Nisan ayında yapılan Genel Kurul Toplantısı sonrasında göreve gelen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, yeni dönemin ilk sektör toplantısını da Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi
Hareketli bir seçim süreci geçirdiklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Seçim sonrasında kümelenmenin olduğu illerdeki üyelerimizle bir araya gelerek, sorunlarını dinlemek ve çözüm için çaba göstermek istiyoruz” dedi.
Kaya; “Katma değerli ürün satma mecburiyetimiz var”
Madencilik sektörünün katma değeri yüksek ürün satma mecburiyeti olduğuna işaret eden Kaya, “Bizim doğadan aldığımızı yerine koyabilme şansımız yok, o nedenle doğadan aldığımızı katma değeri yüksek satmamız gerekiyor. İtalya’nın, İspanya’nın yaptığını yapmalıyız. Bunun için Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Antalya Hayatımız Maden Çalıştayı’nı birlikte düzenlediğimiz 11 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte hareket ederek değerleri büyütmemiz gerekiyor ” dedi.
Ekonomi Bakanlığının destekleri
Ekonomi Bakanlığı olarak dış ticareti koordine eden bir bakanlık olduklarını yatırım, üretim, markalaşma, ihracatı içine alan zincire hizmet ettiklerini kaydeden Ekonomi Bakanlığı Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanı Alirıza Oktay ise, “Ekonomi Bakanlığı’nın; Fuarcılıktan, markalaşmaya, Yatırım teşviğinden, Pazar araştırmasına, sertifikasyon desteğine kadar çok sayıda desteği var. Ekonomi Bakanlığı ile ihracatçıların önümüzdeki dönemde güzel çalışmalar yapacağına inanıyorum” diye konuştu.
Gül Şener: “Marble Fuarı’nda 25. yıla yakışır etkinlikler olacak”
Dünya’nın en büyük iki fuarından biri olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın 2019 yılında 25. kez düzenleneceğini dile getiren İZFAŞ Genel Müdürü Gül Şener, 25. yıla yakışır özel etkinlikler yapacaklarını, bu etkinliklerin bir kısmının 25. yılda bir kez düzenleneceğini, bir kısmının ise önümüzdeki yıllarda devam eden aktiviteler olmasını düşündüklerini kaydetti. Şener; “Mermer sektöründe işlenmiş ürün payının artması için mimarlarla projeler yapmak istiyoruz. Türkiye’nin bu kadar doğal taş rezervi varken misyonumuz sektörü geliştirmek. Afyonlu uç ürün üreticilerinin Marble Fuarı’nda ürünlerini sergilemelerine destek olma sözü veriyorum. Bu uç ürün üretenleri bir tasarım yarışmasıyla fuara katarsak daha anlamlı olur. Bir proje ile onların uç ürün üretmelerini teşvik etmemiz lazım” diye konuştu.
Eximbank 238 ülkede Türk ihracatçısının sigortası
Türk Eximbank’ın 2017 yılında ihracata 39 milyar dolar destek sağladığını belirten Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat, özellikle ihracat kredi sigortası üzerinde durdu. Dünya genelinde Güney Kıbrıs, Kuzey Kore ve Ermenistan dışında 238 ülkede Türk ihracatçısının alacaklarına sigorta fırsatı sunduklarını anlatan Fırat, “Ortalama binde 2’lik primle ihracat gelirinizi sigorta ettiriyorsunuz. Risk oluşması halinde ihracat gelirinizin yüzde 90’ını Eximbank ödüyor” dedi.
Maden sektörünün Türk Eximbank kredilerini en az kullanan sektörlerden biri olduğu bilgisini veren Fırat, KOBİ’lere TL’yi yüzde 6.84’ten kullandırdıklarını, döviz kredilerinin ise; Libor artı 0.40’tan başladığını dile getirdi.
İtalya’ya teknik gezi
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Uysal, Afyonlu uç ürün üreticilerine İzmir Marble Fuarı’nda sergi alanı isterken, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Alimoğlu ise; daha önce İtalya’da Verona Fuarı’na gitmemiş, KOBİ niteliğindeki firmalardan İtalya’da Verona Fuarı’na Ticaret Heyeti Organizasyonu yapacakları müjdesini verdi. Alimoğlu, ayrıca işlenmiş ürün ihracatını artırmak için İtalya’ya teknik gezi düzenleyeceklerini ifade etti.