İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, TİM Sektör Kurulundaki istifalar ile ilgili bir basın açıklaması yaparak “Ortak akıl tarafından saptanmış konuların dışında, sektörümüz için söylemde bulunanları dikkate almayacağız. Bu sektörü, hiç kimsenin bireysel hırslarına teslim etmeyeceğiz” dedi. Yaklaşık bir ay önce TİM Maden Sektör Kurulu’ndaki görevinden istifa eden Başkan Aydın Dinçer, istifaların ardından ilk kez açıklama yaptı. İşte o açıklama:
Kıymetli Meslektaşlarım
Ben bu tür konuların içinde hiçbir zaman olmak istemiyorum. Ancak açıklama için mecbur bırakılıyorum. Bana hiçbir şey sormadan görüş almadan hazırlanmış tek taraflı bir yazı okudum. Yazıda Cumhurbaşkanına iletilen görüşlerde neyi beğenmediniz denilmiş. Sırasıyla sizlere neyin uygun olmadığını anlatmak isterim.
*Madenciliğin en önemli sorunu olan Orman izinlerinden hiç bahsedilmemiş tek kelime orman geçmemiştir. Madenci olan kime sorarsanız sorun orman ilk sırada sorun olarak karşımıza çıkar. Orman İzinlerin gecikmesi, red gerekçelerinin son zamanlarda anlamsız gerekçeler olması özellikle mermerde nadir bulunan maden cinsi değildir gerekçesi ile redler, orman bedellerinin dünya standartlarının çok çok üstünde fahiş olması gibi konuların bahsedilmemesi.
*Güvenlik soruşturmasının geciktiği diye bir sorunun artık ortada olmaması, MAPEG iki haftada bir olumlu bulunanları açıklıyor, ancak bu konu güncel olmamasına rağmen iletilmiş olması Enerji Bakanlığında da bu konuda hızlı olmamıza rağmen neden şikayet ediliyoruz siteminin sektör temsilcilerine ve sektöre olumsuz yansıma riski olması. Güvenlik soruşturmasında gecikmeden söz edilemez ancak olumsuz bulunanlar meselesi günceldir.
*Torba yasada 5 madde görüşülürken Bakanlığımızın önerileri sektör için çok olumluyken Mecliste komisyonda 2 madde üstünde sektör için beğenmediğimiz değişikliğe gidildi. Bu süreç üzerine tüm 16 maden sektör kuruluşları, maden sektör kurulunda ve yönetim kurullarımızda yeni çalışmaları yapılan maden kanununun bu dönemde muhalefetin komisyonlarda çok zorladığı maden ile ilgili yasanın Meclise getirilmesi, meclise gelirken doğru düzenlemelerde olsa komisyonda değişikliğe uğrayabileceği ki torba yasa 5 maddede yaşadığımız deneyim gösteriyor ki 50-60 maddeli toptan yeni bir yasada başımıza çok işler açabilir. Dolayısıyla şimdilik bu konuyu rafa kaldırmak ve pandemi süreci bitince yüz yüze lobi çalışmaları yapılıp daha doğru bir zamanda gündeme gelmelidir ortak görüşü varken ve konuşulmuşken Cumhurbaşkanımıza sunulanlar içinde yeni yasa hızlıca gelmeli demek doğru olmamıştır.
*Devletimizin en üst makamına konuları arz ederken ortak akıl kurul görüşleri ile hareket etmek gerekir. İçinde bulunduğum kurula haber verilmeden ve görüşleri ortak akılla oluşturmadan hareket edilmesini kabul etmediğimiz için istifa ederek sektörümüzde herkesin ortak akılla hareket etmesi gerektiğini vurguluyoruz ve sektörü kimsenin bireysel hırslarına ve bireysel görüş aktarmalarına teslim etmiyoruz. Aslında bunu yaparak sektörümüzün şimdi de gelecekte de ben değil biz olması gerektiğini ve ben diyenlerin yanında bulunmadığımızı gösteriyoruz. Sektörümüzün önemli sorunlarını ciddi çalışmalarla ve güvenilir tek vücut olmuş tek ses (görüşler anlamında) sektör meslek kuruluşları ile çözebiliriz. Maden platformu ihracatçı birlikleri dahil TÜMMER dahil 16 STK ile tek vücut tek ses çalışmalarına devam ediyor. İnşallah sorunlarımızı tek tek aşacağız.
Saygılarımla