda küçük değişikliklerin büyük değişimlere neden olabileceğinin anlatıyor.
Bir amaç var. Yazdığımız yazılar, çaldığımız kapılar, geçtiğimiz yollar hepsi yaratacağımız kelebek etkisinin ilk adımları, sektörün geleceğini belirleyebilecek güçlü kanat çırpışları bunlar. Adım adım ilerlemeye karar verdiğimiz bu etkinin temelinde yaşamak üzere olduğumuz kasırgalar var. Kasırga derken daha açık bir ifadeyle, tüm dünyada geçmişin yanlış çırpınışları ile bir darboğaza doğru sürüklendiğimiz bir Kelebek etkisini kastediyorum.
Kelebek etkisi nedir? Sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Bu zaman dilimine kadar büyük küçük tüm firmaların bu olumsuz kelebek etkisine dokunuşları olmuş. Taşın hayatımızdaki, kültür mirasındaki ve bilhassa mimarideki yerini, doğal taş kültürünü, “doğal taşın” insan hayatı için anlamını geriye iterek, neden doğal taş dediğimizi unutturmuşlar. Hem son kullanıcıya hem de tasarımcıya. Peki, ortalığı toza dumana katan bu negatif kasırgayı söndürüp, yeni bir hareket kazandırmak mümkün mü? Bizim kelebek etkimiz nasıl olacak?
Bir mimari kültürü kalıcı yapan şey anlatıdır. Bu kalıcılaştırmak istediğimiz kültür nedir? Doğal taş. Şairane çizgiler, eşsiz renkler, her metrekarenin parmak izi kadar kendine has olması. Mimari tasarım kültürümüze entegre etmek istediğimiz anlayış bu.
Bunun için ne yapıyoruz? Üniversitelerde geleceğin mimarlarına anlatılar, dergimizin okur kitlesini sektörel okuyucu kitlesine ek olarak mimari tasarımcılara çevirmek ve gerçekleşen tüm mimari etkinliklerde geleceğin mimarlarıyla doğal taşı buluşturmak. Çünkü mimaride malzeme bir trenddir. Kimi zaman ahşap çıtaları duvarlarda görürüz, kimi zaman lüks metal işlemeleri. Zamanın modası malzemenin işlenebilirliğinden destek alarak oluşur fakat bir şey değişmez. Malzeme. Ahşap, plastik, metal bunlar tasarımın içerisinde hep var olacak olan malzemeler. Bir malzeme daha var. Sürekli bir kullanıcı işleminde sıkışıp kalmış. Sanki üçüncü bir boyutu yok, sanki canlı bir malzeme bir ana materyal değil gibi algılanıyor. Sanırım siz anladınız bahsettiğim malzemeyi.
İşte yeni “kelebek etkisi sistemimizin” başlangıç verisi: Doğal taşı anlat! Avazımız çıktığınca, her yerde her zeminde her ortamda, doğal taşın bir fabrikasyon malzeme olmadığını, doğal taşın varlığımızın, medeniyetimizin, kültürümüzün bir parçası olduğunu anlat.
Doğal Taşı Anlat!