İki yıl aradan sonra Marble İzmir
*Uzun bir süre yapılsın mı, ertelensin mi tartışmalarının gündeminde olan 26. Marble İzmir Fuarı, 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde fuarizmir’de gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle firmaların neredeyse sıfır beklenti ile katıldıkları fuar, katılımcılarına bekletilerinin üzerinde bir deneyim yaşattı.
*Fuar gelecek yıl 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek.
İki yıl aranın ardından gerçekleştirilecek olan Marble İzmir Fuarı, uzun bir süre sektörün gündemindeydi. Fuarın yapılmasını isteyenler kadar iptal edilmesini isteyenler de vardı. Birçok kişide pandeminin etkisi henüz geçmediği için fuarın verimli geçmeyeceği düşüncesi hakimdi. Yapılan danışma kurulu toplantısı sonucunda çıkan karar sonucunda Marble İzmir’in 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılmasına karar verilse de son ana kadar fuarın iptal edileceği düşünülüyordu.. Ta ki ilk bloklar fuar alanına ininceye kadar. Pandeminin etkisinin fuara yansımadığını söylemek, elbette doğru olmaz. Katılımcı ve ziyaretçi sayısı oldukça düşüktü. Fuar şirketi yaptığı açıklamada 26. Marble İzmir Fuarı’na temsilciliklerle birlikte 324 katılımcı ve 40’ı aşkın ülkeden satın almacı geldiğini belirtti. Özellikle bu sene fuara katılmayanların haklarının korunacağı bilgisinden sonra, fuar katılımı oldukça düştü. Yıllardır fuara katılan birçok firma, bu sene düzenlenen Marble İzmir Fuarı’nda yer almadı. Fuara katılan firmaların birçoğu ise destek olmak amacı ile fuarda yer aldılar. Firmaların beklentileri neredeyse yok denecek kadar azdı. Katılımcı sayısının az olması ise katılımcı firmalara avantajlı bir durum yaşattı. Fuara gelen ziyaretçiler, ne istediğini bilen odaklı müşterilerdi. Yaptığımız görüşmelere göre söylememiz gerekirse Marble İzmir, salgına rağmen beklentilerin üstünde geçen bir fuar oldu.
Doğal taş ihracatına önemli katkılarda bulunan Marble İzmir Fuarı pandemi nedeniyle verdiği iki yıllık aranın ardından 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı’nın himayesi İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 26. Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışına; İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MAPEG Genel Müdürü Cevat Genç, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve akademisyenler katıldı.
“Bizler buradayız”
Marble İzmir’in hem kent hem ülke açısından çok net olarak bir etkileşim merkezi olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu şunları söyledi: “İZFAŞ’ın ‘Böylesi bir süreçte fuar yapılmaz’ denilen bir ortamda, sektör temsilcilerinin tüm beklenti ve taleplerini dinleyip, sektörün ihracatını artırması hedefiyle ortaya koyduğu güçlü kurumsal kapasiteye İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen tüm desteği sunduk. Fuarın büyüklüğüne ve kentsel ekonomiye verdiği can suyuna zarar gelmemesi için tüm gücümüzle seferber olduğumuzu sizlere içtenlikle ifade etmek isterim. Bizler buradayız, burada olmaya devam edeceğiz.” İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan ise, “Mermerin üretimi alın teri, satılıp pazarlanması ve ihracatı da alın ve akıl teri. İkisi beraber olursa mükemmelleşiyor” şeklinde konuştu.
“Rezervlerimizi dünya pazarına sunmalıyız”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer yaptığı konuşmada, “İklim değişikliğinin etkilerini hissettirdiği bu dönemde, bilimsel verilere göre karbon salınımı en düşük olan kaplama malzemesi statüsünde doğal taşlar yer alıyor. Doğal taş rezervlerinin dünyada en fazla bulunduğu ülke ise Türkiye. Bizler bununla övünmeli ve rezervlerimizi dünya pazarlarına sunmalıyız” dedi.
“Keşkelerimizi tüketeceğiz”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya da şunları söyledi: “Sektör olarak 16 STK bir araya gelip bir ilki başlattık. 83 milyonun sahip olduğu değerleri onurlu kiracı anlayışıyla ‘bu cevherleri nasıl işleriz, bir sezeryan mantığıyla nasıl katkı sağlarız’ dedik ama bu konuda sürdürülebilir madencilik mottomuz var. Her sektörün yanlışları olur ama madencilik sektöründe bir yerde kaza olunca tüm madenciliğe mal ediliyor. İnanılmaz bir algı var. İtalya‘da bloklar ihracata gittiğinde İtalyanlar gurur duyarken biz maalesef bunu başaramadık. Bizden çok ülkeyi sevdiğini iddia eden çevrecilerle değil ama çevrecilerimizle, tüm paydaşlarımızla bir sorun varsa çözebiliriz. Söz veriyoruz asla sahadan sizi yanıltacak bir tek sorunu getirmeyeceğiz. Keşkelerimizi tüketerek getireceğiz. Bu fuara katılanlar sahip çıkma adına katıldı ama sonunda ‘iyi ki katılmışız’ diyecekler. Böylesine bir ortamda ülkesinden çıkıp fuara gelen kişiler gezmek için değil alım yapmak için gelmiştir. Dolayısıyla yapılan görüşmelerden harika işler çıkacağına inanıyoruz.”
Katılmayan pişman
TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu ise, fuarın başarısı ile ilgili gözlemlerini dile getirerek, “Bu sene hiç ummadığımız, sıkıntı çektiğimiz fuarımız yüzümüzün akı ile tamamlandı. Burada herkes ticari kaygılarını atlattı. Ekonomik olarak da hepimiz bir kazanç elde ettik. Vefa gösterip destekleyen herkesi kutluyorum. 2022 yılında hep beraber daha fazla katılımla fuarımızı yapacağız” dedi.
“Katılan kazandı, katılmayan gelecek yıl için yerini ayırttı”
Yeniden bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, fuar süresince hem doğal taş sektöründeki hem de makine sektöründeki firmaların verimli ticari anlaşmalara imza attıklarına dikkat çekti. Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “Beklentiler düşüktü ama sonuç olarak fuarımızdaki firmalarla ve ziyaretçilerimizle görüştüğümüzde çok ciddi bir ticari hacim elde edildiğini, önemli anlaşmalara imza atıldığını, verimli bağlantılar kurulduğunu memnuniyetle sizlerle paylaşabilirim. Bu sene 26. Marble İzmir Fuarı’na katılanlar kazandı, katılmayanlar da gelecek sene için yerlerini ayırtmaya başladı. Başarılı, verimli, katılımcılara yarar sağlayan bir fuar yapılabileceğini sektörlerimize göstermiş olduk” dedi.
Fuar, makine ve mermer arasındaki bağı teşvik etti
Hem mermer hem de makine üreticileri olarak bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Türkiye Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Aykut Akdemir, “Pandemi koşullarında yaşayabileceğimiz en iyi fuarı yaşadık. En iyi ifadeyle, geçmişte olduğu gibi nitelikli bir katılımcımız oldu. Çin’de ve İtalya’da fuarlar her ne ise İzmir Fuarı Türkiye madenciliğinde doğal taş üreticiliğinin bir markasıdır. Markamızın tanıtılması adına bu yılki fuar oldukça değerliydi. Kararlılık gösteren yöneticilere teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.
Temmer, Anamorfoz Atatürk eseri ile fuara damga vurdu
Marble İzmir Fuarı’nın yıldızı, kuşkusuz Temmer Marble oldu. Temmer Marble’ın katkılarıyla Çekyalı sanatçı Patrik Prosko tarafından hazırlanan Anamorfoz Atatürk eseri, sanatın büyücülüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Yapımı yaklaşık üç ay süren, 93 farklı temadan 539 parçanın bir araya gelmesiyle hazırlanan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeleyen eser, sadece fuar katılımcılarının değil, ulusal basının da büyük ilgisini çekti.
Ticaret üzerindeki olumlu etki
Fuarda hem küçük hem de büyük ölçekli anlaşmalara imza atıldığını belirten katılımcı firmalar, geçmiş fuarlara göre düşük kapasiteli de olsa verimli görüşmelerin yaşandığına dikkat çektiler. Fuarın, kısıtlı katılımla da olsa her şeye rağmen gerçekleştirilmiş olması, sektördeki psikolojik ve ticari etkiyi olumlu yönde artırdığına inanılıyor.
Zengin içerikli
Marble İzmir katılımcılarına ve ziyaretçilerine Uluslararası Taş Kongresi, Dünya Taş Zirvesi, Değişik Tasarım Yarışması, sanal gerçeklik deneyimleri, gezi ve etkinlik programları ile zenginleşen bir fuar deneyimi yaşattı. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Macaristan, Portekiz ve Türkiye’den konuşmacıların yer aldığı Taş Kongresi’ne, bilim insanlarının yanı sıra mimar, taş üreticisi, uygulamacı ve kullanıcılar da katılım gösterdi. 12 oturum, 5 panel, 81 konuşmacı ve 29 moderatörün katılımıyla oluşan kongreye 300’ü aşkın kayıt gerçekleşti. Marble İzmir Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilen Uluslararası 6. Taş Kongresi’nin konuşmacıları arasında yer alan Lion Stone Art Kurucusu Hüseyin Arslan, mermer sektörüne girişini, verdiği mücadeleleri ve doğal taş hakkındaki düşüncelerini dinleyicilerle paylaştı. “Dünyadaki, insan yapımı olan birçok sanat eserinin parasal karşılığı çok fazla olduğu halde, doğanın 100 milyon yılda oluşturduğu sanat eserleri olan taşların çok çabuk tüketilmesine karşıyım” diyen Hüseyin Arslan, taklit edilen malzemenin ruhunun olmadığını bu yüzden de seramiğe de karşı olduğunu vurguladı.
“Mermer yaşayan, konuşan bir varlıktır”
Konuşmasında mermere sanatsal bakış açısıyla baktığını, onu bir sanat eseri olarak gördüğünü ve bu sayede başarılı olduğunun altını çizen Hüseyin Arslan, mermerlerin de tıpkı diğer canlılar gibi bir ömrünün olduğunu, her taşın ayrı bir hikayesi olduğunu dile getirdi. Arslan, ”İnsanlar hep yerin üstündeki güzellikleri görüyor, yer altındaki güzelliklerin farkında değiller. Mermer yer altındaki güzelliklerin vücut bulmuş halidir. Mermer yaşayan, konuşan bir varlıktır. Her taşın bir hikayesi ve çıktığı bölgeye göre de bir karakteri vardır” dedi.
“Madenciler değil, vahşi üretim yapanlar çevre düşmanıdır”
Bir projeye taş seçerken önce hangi taşı kullanacağına karar verdiğini ve o taşın projenin enerjisiyle uyumlu olup olmadığına baktığını söyleyen Arslan, mermercilerin doğayı katlettiği gibi söylemleri de eleştirdi. Arslan, “Doğayı katlederek üretime ben de karşıyım, Madenciler değil, vahşi üretim yapanlar çevre düşmanıdır” dedi ve herkesin taşı sevmesini, taşa farklı bakış açısıyla bakmasını tavsiye ederek sözlerini sonlandırdı.
Makineciler C holünde
Bu sene gerçekleştirilen fuar metraj olarak küçüldü. Açık alanda blok ve iş makineleri, A ve B hollerinde doğal taş yer alırken, ilk defa mermer makineleri ve sarf malzemeleri C holünde yer aldılar.
“İyi ki cesaret göstermişiz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise fuarın son günü Marble İzmir’i ziyaret etti. Marble İzmir için,“Çok riskli bir başlangıçtı. Pandeminin nasıl seyredeceğini ön göremiyorduk. Kapanma, katılım olamama ve ticaret yapılamama riski vardı” diyen Tunçer Soyer şu şekilde konuştu: “Biraz sezgisel biraz nabız tutarak anladık ki bu iş olacak. İyi ki bu cesareti göstermişiz. Katılanlar beklediklerinin çok üzerinde bir ticaret hacmi yakaladılar. Zor koşullara rağmen bu fuarı gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kadar zor koşullarda bile fuarımız başarı ile yapılıyorsa, önümüz açıldığında bizi kimse tutamaz. Sektörümüze bize güvendikleri için teşekkür ediyor, fuarda emeği geçen herkesi kutluyorum” şeklinde konuştu.
Alım heyeti
Her yıl Marble İzmir Fuarı kapsamında düzenlenen Alım Heyeti Programı’na Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) getirdikleri ülkelerle destek verdi. Birlikler tarafından organize edilen Alım Heyeti Programı’nda getirilen ülkeler arasında sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, İtalya, Umman, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya yer aldı. İZFAŞ tarafından organize edilen Alım Heyeti Programı kapsamında ise Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Filistin, Gürcistan, Hollanda, İran, İsrail, Katar, Kuveyt, Kosova, Libya, Lübnan, Mısır, Polonya, Romanya, Ürdün ve Yunanistan’dan katılım gerçekleşti.