Doğal taş sektöründe birlik ve beraberliğe, güçlenmeye ihtiyaç duyulduğunu fark eden Özçakmak Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Çakmak, 2019 yılında Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanlığına tek liste ile aday oldu ve Metin Mercan’dan koltuğu devraldı. Başkanlık deneyimini, çalışmalarını, mermer sektörünün son durumunu konuşmak için buluştuğumuz Muharrem Çakmak, yönetime ilk geldiği günlerde şevkle, heyecanla girişimlerde bulunduklarını, zaman geçtikçe ise hayal kırıklığına uğramaya başladıklarını söylüyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: “Hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Hem sektörel sorunların çözümü konusunda hem de kuruluşlara destek olma konusunda mermer sektöründe birliği sağlamak çok zor. Özellikle mermerciler derneği yönetim kurulu başkanlığına geldikten sonra bunu daha iyi gördüm. Ancak bu şekilde ilerleyemeyiz. Pandemi sonrası ihracatımızda hareketlilik yaşanmaya başlasa da ticaret tekrar durursa bir çok firmamız iflas edebilir. Birlik olmalı, fiyat rekabetinden uzak durmalı, yeniliğe, gelişime açık olmalı ve ‘ben her şeyi biliyorum’ mantığından vazgeçilmeli.”
“Ben biliyorum zaten algısını kırmak gerekiyor”
Muharrem Çakmak, yönetime geldikten sonra yıllardır konuşulan fiyat istikrarı, taşı değerinde satmak, kaliteli ama kontrollü üretim, taş işleme teknolojileri gibi konuları hakkında sektörü bilgilendirmek adına çeşitli toplantılar, seminerler düzenlediklerini söylüyor. Yapmış oldukları girişimlere çok az katılımın gerçekleştiğini belirten Çakmak, “Büyük bir heyecan ile yaptığımız organizasyonların hakkını veremediğimiz zaman, üzülüyoruz. Bu durum da bundan sonra yapacağımız faaliyetlerde çekimser olmamıza neden oluyor. ‘Derneğin bize ne faydası olacak?’ diyorlar. Afyonkarahisar’da 500 mermerci varsa bunların sadece 120 tanesi derneğe üye. Ben bunları zaten biliyorum, bana akıl vereceğine, para ver mantığından vazgeçilmesi gerekiyor. Bu şekilde ilerleyemeyiz” diye konuşuyor.
“Bilinçsiz işletmeciler çoğaldı”
Doğal taş sektöründe yaşanan sorunlara da değinen Muharrem Çakmak, “Maddi anlamda işletme yükümlülüklerinin artması ve izinlerin çok geç çıkması, sektörün belini büküyor. Uzun süren izin süreçleri nedeniyle taşın modasını zamanında yakalayamıyoruz. Bu da yatırımcının şevkini kırıyor” diyor. Son yıllarda mermer sanayinin ciddi anlamda büyüdüğünün de altını çizen Çakmak, “Sektörün büyümesinden mutluyuz; ancak tecrübesiz, bilinçsiz işletmeciler çoğaldı. Milyonlarca yılda oluşan doğal taşları acımasızca, kıyasıya bir rekabetle değerinden oldukça düşük fiyata satan firmalarımız maalesef çok. Birbirimizle fiyatta değil, kalitede rekabet etmeliyiz.”
Önümüzdeki sürecin iyi geçmesi gerekiyor
Muharrem Çakmak, doğal taş sektörünün kalbi, Antik Çağlardan kalan mermer ocaklarının bulunduğu, yüzlerce mermer işletmesi olan Ayfonkarahisar’dan 2020 yılının ilk yarısında 88 milyon Dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirildiğini söylüyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise bu rakam yaklaşık 95 milyon Dolardı. “Covid-19 ile ihracatımızda ciddi kayıplar yaşandı” diyen Çakmak şöyle konuşuyor: “Pandemi sürecinde firmalarımız devletin almış olduğu kararlar doğrultusunda, kendi tedbirlerini aldılar. Bazı firmalar vardiya düşürdüler, devletin sağladığı kısa çalışma ödeneklerinden yararlandılar, bazıları ocak ve fabrikalarını kapatıp üretime ara verdiler. Kontrollü normalleşmeye başlanan 1 Haziran tarihi ile birlikle iş hayatı, yeniden hareketlenmeye başladı. Bu dönemde özellikle blok pazarında yaşanan düşüş sonrası firmalar, yeni bir çıkış yolu bulmaya çalıştı. İşlenmiş mermeri farklı pazarlara satarak ticareti devam ettirmeyi amaçladılar. Bu amaçlarına da ulaştılar. Blokta yaşanan satış açığı işlenmişte kapatıldı. Emlak kredilerinin düşürülmesi ile de inşaat sektörü canladı ve iç piyasada mermer ihtiyacı doğdu. Sektör şu an iyi durumda. Yaralarını sarmaya başladı; fakat daha tam atlatabilmiş değil. Bunu atlatabilmiş olabilmesi için önümüzdeki sürecin de iyi geçmesi gerekiyor. Eğer ticaret tekrar duraklarsa, iflas eden birçok firmamız olabilir.”