*Bazı firmaların son anda fuardan çekilmesi, fuarın seyrini olumsuz etkiledi.
*Sektörel fuarda araba firmasına yer verilmesinin mantığı net olarak anlaşılamadı.
*Fuarda gözlenen ziyaretçi profilini ağırlıklı olarak, öğrenciler ve Ortadoğulu alıcılar oluşturdu.
*Tanıtıma önem verilmemiş.
*Fikir güzel ancak gerekli çaba gösterilmemiş.
Güzel ve farklı bir fikir ile yola çıkılan Stone Design Show Antalya, sektörün beklentisini karşılayamadı. Kurum içerisinde yaşandığı ileri sürülen kaos nedeniyle bir çok güçlü mermer ve mimarlık firmasının son anda fuardan çekilme kararı alması, fuarı katılımcı sayısı, metrekare bazında ve ziyaretçi sayısında yarı yarıya düşürdü. Son anda yaşanan iptaller, fuarın ruhunu ciddi bir şekilde sarstı. Görüşlerini aldığımız firmalardan bazıları mimarlarla ve proje uygulayıcıları ile bir araya gelememinin hayal kırıklığını yaşadıklarını ve fuarın hedefine ulaşamadığını söyleseler de, uzun zaman sonra ilk defa bir fuarda sıcak satış yaptıklarını da dile getirdiler.
“Son anda gelen iptaller”
Türkel Fuarcılık tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, MADSİAD, Türk Mermer Maden Vakfı, Antalya İç Mimarlar Odası’nın destekleri alınarak hazırlanan Stone Design Show Antalya Proje, Tasarım, Uygulama ve Teknolojileri Fuarı, 18 – 21 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya Expo Center’de gerçekleştirildi. Bu zamana kadar gerçekleştirilen bir çok fuara göre fark yaratacağı söylenen fuar, fark yarattı mı? Evet yarattı. Nasıl mı ? Düşük katılımcı ve ziyaretçi sayısı, düşük metrajı, beklenen mimar ve mermer firmalarının son anda fuardan çekilmesi, fuarın isminin açılış konuşmalarında yanlış söylenmesi ile sekörde fark yarattı.
“Fuarı sabote ettiler!”
Türkiye’de ilk defa mermer firmalarını, tasarımcı ve mimarlarla bir araya getirmek hedefiyle yola çıkılan Stone Desing Show Antalya’da sadece tek bir mimarlık firmasına ait stand vardı. Fuarın danışmanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Arayıcı bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Kısa dönemli hesaplar yapan, gideceği yolu göremeyen, sadece attığı adım kadarını gören birileri, bu fuarı maalesef sabote ettiler.”
“Ortadoğulu alıcılar”
Özellikle iç piyasadaki prestijli mimarlık ofisleri ile biraraya gelme umudu taşıyan doğal taş sektörü, bu fuarda aradığını bulamadı. Fuarda yerel ziyaretçi sayısı yok denecek kadar azdı. Fuarı ağırlıklı olarak Ortadoğu’dan gelen alıcılar ziyaret ettiler. Fuar yetkilileri, 220 si yabancı alım heyeti olmak üzere yaklaşık 2000 kişi tarafından fuarın ziyaret edildiği bilgisini verdiler.
“Sunumlara firmalar ilgi göstermedi”
Sektörün önde gelenleriyle, tasarımı yapanları, her türlü bilgiyi ortak bir platformda birleştirmek istediklerini belirten Mimar Osman Arayıcı, “Bunun için de yurt dışından sadece alım heyetlerini değil, tasarımın dünyadaki önemli isimlerini Antalya’ya getirdik. Dünyaca ünlü tasarımcılar İtalyan tasarımcı Moreno Ratti, Alman inovatör Sascha Peters, İngiliz mimar Marcos Cruz’ın yanı sıra yurt içinden Yüksek İç Mimar Hakan Külahçı, Doç.Dr. Ece Ceylan Baba, sektörün liderlerinden İç Mimar Engin Ürün, İç Mimar Gülden Şener sunum gerçekleştirdiler. Özellikle yurt dışından davet ettiğimiz kişilere çok ciddi paralar verdik. Bu etkinliklere ise sadece öğrenciler ilgili gösterdiler. Sektör burada gerçekleştirdiğimiz söyleşilere hiç ilgi göstermediler. Bir çok arkadaşa, bakın bunu dinlemeniz gerekir dedim, bir kişi bile dinlemedi. Sektör eğer oturduğu yerden bana gelsin derse bu olmaz” dedi.
“Vizyon fukaraları”
Stone Design Show açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Sektörün her zaman yanında olduğumu belirtmek istiyorum. Mesele, yer altı zenginliğine sahip olmak dışında bunu en iyi şekilde yer üstü zenginliğine de dönüştürmektir. Sadece maden zenginliği değil, bir sanatçı hassasiyetiyle mermeri işlemek ve kendi markamızla satmalıyız. Küresel yarışta yer almayan, hiçbir uluslararası hedefi olmayan arkadaşlara, vizyon fukaralarına derdimizi anlatmakta maalesef zorluk yaşıyoruz. Bu nedenle özel sektörümüze daha önemli sorumluluklar düşüyor. Özel sektör evini, iş yerini dizayn ederken sanatsal olarak da güzel eserler inşa etmeli.”
“Katma değer sağlamalıyız”
Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol ise, Türkiye’nin son 20 yıldır mermer ihracatında büyük ilerleme göstererek dünyada ilk üç ülke arasına girdiğini söyledi. Ton başına gelire bakıldığında ise rakiplerin biraz gerisinde kalındığını dile getiren Erol, “Sektörün bu noktada yapması gereken ise katma değer sağlayacak şekilde doğal taşı işlemek, bu ürünleri yüksek fiyattan kabul edebilecek yeni pazarlar bulmak olacaktır. Firmaların ürünlerini dünyanın farklı yerlerindeki projelere kabul ettirmeleri de ülkemizi yoğun bir rekabetten kurtaracaktır” dedi.
Haber ve fotoğraflar: Şehriban ÇİMEN