Türk Madenciliğinde farkındalık ve uluslararası marka yolculuğu kapsamında Sivas, Çanakkale, Uşak, Kayseri, Bilecik, Kastamonu ve Elazığ olmak üzere yedi ilde toplantı yapıldı.
Madencilik sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı üretimi, yatırımı, katma değeri, istihdamı ve diğer sektörler ile etkileşimini en doğru şekilde aktarılabilmesi için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) “Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu” temalı projesi ile yola çıktı. Bu kapsamda, bu zamana kadar yedi farklı ilde toplantılar organize eden İMİB’in ilk durağı Sivas oldu. Madencilik üretimi ile ihracatı açısından önem teşkil eden çeşitli illerde gerçekleştirilen toplantılara Valilik, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, doğal taş ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren dernek yönetim kurulu, İl Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Üniversite Rektör ve Öğretim üyeleri davetli olarak katılım gösterirken, firma temsilcileri ve muhtarlar da toplantılarda yer aldı.
Madenciliğin, bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi ve refahını üst seviyelere çıkarabilmesi adına en önemli sektörlerden birisinin olduğu vurgulandığı toplantıda dile getirilen konular şunlar oldu:
9 Temmuz 2019 / Sivas
Gerçekleştirilen toplantıların yapıldığı ev sahibi şehirlerin yer altı kaynakları bakımından da Türkiye’nin önemli illeri arasında yer aldığı, demir, altın, krom, kurşun-çinko, manganez gibi metalik madenleri, mermer, Jips, asbest, talk gibi endüstriyel ham maddeleri ve enerji ham maddeleri açısından önemli rezervlere sahip oldukları vurgulandı.
19 Temmuz 2019 / Uşak
Milli ve yerli kelimesinin önemi, hammaddenin çıkarılmasından işlenmesine kadar teknoloji, mühendislik gibi her alanda yapılacak yerli uygulamalarla madenciliği, Türkiye’nin en büyük potansiyeli görmenin gerekliliği dile getirildi.
25 Temmuz 2019 / Kayseri
Türkiye’nin maden ihracatı istatistiklerine de yer verilerek, maden sektöründe ithal hammadde girdisi yok denecek kadar az olması nedeni ile ülke ihracatına net katkısının, diğer tüm sektörlerden çok daha fazla olduğuna değinildi.
30 Temmuz 2019 / Bilecik
Dünyada en ağır ve en riskli sektörlerden biri olan madenciliğin ihracat hedeflerine ulaşması için de çalışmaların güvenlik çerçevesinde ele alınmasının gerekliliği vurgulandı. Sektörün 2018 yılında 5 milyar Dolara yakın ihracat gerçekleştirdiği ve 2019 yılında bu rakamı bir üst banda çıkarmak için yapılacak çalışmalar aktarıldı.
21 Ağustos 2019 / Kastamonu
Madencilik ürünleri olmadığında, diğer sanayilerin hammaddesinin tamamını ithal edilmek zorunda kalacağı konusuna vurgu yapıldı. İhtiyaç duyulan hammaddelerin bulunması ve çıkarılmasının ülke ekonomisine katkı sağlaması noktasında vazgeçilmez bir prensip olduğu ifade edildi.
9 Eylül 2019 / Elazığ
Türk doğal taşlarının dünyada bir marka haline getirilmesi ve tüm maden ürünlerinde üretimi artırmak için yapılması gereken çalışmalar aktarıldı. Türkiye’nin bütün dünyaya hammadde sağlayabilecek konumda olduğu dile getirilerek, Türkiye’yi madencilik anlamında dünyada öne geçen ülkeler arasına taşımak adına yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.