Muhteşem Yüzyıl Dizisinden sonra Türkiye’nin en büyük bütçeli filmi İstanbul’un Fethi Filmi’nin de ana sponsoru olan Graser Mermer, tasarımları ile görenleri büyülüyor. Yurtiçi ve yutdışındaki önemli projelerin vazgeçilmez adresi Graser Mermer, yaptığı tasarımlar ile mermer devi İtalyanları dahi şaşırtıyor
21 önce kurduğu GRASER firması ile farklılık yaratan tasarımlara imza atan Sebahattin Gündoğdu, 3 yıldır doğal taş üzerine metal eritme teknolojisini kullandıklarını belirtti. 2006 Coverings Fuarı’nda 1200 katılımcı arasından en iyi stant ödülüne layık görülen firmalarına gelen projelerin genellikle, “Yapsa yapsa bunu Graser yapar” mantığı ile geldiğini söyleyen Gündoğdu, 21 yıldır hiç kimseyi mahçup etmediklerini ve beklenin de üstünde hizmet verdiklerini vurguladı.
1990 yılında kurduğunuz Graser ile 21 yıldır sektörün içindesiniz. 21 yıl önce bu sektöre adım atarken neler hedeflemiştiniz?
21 yıl önce GRASER‘i kurduğumda yapı sektöründe eğitimimin verdiği katkı ile (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü) zemin ve duvar kaplamalarında farklılık yaratacak tasarım ürünleri ile yer alabilmeyi hedeflemiştim. 21 yıl sonra yani bugün, sektörde özel bir yere sahip olduğumuza inanıyorum. Bundan sonra hedeflerimiz arasında bu yolda ki hedeflerimizi daha da ileriye götürerek, enerjimizi sürekli dingin tutmak var.
Taşların teminini nereden sağlıyorsunuz?
Traverten, mermer, dolamit, limra gibi taşları ocağı ve fabrikası olan birçok firmadan ham ebatlı ve fayans artığı olarak temin ediyoruz.
Ağırlıklı olarak üretiminizi neler oluşturuyor?
Doğal taş ve füzyon cam ile oluşturduğumuz ürünlerimiz, üretimimizde önemli yer almaktadır. Bizim tezgâhımızdan çıkan taşlar ve diğer hammaddeler farklılığı olan görsel değer taşıyan, kullanıldığı mekâna değer katan ürünler olarak sunulmaktadır. Sanat panoları yapmak ise mesleğim gereği en önem verdiğim, en heyecan duyduğum iş olmuştur her zaman.
Tanıtımını yapmaya hazırlandığınız özel bir ürününüz var mı?
Cam ürünlerimizi daha da geliştirmek sürekli gündemimizde. Cam ve taş üzerine baskı yapılabilen yeni bir teknolojiye yatırım yapmaktayız. Bir ay gibi bir süre sonra çok yeni ürünlerimizi müşterilerimize sunmuş olacağız.
Seramik, kil ve doğal taşlardan kendi stilinizi yarattığınız tasarımlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Size ilham veren şey nedir?
Seramik, kil, füzyon cam, doğal taş, doğal taş üzeri metal eritme gibi teknikleri kullanarak çok geniş bir tasarım yelpazesi oluşturmak bize üretim için sınırsız avantaj sağlamakta ve en önemli ilham kaynağımız olmaktadır.
Doğal taş sektörü genellikle ürünlerini ihraç ediyor. İç piyasaya hâkim olan firmaların sayısı oldukça az. Sizin iç piyasadaki durumunuz nedir?
Dünyanın birçok ülkesini gezmekteyim ve birkaç sektörel fuarlara katıldık. Firmamız gibi kişiye ve mekâna özel kupon üretim yapıyor iseniz, müşterinize tasarım görsellerinizi sunmak, numuneler hazırlamak oldukça zaman alan işlerdir. Yurt dışındaki projelere bu hizmeti vermekte oldukça maliyetlidir. Ülkemizdeki yapı sektörünün hareketliliği özellikle turizm yatırımlarının fazlalığı her firma için bir şanstır. Bizde bu şansı kullanıyoruz.
Hangi fuarlara katılıyorsunuz?
Yurt içinde yapı fuarlarına katılıyoruz. Doğal taş fuarlarına genelde taş tüccarları hedef kitle olarak karşınıza çıkıyor. Bizde tüccar dilini konuşamıyoruz dolayısı ile verim alamıyoruz. Yapı fuarlarında ise mimar, içmimar grubu ile karşılaşıyorsunuz ki, bu grup bizim hedef kitlemizdir.
Katıldığınız fuarlar beklentilerinizi karşılıyor mu?
İstanbul Yapı Fuarı yeni ürünlerimizin tanıtımında çok verimli geçiyor. Bu yıl Las Vegas’ta yapılan Coverings Fuarı’na da katıldık. Fuarın otel yatırımları olan bir bölge olması cazip gelmişti. Ama yine klasik taş tüccarları dışında bir kitle göremedik.
Doğal taş ve seramik sektörünün en büyük fuarı olan 2006 Coverings’te 1200 katılımcı arasından en iyi stant ödülünü aldınız. Stantlara bu kadar özen göstermenizin nedeni nedir?
Stant tasarımı da bizim için bir ürün tasarımıdır. Farklılığımızı, bizi ilk kez görenler için o an hissettirmek istiyoruz.
Mermer üzerine metal eritme teknolojisinden bahsedebilir misiniz? Sizden başka bir firma var mı?
Doğal taş üzerine metal eritme teknolojisini üç yıldır kullanıyoruz. Şu an dünyada başka bir örneğini görmedik. Bir önceki yıl İtalya Verano Fuarı’nda sergilediğimizde birçok İtalyan üretici firmalar böyle bir teknolojinin mümkün olmadığını dile getirdiler. Onları şaşırtmak çok keyifliydi.
Projelere taş vermeden önce nelere dikkat edersiniz? Belli prensipleriniz, şartlarınız var mı?
Bize gelen projeler genellikle yapsa yapsa bunu Graser yapar mantığı ile geliyor. Bizde 21 yıldır hiç kimseyi mahçup etmedik. Beklenenden her zaman daha fazlasını verdik.
Yurtiçi ve yurtdışında yer aldığınız önemli projelerden biraz bahseder misiniz?
2007 yılında İstanbul Metro İstasyonları Projesine tasarımcı, üretici, uygulayıcı olarak katıldık. Avrupa Yakası’nda Şişhane’den başlayan, Hacı Osman’da biten Yedi İstasyon 2010 sonunda açıldı. Yaptığımız sanat panoları, dekoratif duvar kaplamaları tarih içinde yer alacak gurur verici çalışmalardır. Şu an Anadolu Yakası’ndaki istasyonlarda çalışmalarımız devam etmektedir. Dünyanın en iyi lüks oteli ödülüne sahip Antalya’daki Mardan Palas Oteli’nin dış mekânlardaki zemin kaplamalarının tamamı, SPA’daki yer ve duvar kaplamalarının büyük bir kısmı GRASER imzası taşımaktadır. Üretimlerimizde yerli taşlar ve camdan oluşan tasarımlar kullanıldı. RIXOS’un Dubai Palmiye Adasın’da yaptığı otelde de oldukça iddialı üretimler yaptık.
Önümüzdeki günlerde sizi hangi proje içerisinde göreceğiz?
Şu an tasarımları devam eden, üretim ve uygulamasına başladığımız Ankara Atlantis City AVM projesinde tüm birikim ve becerimizi sunabildiğimiz keyifli bir çalışma yapmaktayız.
Bakü’de devam eden ve proje aşamasında olan birçok çalışmamız var.
Doğal taş sektörü zaman, zaman bazı global krizlerin etkisi altında kalıyor. Bu krizler sizi etkiliyor mu?
Yurtdışı krizlerini hiç hissetmiyoruz. Elimizdeki projelerin ağırlığını yurtiçi oluşturuyor ve uzun zamana yayıldığı için sürekli gece mesaileri dâhil çalışıyoruz.
Muhteşem Yüzyıl Dizisine sponsor olan firmalar arasında yer alıyorsunuz. Dizi için ne gibi çalışmalar yapıldı?
Muhteşem Yüzyıl Dizisinin ana sponsorlarındanız. Dizi için hazırlanan stüdyoda 2bin metrekareye yakın taşımız kullanıldı. Dizide gördüğünüz hamam ve altın yol gibi çekimlerin yapıldığı zeminlerin çoğunda Afyon beyazı ve kendi ocağımızın taşı olan Noce’yi kullandık.
Şu anda çekimleri devam eden Türkiye’nin en büyük bütçeli filmi İstanbul’un Fethi Filmi’ nin de ana sponsoruyuz.