Oniks Mermerin çoğunlukla iç mekan dekorasyonunda, özellikle lüks ve ihtişam imajı yansıtılmak istendiğinde kullanılan bir malzeme olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Esasen Yarı değerli taş olarak kabul edilen, her zaman estetik açıdan dikkat çekici malzeme olan Onyx tortul bir kayaçtır ve kalsedon benzeri bir kuvars çeşididir. Agata olarak tanımlanır ve farklı renklerde düz ve paralel şeritlere sahiptir. Yarı değerli taş kullanılan bir çok kolye, yüzük , bilezik gibi takılarda kullanıldığını görebiliriz.
Gerek saydamlik gerekse verdigi isilti acisindan onyx hissi veren mermerlere Onyx Mermer, hatta kısaca Onyx denilmektedir. Menşei çeşitli olup en çok beğenilenler Meksika, İran, Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerden gelmekle birlikte dünyanın başka yerlerinde de ocakları bulunmaktadır.
Renkler
Oniks geniş bir renk yelpazesinde mevcuttur. Tüm renklerin orada olduğunu söyleyebiliriz: beyaz, sarı, turuncu, pembe, kırmızı, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah. Günümüzde dünyanın farklı pazarlarında en çok talep gören renkler “bal” tonu, yani turuncu ve sarıdır, çünkü bunlar geri ışıklandırıldığında (bu malzemenin temel özelliklerinden biri) harika bir görsel etki yaratan renklerdir. Beyaz renk de çok popülerdir; İran’dan gelen beyaz oniks gibi altın kabuklu olanlardan bahsedilebilir.
Damarlar dik olduğunda “kum” veya kahverengi tonu favoridir. Meksika siyah oniksi oldukça beğenilir ve mermer gibi büyük levhalar haline getirilmesine olanak tanır.
Mavi, insanların istediği bir diğer renktir. Pembe rengi de oldukça talep görmektedir, ancak premium fiyatı nedeniyle insanlar diğer alternatiflere yönelmektedir.
Yarı Saydamlık
Yarı saydam bir malzeme olan oniks, ışıkla oynamayı sağlar ve bu da rahatlatıcı ve zarif ortamlar yaratmaya yardımcı olur. Işığın kullanım şekline dikkat etmek gerekir çünkü gerekli mesafede tutularak uygun şekilde yapılmazsa taş ısınabilir. Şeffaflık derecesi yüzeyin rengine, kalınlığına ve yapısına göre değişmektedir.
Çıkarma ve İşleme
Oniks, güçlü olmadığı için çalışması çok karmaşık bir malzeme olabilir, kristal gibidir. Ocaklarda blokların çıkarılması karmaşık olabilir; granit ve mermerdeki gibi değildir, büyük boyutlu blokların elde edilmesi zordur, nadir durumlar hariç. Fabrikalarda işleme kolay değildir; öncelikle bloğu korumak ve dikkatli bir şekilde yapmak gerekir, bu da mermere kıyasla fiyatının daha yüksek olmasına katkıda bulunur. Levhalar genellikle 1,5 x 1,5 m gibi küçük boyutlarda olma eğilimindedir.
Kesimin iki türü vardır:
- Transversal: Bu tip kesimde, ortaya çıkan tasarımlar daireseldir. Daha şeffaf ve aydınlatmaya daha uygun olur.
- Dikey: Bu kesim türünde ortaya çıkan desenler doğrusaldır.
Oniks nispeten yumuşak bir malzeme olduğundan ve piyasada yüksek bir fiyata sahip olduğundan, fabrikalarda taşın uygun şekilde işlenmesi son derece önemlidir. Damarlardaki en küçük delikler ve boşluklar reçinelerle uygun şekilde doldurulmalıdır. Bunu uygun şekilde yapmamak kısa sürede her türlü soruna yol açabilir.
Uygulamalar
Oniks uygulamaları her zaman iç mekanlar içindir; dış mekanlarda veya döşemelerde oniks kullanılması tavsiye edilmez. Oniks şunlarda kullanılabilir: duvarlar, otellerdeki resepsiyon barları, barlarda, merdivenlerde, mobilyalarda ve dekoratif elemanlarda. Çok yönlü bir eleman olduğundan her türlü stile ve farklı tasarımlara uyarlanabilir.
İster mutfakta, ister banyoda, ister restoranda vb. olsun, tezgahlarda oniks seçimi yapmadan önce dikkate alınması gereken şey, yumuşak bir malzeme olması ve bazı mermer türlerinde olduğu gibi günlük kullanımda çizikler oluşabilmesi ve lekelerin emilebilmesidir. Bu nedenle özel bakıma ihtiyaç duyulur ve sık sık temizlenmesi gerekir. Kullanmadan önce fiberglas ile güçlendirilmesi gerekir.