Türk doğal taşlarının prestijli projeleri süslemesi ve daha katma değerli ihraç edilmesi amacıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından ikinci kez düzenlenecek AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın başvuru süreci 3 Mayıs 2021’de başlıyor. Yarışmaya; mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinin ilgili lisans veya yüksek lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler ve mezunlar; ayrı kategorilerden katılabiliyorlar. Tasarımcımlardan doğal taş ile tasarım gücü yüksek, ihracata yönelik üretilebilir, katma değerli, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmeleri beklentileri olduğunu dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, yarışmacıları VIP projelerde tasarımlarının kullanılması hedefiyle hareket etmeye çağırdı.
“Başarabiliriz”
Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrenci düzeyindeki tasarımcı, mimar ve iç mimarları buluşturacak bir platform oluşturduklarının altını çizen EMİB Başkanı Kaya, “Türkiye, dünya doğal taş piyasasına 1990’lı yıllarda güçlü bir üretici olarak girince, İtalya hızlı bir şekilde tasarıma yoğunlaştı. Biz de İtalya gibi tasarıma odaklanmalıyız. 2020 yılında pandemi nedeniyle Çin pazarındaki daralmayı işlenmiş ürün ihracatına yoğunlaşarak bir nebze telafi ettik. İşlenmiş ürün ihracatımızı arttıracak potansiyele sahibiz. AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ve benzer projeler bu potansiyelimizi ortaya çıkaracak” diye konuştu.
Kategoriler ve ödüller
“Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri”, “Dış Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları”, “İç Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları” konularında üçer proje ve bu sene yarışmaya eklenen, herhangi bir mezuniyet şartı ve konu sınırlandırması olmayan, “Sınırsız” konuda bir proje ile toplamda 10 proje final için seçilecek ve her bir proje için 15.000TL tutarında ödül verilecek. Ayrıca, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ticaret Bakanlığı’na sunacağı projenin onaylanması durumunda, finale kalan öğrenci kategorisindeki yarışmacılara yine Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek kişi sayısı doğrultusunda yurt dışında eğitim hakkı verilmesi planlanıyor. Bunlara ilave olarak, sponsor firmanın ve jüri üyelerinin kararı doğrultusunda finale kalan projeler arasından seçilecek bir tasarımın üretilmesi ve tasarımcının ticari hakları korunarak satışa sunulması da söz konusu olacak. Jürinin seçtiği bir finalist projeye ise bir yıl süresince ürün ve iş geliştirme mentorluğu sağlanacak.
Yarışma için başvurular 5 Temmuz 2021 tarihine kadar yarışmanın kurumsal web sitesi olan www.amorf.org üzerinden online olarak gerçekleştirilebilecek. Ödül töreni ise her yıl Ekim ayının ilk haftası kutlanan Dünya Mimarlık Günü ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek.