6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu, depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren maden işletmeleri için Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) bazı taleplerde bulundu.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilin etkilendiği deprem felaketinin ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu; yaşanan süreçten maden sektörünün de etkilendiğini ifade ederek, söz konusu deprem bölgesinde faaliyet gösteren maden işletmeleri için Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) bazı taleplerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’ne TİM Maden Sektör Kurulu’ndan gönderilen yazıda, “Depremden etkilenen illerimizde madencilik faaliyeti gösteren veya ikametgahı bulunan sektör firmalarımızın Orman Kanunu’nun 16, 17/3 ve 18’inci maddelerine dayalı olarak ödemeleri gereken orman bedellerinin yaşanan bu elim felaket sebebiyle OHAL süresi sonuna kadar ertelenmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederiz.” ifadeleri kullanıldı.
500 KİLOMETRELİK ALAN
TİM Maden Sektör Kurulu’nun MAPEG’e gönderdiği yazıda ise özetle şu konulara dikkat çekildi: “Deprem ile beraber etkilenen 11 il dışında yaklaşık 500 kilometrelik alanda birçok ilin etkilendiği, haritalama çalışmalarının yapılamadığı, birçok ocakta sıkıntıların olduğu lojistik ve makine teçhizat olarak zor durumda oldukları tespit edilmiştir. Bu çerçevede, üretim, lojistik, makine teçhizat, eleman bulunabilirliği vb. konulardaki eksikliklerin göz önünde bulundurulması ve TİM Maden Sektör Kurulu olarak aşağıda listelediğimiz görüş ve önerilerimizin değerlendirilmesi hususunu arz ederiz.”
MAKUL SÜRE TALEBİ
TİM Maden Sektör Kurulu’nun MAPEG’den ilettiği talep listesinde şunlar yer aldı:
- İFR veriliş sürelerinin makul bir süre ile ertelenmesi.
- Devlet hakkı ödemelerinin makul bir süre ile ertelenmesi.
- Genel müdürlüğünüz tarafından yapılacak olan saha denetimlerinin 11 il çevresinde makul bir süre ile ertelenmesi.
- İhaleden alınmış olan sahaların arama ve işletme projelerinin sunulma süresinin makul bir süre ile ertelenmesi (en kötü şartta proje sunularak halihazır harita hazırlanmasının kesinlikle makul bir süre ile ertelenmesi).
- İşletme ruhsatlarının temditlerinde süresi şubat, mart ve nisan aylarında dolanlar için proje verilme süresinin makul bir süre ile ertelenmesi (en kötü şartta proje sunularak halihazır harita hazırlanmasının süresinin makul bir süre ile ertelenmesi).
- Aramadan işletme geçecek sahaların şubat, mart ve nisan aylarında dolanlar için proje verilme süresinin makul bir süre ile ertelenmesi (en kötü şartta proje sunularak sondaj çalışmalarının ve halihazır harita hazırlanmasının kesinlikle süresinin makul bir süre ile ertelenmesi).
- Arama faaliyet raporlarının (ön, genel, detay, fizibilite) süresi şubat, mart ve nisan aylarında dolanlar için proje verilme süresinin makul bir süre ile ertelenmesi (en kötü şartta proje sunularak sondaj çalışmalarının ve halihazır harita hazırlanmasının kesinlikle makul bir süre ile ertelenmesi).
- Genel Müdürlüğünüz tarafından yapılacak olan mali ve teknik eksiklik tebligatlarının süresinin makul bir süre ile ertelenmesi.
- Halihazır harita istenilen tüm taleplerde harita sunum süresinin makul bir süre ile ertelenmesi.