O, Hindistan’a en fazla doğal taş ihracatı gerçekleştiren, Hindistan denilince ilk akla gelen firmalardan…. Sektörün dinamik firması…Babomar… Bir çok firmanın aksine 2014 yılında ihracatını yüzde 25 arttıran Babomar, Türkiye’de ki ocaklardan elde edilen ürünleri ağırlıklı olarak Hindistan’a ihraç ediyor. “Hindistan bizim can damarımız, olmazsa olmazımız” diyen firma sahibi Murat Erkan Ulusoy, kota artışıyla birlikte doğal taş ihracatında da yüzde 30’luk bir artışın yaşanacağını ümit ettiğini belirtiyor.
İlk müracaat edilen firma
Uzun yıllardır Hindistan pazarı ile çalışmasının ve bunun da çoğu üretici tarafından bilinmesinin, çıkan yeni bir ürünün Hindistan pazarına tanıtımı ve pazarlama konusunda ilk müracaat edilen kişi olmasını sağladığını ifade eden Ulusoy, “Hindistan pazarını uzun yıllar gözlemem, yeni ürünlerin bu pazara uygunluğu ve satılabilirliği konusunda sağlıklı karar vermemde yardımcı oluyor. Biz de sonuç olarak her yıl, farklı yeni malzemeler çıktıkça Hint pazarına tanıtıyoruz” dedi.
Gri taşlar ilgi görüyor
Hindistan pazarının birden parlayıp sönen taşlardan ziyade, istikrarlı malzemelere ilgi gösterdiğini söyleyen Ulusoy, Hint pazarında çoğunlukla hem ocak üretiminde devamlılığı olan, hem de plaka bazında homojeniteye sahip malzemelerin tercih edildiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl Hindistan pazarından bej ve travertene nazaran, gri tonlu taşlara daha fazla talep geldiğini anlatan Ulusoy, bu pazarın blok alımında seçici olduğunu vurgulayarak, “Hindistanlı ithalatçı bir firmanın blok fiyatı dışında navlun, gümrükleme, gümrük vergisi, kesim maliyetleri dahil ekstradan 300$/ton gibi bir maliyeti düşünüldüğünde, ister istemez mevcut istihkakını en iyi malzeme için kullanmasını doğal karşılamak lazım” dedi. 2014 yılı başında Hindistan iç pazarında ciddi bir yavaşlamanın yaşandığını kaydeden Ulusoy, Hindistan genel seçimi sonrasında gelen yeni hükümete bağlı olarak, mermer ithalatçılarının istedikleri miktarda blok ithalatı yapmalarının gecikmeye uğradığını belirtti. Ulusoy, Hindistan’da yaşanan bu durumun, mermer ocaklarının mevsim itibariyle en yoğun üretim yaptığı Mayıs / Eylül arası süreçte beklenilen alımların gerçekleşmemesine sebep olduğunu belirtti.
Her daim müşterinin yanında
“Üretici tarafından, alıcının talebine uygun kalite ve miktarda malzeme hazırlanması ile alıcının aşırı secici olması; alıcı ve satıcıyı buluşturma konusunda yaşadığımız en önemli sorunlardan biri” diyen Ulusoy, “İhracatı gerçekleşen her bloğu, müşteri yanımda olsa da olmasa da ben de kontrol ediyorum. Çoğu zaman müşteri yanımda olmadan da, onlar adına blok markalayıp gönderiyorum. Bu durumun bana ek bir sorumluluk yüklediğini söyleyebilirim. Uzun yıllar müşterilerimizle sıkıntıları paylaşıp, çözüm üretiyor ve bir şekilde orta yolu buluyoruz. Bu yolda müşterilerimi asla yalnız bırakmam” diye konuştu.
2015 hedefleri
Hindistan’ın ithalata uyguladığı kotayı 600 bin tondan, 800 bin tona yükseltmesinin 2015 yılı için umut verici olduğunu söyleyen Ulusoy, bu durumun ihracatta yaklaşık %30’luk bir artışa neden olabileceğini düşündüğünü söyledi. “2014 yılında Çin v.b. ülkelere gerçekleşen ihracatta düşüş yaşanırken, benim satışlarımda 2013 yılına göre yaklaşık %25 oranın artış yaşandı” diyen Ulusoy, 2015 hedefleriyle ilgili şunları söyledi: “Hindistan pazarında 2014 yılından fazlasını yakalamak, Çin ve Endonezya pazarına satışların artışını sağlamak istiyorum. Ayrıca 2014’te alt yapısını oluşturup adımlarını attığım plaka pazarında, yeni pazarlara ulaşmayı hedefliyorum. 2015’te herhangi bir ihracat hedef rakamına sahip değilim, ancak büyük ülkelerdeki büyüme hızının düşmesi ve pazardaki daralmalar dikkate alındığında istikrarlı gidişimizi bozmadan, 2014 rakamlarının üzerinde olmayı düşünüyorum.”