Türkiye’nin doğal taş ve mermer piyasasında sahip olduğu %40’lık rezerv payı, onu Orta Doğu, Kuzey Afrika (MENA) ve Körfez bölgeleri gibi petrol ihracatı ile yüksek alım gücüne sahip olan ve yüksek rakamlarda doğal taş ithalatı yapan bölgelerde avantajlı kılmaktadır. 2015 yılında körfez ülkelerinde 5.4 milyar $ değerinde olan ve 2016 yılında gerçekleştirmiş olduğu %5,6’lık büyüme oranıyla büyümesini devam ettiren Orta Doğu doğal taş ve mermer piyasası, Ladin Fuar ve Kongre Organizasyon Hizmetleri’nin sektör temsilcilerine sunduğu en uygun fuarlarla Türk ihracatçı firmaların girişine açılmış durumda. Bu fuarların en prestijlisi olan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen Dubai Middle East Stone Fuarı, Türk firmalarının Orta Doğu doğal taş ve mermer piyasasına girmelerini sağlayacak en güçlü sektörel organizasyon olarak öne çıkıyor.
42 milyon dolarlık ihracat
İki ülke arasındaki ticaret rakamlarına bakıldığında; Türkiye 2012 yılında BAE’ye gerçekleştirdiği 42 milyon dolarlık ihracat ile bu ülkenin doğal taş ticaretinden %12 pay almış ve BAE’ye en çok ihracat yapan 4. ülke oldu. OPEC sıralaması içinde 6. büyük rezerv sahibi olan ve bu zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarını ekonomisi içerisinde doğru değerlendirerek birçok alt ve üst yapı yatırımı gerçekleştirmekte olan BAE’nin, doğal taş ithalatı noktasında göstermiş olduğu performansı önümüzdeki yıllarda da artırması bekleniyor..
Şu anda devam eden inşaat projelerinin 1 trilyon dolarlık değeri geçtiği Körfez inşaat piyasası, Türk müteahhit ve ihracatçı firmalar için önemli bir pazar. Business News for Construction (BNC) araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre Körfez ülkelerinde (GCC), 12.200 binanın şu an yapım aşamasında olduğu ve 204 mega şehir projesinin de sürdürülmekte olduğu belirtiliyor. Bu projelerin sadece bina ve kentsel gelişime ayrılan kısmı ise 745.1 milyar dolar değerinde. Bu seneki fuarla ilgi olarak açıklama yapan, fuarın Türkiye temsilcisi Ladin Fuar ve Kongre Organizasyon Hizmetleri’nin Pazarlama Direktörü Nazlı Candemir Dursun; “Proje ve inşaa açısından dünyanın en aktif ve yoğun bölgesindeki bir fuar olması ve fuar içeriğinin ise inşaat piyasasında en çok kullanılan yapı malzemesi olan doğal taş ve mermer olması, Dubai Middle East Stone Fuarının katılımcı ve ziyaretçilerini çok güçlü bir havuzdan aldığına işaret etmektedir” dedi. Fuarın beslendiği kaynağın bu kadar güçlü olmasının onun organizasyon rakamlarına da olumlu yansıdığını kaydeden Dursun: “2016 yılı organizasyonunda Dubai Middle East Stone Fuarı 14.000 metrekarelik bir alanda, 23 farklı ülkeden gelen 244 firmanın katılımıyla gerçekleşmiş olup, fuarı toplamda 15.036 sektör profesyoneli ziyaret etmiştir“ diye ekleyerek fuarın öneminin altını çizdi.
Bölgenin en büyük doğal taş, mermer ve seramik fuarı olan Dubai Middle East Stone, Orta Doğu genelinde en ciddi ve en büyük alıcılar olan mimarlar, danışmanlar, iç mimarlar, müteahhitler ve daha birçok profesyonele direkt erişim imkânı sağlayacak ve BIG 5 SHOW ağından yararlanacak olan katılımcı firmalar 300.000’den fazla inşaat ve doğal taş sektör profesyoneline ulaşabilecekler.