Ukraynalı heykeltıraş Lyudmyla Mysko, çağdaş sanat dünyasında etkileyici bir iz bırakmış bir sanatçıdır. İnsan figürlerini ve doğal formları yenilikçi bir bakış açısıyla ele alan Mysko, heykellerinde estetik ve kavramsal derinliği ustaca harmanlar. Bu röportajda, sanatçının yaratıcı süreçlerini ve sanat anlayışını siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1971 yılında Kiev, Ukrayna’da doğdum.
1982-1986 – eğitim sertifikası aldım, Sanat Okulu, Kiev, Ukrayna.
1994-2000 – Heykel alanında lisans ve yüksek lisans, Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi, Kiev, Ukrayna.
Ukrayna Ulusal Sanatçılar Birliği Gençlik Topluluğu Üyesi (1999’dan beri).
Ukrayna Profesyonel Sanatçılar Birliği Üyesi – Uluslararası Sanatçılar Birliği’ne bağlı
IAA/UNESCO Sanat Derneği (2005’ten beri).
Uluslararası Anıtsal Heykel Etkinlikleri Derneği profesyonel üyesi (2005’ten beri
2012).
Uluslararası Heykel Sempozyumu Birliği üyesi (2018’den beri).
Sanatçı Kiev ve Lviv, Ukrayna’da yaşamakta ve çalışmaktadır. Taş, ahşap, buz ve bronz, kum ve kar ile çalışmaktadır,. Son 20 yılda yaklaşık 150 Uluslararası heykel sempozyumuna,
festivallere, sanat eylemlerine, 30 ülkede sergilere katıldı. Heykel dalında çeşitli ödüllerin sahibi. Fotoğrafçılık yanı sıra tasarımcı koleksiyonu mevcut.
Koleksiyonda sanat
Avustralya, Azerbaycan, Belarus, Bosna ve Hersek’teki kamu ve özel koleksiyonlar
Hersek, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Kıbrıs, Mısır, Fransa, Yunanistan, Hindistan,
İsrail, İran, Nepal, Hollanda, Umman, Filistin, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Slovakya,
Suriye, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayland, Türkiye, İngiltere, Ukrayna,
ABD, Vietnam, Japonya.
Polonya Heykel Merkezi Park-Müzesi, Oronsko, Polonya.
Galkot Açık Hava Heykel Müzesi, Nepal.
Mosan Sanat Müzesi, Boryeong, Güney Kore.
Tefen Endüstri Parkı Açık Müzesi, İsrail.
Açık Hava Uluslararası Heykel Parkı Müzesi, Ayia Napa, Kıbrıs.
Stalowa Wola Bölge Müzesi, Polonya.
Ukrayna Halk Dekoratif Sanat Müzesi, Kiev, Ukrayna.
Modern Sanat Müzesi, Kiev, Ukrayna.
Ukrayna Resim Müzesi, Dnipro, Ukrayna.
Ivan Kavaleridze Müze-atölyesi, Kiev, Ukrayna.
Ödüller ve ödüller
2022 – Dünya Çapında Yıldız Nişanı “Credo”, Kamu Kuruluşu “Grandees, Ratings ve
Adayları”, Hayırsever Kuruluş “Ukrayna Kamu Ödülleri Komitesi” ile birlikte
Uzmanlar Konseyi, Kiev, Ukrayna.
2022 – Dünya Kültürel Diplomasi Nişanı, Kamu Kuruluşu “Grandees, Ratings ve
Adayları”, Hayırsever Kuruluş “Ukrayna Kamu Ödülleri Komitesi” ile birlikte
Uzmanlar Konseyi, Kiev, Ukrayna.
2022 – Ödül, Uluslararası “Kültürel Diplomasi” Ödülü, Kamu Kuruluşu “Grandees, Ratings ve Adayları”, Hayırsever Kuruluş “Ukrayna Kamu Ödülleri Komitesi” ile birlikte
Uzman Konseyi, Kiev, Ukrayna.
2021 – 100. Yıl Kutlamaları Heykel Sergisi Ödülü, Anhui Heykel Derneği Kamusal Sanat ve Heykel, Çin. 2018 – Birincilik Ödülü, Buz Heykel Kupası, Buz otel Bukovel, Ivano-Frankivsk bölgesi, Ukrayna.
2018 – Grand-Prix 1. Uluslararası Sanat Bienali, Kolomyia, Ivano-Frankivsk Bölgesi, Ukrayna.
2017 – Bronz Ödül, Uluslararası Heykel Sergisi, Wenzhou, Çin.
2017 – Ödül, Uluslararası Heykel Sergisi, Putian, Çin.
2015 – Mükemmel Ödül, Uluslararası Heykel Sempozyumu, Ho Shi Ming, Vietnam.
2015 – Mükemmel Ödül, Uluslararası Heykel Sergisi, Fuzhou, Çin.
2015 – Aday Gösterilen Ödül, Uluslararası Heykel Sergisi, Fuzhou, Çin.
2009 – İkincilik Ödülü Ukrayna Sanat Haftası, Kiev, Ukrayna.
2008 – Grand-Prix Tasarımcı Koleksiyon Yarışması “Anti-AIDS”, Lviv, Ukrayna.
2007 – Guinness Ukrayna Rekorlar Kitabı Diploması, V. Uluslararası Kum Heykel Festivali,
Kiev, Ukrayna.
2006 – Grand-Prix Kum Heykel Festivali, Kiev, Ukrayna.
2005 – Grand-Prix 3. Uluslararası Kum Heykel Festivali, Kiev, Ukrayna.
2005 – Grand-Prix “Anti-AIDS” Fotoğraf Yarışması, Lviv, Ukrayna.
2004 – Grand-Prix Taş Heykel Sempozyumu, Zhovkva, Lviv Bölgesi, Ukrayna.
1999 – Grand-Prix Heykel Yarışması “Anti-AIDS”, Lviv, Ukrayna.
Heykeltıraş olarak kariyerinize nasıl başladınız? Sanatla uğraşmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?
Kendimi bildim bileli, yani çocukluğumdan beri resim yapıyorum. Evlenmeden önceki soyadım “Malyarenko” idi, bu da bir sanatçının çocuğu anlamına geliyor, yani yaratıcılık arzusu genlerimde var. Çocuk atölyesi, sanat okulu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Sanat Akademisi’nde heykel fakültesi – bunlar profesyonel bir kariyere giden adımlardı.
Sanatsal çalışmalarınızda hangi duygusal veya estetik mesajları iletmeyi amaçlıyorsunuz? İzleyicilerden ne tür tepkiler almayı umuyorsunuz?
Benim için önemli olan kayıtsızlık değil, halkın ilgisini uyandırmak, bu nedir ve nasıl yapılır? Genellikle hayatımın belirli bir döneminde beni ilgilendiren sosyal ve felsefi konulara yöneliyorum, örneğin Rusya’nın 2014’ten beri Ukrayna’da başlattığı savaş sırasında 2017’de “Bağımsızlık” adlı iki heykel, 2018’de “Donbass’ın Kara Güneşi” heykeli, 2023’te “Kurtuluş”, 2020’de “Dayanışma”, 2023’te “Hafıza molekülü”, 2023’te “Gökkuşağı her zaman fırtınanın içindedir” adlı 4 heykel vb. Heykellerimde basit geometrik şekilleri, tüm kıtalarda tercüme edilmeden anlaşılan evrensel bir heykel dili olarak kullanıyorum.
Heykelde bir kadın sanatçı olarak kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz ve kadın kimliğinizin sanatınız ve sanat pratikleriniz üzerindeki etkisi nedir?
Elbette beni çevreleyen dünyayı algılayışım bir kadın algılayışı. Heykelde yarattığım dünya, bir kadının gözünden ve bir kadının ellerinden geçen bir dünya. Mecazi anlamda bu dünyamı taşa dokuyorum. Her kadını ilgilendiren konuları, örneğin ailede sevgi ve uyum ya da cinsiyet eşitliği, çocuklarla iletişim gibi konuları heykel diliyle ele alıyorum.
Pek çok uluslararası ödül kazandınız. Bu ödüllerin sizin ve sanatınız üzerindeki etkisi nedir?
Çalışmalarımın anlaşıldığını ve dünyanın diğer ülkelerindeki insanların kalplerinde yankı bulduğunu hissetmek çok güzel. Sonraki her ödül, doğru yönde ilerlediğimin ve profesyonel seviyemin yükseldiğinin bir işareti.
Heykellerinizde kullandığınız mermeri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Hangi mermeri tercih ediyorsunuz ve neden?
25 yıllık kariyerim boyunca çeşitli mermerlerle (İtalyan, Türk, Makedon, Hint, Mısır, Umman, Vietnam, Çin vb.) çalıştığım için şanslıyım. Yeni bir taşla çalışmayı seviyorum. Eğer küçük detayları olan bir proje ise İtalyan Carrara mermeri, Türkiye’den Muğla Beyazı ya da Hint Makrana Mermeri en iyisi olacaktır. Eğer büyük detaylara sahip soyut bir kompozisyonsa, o zaman Türk Marmara Mermeri veya siyah İspanyol Nero Marquina Mermeri mükemmeldir. Genel olarak masif mermer desenlerini seviyorum.
Mermerle çalışırken karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir ve bu zorlukların üstesinden gelmek için hangi stratejileri kullanıyorsunuz?
Bunlar doğal taşın yaygın kusurlarıdır. Oyuklar, gizli çatlaklar ve lekeler var. Küçük kusurları ortadan kaldırmak için özel yapıştırıcılar, macunlar ve diğer kimyasal araçlar kullanıyorum. Sorunlu alanı atlamak için projeyi biraz değiştirebilirim veya kompozisyonda doğal bir çip kullanabilirim, çünkü cilalı veya parlatılmış bir yüzeyle birlikte doğal bir kırık üzerindeki taşın dokusunu seviyorum. Eğer kusur ciddiyse, bloğu başka bir blokla değiştirmeyi tercih ediyorum.
Favori projelerinizden bazılarının isimlerini ve özelliklerini paylaşabilir misiniz?
– “Kelebek” 2024, mermer, 225x278x200 cm, Bukha, Umman. Heykel son derece güzel bir konumda, kayalık dağlarla çevrili deniz kıyısında bir aile parkında yer alıyor, inanılmaz derecede güzel bir doğal manzaraya harika bir katkı oldu. Heykel bir fotoğraf alanı olarak tasarlanmış, her iki tarafında da koltuklar var, özellikle gün batımı anında güzel fotoğraflar ortaya çıkıyor.
Ülkemde tam ölçekli bir savaşın başlamasından bu yana, heykeltıraş eşim Yuriy Mysko ile birlikte yurtdışında, özellikle Polonya’da yaratıcı bir şekilde çalışıyor ve yaşıyorum. 2023 yılında “Granite. Skwara” şirketi ile işbirliği içinde 3 heykel yarattım. Bunlardan ikisi “Quantum Portal” ve “Labyrinth of Love III” mekanizmalara sahip ve kendi eksenleri etrafında dönüyorlar. “Stairs to Heaven III” heykelinin içinde bir ışık kaynağı var ve geceleri güzel bir şekilde aydınlatılıyor.
– “Stairs to Heaven III” 2023, kumtaşı, 500x70x70 cm, Granity Skwara im. Stefana Skwary, Mostowka, Polonya. Bu heykel, temel olarak sadece tek bir basit geometrik şekil kullandığım soyut çalışmalar serime devam ediyor – burada bu bir kare. Tüm yapı küplerden oluşuyor. Bu çalışmada boşluk, taşın malzemesiyle aynı ağırlığa sahip, yani heykelin içinde gökyüzüne doğru uzanan görünmez bir merdiven daha var. “Cennete Giden Merdiven “in görüntüsünü kavrayabilmek için izleyicinin heykelin etrafında birkaç kez dolaşması gerekiyor, çünkü heykeller spiral şeklinde düzenlenmiş. Çift kıvrımlı bir spiral oluşturan yapı, çemberle ilişkilendirilebilir ve yaşam gücünün açığa çıkmasının bir yolu olarak yorumlanabilir; spiral yaşamın sembolüdür. Daire gibi spiral de sonsuzluk imgesiyle ilişkilendirilir ve gelişim, süreklilik ve kozmik ritimler fikrini somutlaştırır.
– “Quantum Portal”, 2023, gabro, mermer 235x145x70 cm, Granity Skwara im. Stefana Skwary, Mostowka, Polonya. Bu heykel benim kuantum ışınlanma teorisine dair sanatsal vizyonumdur. Kuantum ışınlanma, kuantum bilginin klasik iletişim kullanılarak ve gönderen ve alan konumlar arasında paylaşılan bir kuantum dolanıklık yaratarak bir konumdan diğerine aktarılabildiği bir süreçtir. Bu, gelecekten gelen yaratım ve dönüşüm teknolojisidir. Heykel bir kuantum ışınlanma limanı veya kapısı şeklini andırıyor. Kuantumu tek bir sonsuz dalga olarak (bilim adamlarının araştırmalarına göre) ve aynı zamanda dünya biliminin gelişimindeki sonsuz hareketin bir sembolü olarak gösteriyorum. Zaman ve uzayda ışınlanma insanlığın bir rüyası mı yoksa yakın gelecekte bir gerçeklik mi?
– ” Labyrinth of Love III”, 2023, mermer, gabro 250x163x70 cm, Granity Skwara im. Stefana Skwary, Mostowka, Polonya. “Aşk Labirenti” soyut proje. Şekil bir kapıyı veya portalı andırıyor. İnsan ruhu doğduğunda bir aşk labirentinin içine düşer. Yaşam boyunca kişi kendini deneyimler ve diğer insanların sevgi nesnesi haline gelir. Sevgi, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişilerarası sevgiye ve en basit hazza kadar uzanan, tipik olarak güçlü ve olumlu bir şekilde deneyimlenen çeşitli farklı duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Kişi yaşamı boyunca sevginin labirentinde ilerler, onun çeşitli biçimlerini hisseder ve başkalarının sevgisiyle çevrelenir. Dört unsur iç içe geçmiştir – bunlar sevginin farklı biçimleri veya tezahürleridir (ebeveyn ve çocuk sevgisi, Anavatan sevgisi, sevgi, merhamet veya komşu sevgisi). Eşittirler ve birbirleriyle bağlantılıdırlar.
Benim için önemli heykellerden biri Suudi Arabistan’ın Riyad kentindeki eski şehre yerleştirildi.
– ” Harmony of Trust” 2023, Lyudmyla Mysko, granit, 435х70х70 см, Tuwaiq Uluslararası Heykel Sempozyumu, Er Riad, Suudi Arabistan. Güvenimiz, tuğlalardan itibaren önceki deneyimlerimizin hafızasının parçalarından oluşur. Bu parçalar ne kadar çoksa, güven seviyesi de o kadar yüksektir. Heykelim de üst üste dizilmiş ayrı unsurlardan oluşuyor ve genel olarak bir spiral formuna sahip. Soyut geometrik heykel aracılığıyla karmaşık bir mantıksal teoriyi göstermek istedim. Basit bir ifadeyle. Bir çocuk doğduğu andan itibaren herkese güvenir. Zamanla, farklı insanlarla iletişim kurma deneyimine dayalı olarak zihninde güven seviyesi inşa edilir. İlk kez gördüğümüz bir kişiye duyduğumuz güvenin derecesi büyük ölçüde önceki deneyimlerimize dayanır. Dolayısıyla, bu yeni kişi ile dürüstlüklerini yargılayabilecek kadar iyi tanıdığımız kişiler arasındaki görsel benzerliklere dayanarak, beynimiz yabancıya bu kişilerin özelliklerini atfeder. Dürüst olmayan bir kişiyle dış görünüşteki benzerliğin size bir oyun oynayabileceği ve haksız yere güvensizlik duymanıza neden olabileceği ortaya çıktı. “Harmony of Trust “ın görünümünü kavrayabilmek için izleyicinin heykelin etrafında birkaç kez dolaşması gerekir, çünkü bunlar spiral şeklinde düzenlenmiştir. Yapı çift büklümlü bir spiral oluşturmaktadır.
Not: Lütfen dergide yer almasını istediğiniz bazı kişisel fotoğraflarınızı ve mimari projelerinizin fotoğraflarını bizimle paylaşın.
Heykellerimin ana listesi:
1. “Butterfly” 2024, mermer, 225x278x200 cm, Bukha, Umman.
2. “Stairs to Heaven III” 2023, kumtaşı, 500x70x70 cm, Granity Skwara im. Stefana Skwary, Mostowka, Polonya.
3. “Quantum Portal”, 2023, gabro, mermer 235x145x70 cm, Granity Skwara im. Stefana Skwary, Mostowka, Polonya.
4. “Labyrinth of Love III”, 2023, mermer, gabro 250x163x70 cm, Granity Skwara im. Stefana Skwary, Mostowka, Polonya.
5. “Liberation III” 2023, Carrara mermeri, granit, metal, 39,5×28,5×28,5 cm, Słopsk, Polonya.
6. “Molecule of memory” 2023, granit, metal, 51x47x47 cm, Slopsk, Polonya.
7. “The rainbow is always inside the storm” 2023, gabro, kireçtaşı, 41,5х67,5х34,5 см, Slopsk, Polonya.
8. “Liberation II” 2023, Makedon mermeri, granit, 78x18x18 cm, Slopsk, Polonya.
9. “Liberation IV” 2023, siyah Hint mermeri, 179x29x29 cm, ITM Üniversitesi başkanı Rama Shankar Singh’in özel koleksiyonu, Gwalior, Hindistan.
10. “Harmony of Trust” 2023, granit, 435х70х70 см, Er Riad, Suudi Arabistan.
11. “Fire”, 2022, galala mermeri, 350x100x100 cm, La Vista, Yeni İdari Başkent, Mısır.
12. “Magnetic Designer VII”, 2021, galala mermeri, 155x160x140 cm, La Vista developments, Yeni idari başkent, Mısır.
13. “Solidarity”, 2020, Carrara mermeri, gabro, 160x100x60 cm, Kiev, Ukrayna.
14. “Gender Equality”, 2019, kireçtaşı, 200x80x80 cm, Saint-Michel-de-Chavaignes, Fransa.
15. “Cherry”, 2019, mermer, metal, granit, 330x120x120 cm, Saint-Georges, Quebec, Kanada.
16. “Independence II”, 2018, kireçtaşı, 190x75x75 cm, Bakü, Azerbaycan.
17. “Labyrinth of Love I”, 2018, mermer, 225x210x150 cm, İstanbul, Türkiye.
18. ” Stone knotting I”, 2017, mermer, 295x80x80cm, Ankara, Türkiye.
19. ” Weaving The Canvas of The History”, 2015, mermer, 320x80x80 cm, Süleymanpaşa, Türkiye.
20. “Magnetic Designer II”, 2015, mermer, 300x120x120 cm, Fuzhou, Çin.