Ege Maden İhracatçıları Birliği, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve desteğiyle Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’a yönelik organize edilen “Ortadoğu Ülkeleri Sanal Doğaltaş Ticaret Heyeti”nin açılışı dijital olarak gerçekleşti. Açılış törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay,
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB)Başkanı Mevlüt Kaya katıldı.
EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, “Sektörümüz ve ihracatımızın içerisinden geçtiği bu zorlu dönemde doğaltaş ihracatımızın devamlılığını sağlamak adına önemli bir etkinlik olarak gördüğümüz “Ortadoğu Ülkeleri Sanal Ticaret Heyeti, Katar Bahreyn, BAE, Kuveyt ve Umman’dan alıcılarla 19 doğal taş ihracatçımızı buluşturacak. Global Data raporlarına göre içinde bulunduğumuz salgın dönemine rağmen BAE’nde devam eden inşaat projelerinin 2021 yılında %3.8 büyümesi bekleniyor. Katar, 2022’de dünya kupasına ev sahipliği yapacak. Önümüzdeki on yıl boyunca 150 milyar dolar büyüklüğünde konaklama tesisleri, stadyumlar ve ulaşım terminalleri inşa edecek. Kuveyt doğaltaş sektöründe net ithalatçı bir ülke olup son yıllarda doğaltaş talebi artış göstermekte. Bahreyn’de % 5,6 ile en hızlı büyüyen sektör inşaat sektörüdür. Doğal taşların inşaat sektörünün önemli bir girdisi olduğu düşünüldüğünde gelecek dönemde mega konut projeleri sayesinde ülkedeki doğal taş ticaretinin hareketleneceği beklenmektedir” dedi.
Vietnam’dan sonra Ortadoğu’ya sanal ticaret heyeti
“Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi doğal taş ihracatçılarımız, 2020 yılında 582 milyon dolarlık doğal taş ihracatıyla Türkiye’de doğal taş ihracatının lideri olurken, 426 milyon dolarlık işlenmiş doğal taş ihracatıyla da başarılarını taçlandırdılar” diyen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İhracatlarının yüzde 73’ünü işlenmiş doğal taş ürünlerinden gerçekleştiren EMİB üyesi doğal taş ihracatçılarımız, her türlü takdiri hak ediyor. 2020 yılı Kasım ayında Vietnam’a yönelik düzenledikleri başarılı “Sanal Ticaret Heyeti” sonrasında bugün “Ortadoğu Sanal Doğal Taş Ticaret Heyeti”ni gerçekleştiriyor. 3 tane sanal fuar organize ederken, pek çok sanal fuara katılımcı olduk. 3 tane sanal ticaret heyeti gerçekleştirdik. 2021 yılında da Ege İhracatçı Birlikleri olarak sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleri yoğun mesai harcayacağımız başlıklar olacak” diye konuştu.
Ortadoğu pazarında hedeflerimiz yüksek
Pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen doğal taş sektörünün 2020 yılında sınırlı bir düşüş yaşadığını söyleyen Başkanı İsmail Gülle, “İşlenmiş doğal taş ihracatımızın, yüzde 7’lik artışla, 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi, gerçekten de takdiri hak ediyor. Köklü ilişkilerimizin ve coğrafi yakınlığımızın olduğu Ortadoğu pazarında hedeflerimiz yüksek. Bu hedeflere ulaşmak adına, doğal taş ihracatında tasarım yoluyla yüksek katma değerli, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ürünler geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Böylelikle tasarım faktörünün çarpan etkisiyle, Türk doğal taşları kullanılarak üretilen ürünlerin uluslararası piyasalarda imajının geliştirilmesi, işlenmiş ürünlerin markalaşarak yurt dışına çok daha yüksek birim fiyatlarla satılması mümkün olacaktır” diye konuştu. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise şunları söyledi: “Doğal taşta çok büyük bir başarıyı yakaladık. İşlenmiş doğal taş ihracatımız yüzde 7 artarak 1 milyar doları buldu. Sektörün bu dönemde canla başla çalıştığını, pazar çeşitlendirmesi yaptığını ortaya koydu. Ortadoğu ülkeleri, dünyanın parlayan yıldızları. Katar’da Dünya Kupası var. BAE, Bahreyn büyük yatırımlar yapacak olan ülkeler. Pazar payını artırmamız lazım. ABD başarı örneği. Yüzde 14 ihracatımızı artırdık. 300 milyon dolarların üzerine çıktık. Avrupa’da birçok ülkeye ihracatımız arttı. Sanal ticaret heyetleri hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek.”