Katıldığı Tv programında Çin’den ham madde siparişlerinin gelmeye başladığının müjdesini veren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, özel bankalara da çağrıda bulundu.
Apara TV’nin “Şirket Raporu” programında Kovid-19’un madencilik sektöründe yaşattığı finansal sıkıntılara değinen İMİB Başkanı Aydın Dinçer, bu dönemde özel bankaların kendilerine destek olmadığını ileri sürerek çağrıda bulundu. “Kovid-19 nedeniyle Şubat ayı itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki alımların neredeyse yok denecek kadar düştüğünü gözlemledik. Bu virüs dünyaya da yayılmaya başlarsa diğer pazarlarımızın da etkilenebileceğini öngördük ve finansal olarak desteğe ihtiyacımız olacağını söylemeye başladık” diyen Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu Bankaları ve Eximbank’ın ciddi destekleriyle bu dönemi atlacağız. Fakat özel bankalarda kredi garanti fonu destekli hiçbir kredi kullandırımı yok. Mevcut limitlerini dahi kullandırmada ayak sürtüyorlar. Bu durumda özel bankaların da kredi garanti fonu ile bir anlaşma sağlayarak tüm sanayicilere destek olmasını istiyoruz. Bu sıkıntılı dönemler geçtiğinde eğer taşın altına eline koymamış bankalarımız varsa firmalarımız bunu masaya yatıracak ve bundan sonra hangi bankalarla çalışmaları gerektiğine, hangi bankalara hiç yaklaşmamak gerektiğine karar verip, banka değişikliklerine gidecektir. Bankaların var olabilmesi sanayicilerin varlığından geçiyor. Tüm bunlar geçtiğinde, bugünlerde bize destek olanların yanında bizler olacağız. .”
Çinli firmalar üretime başladı
Şubat ayı itibariyle düşüşe geçen Çin ihracatında, hareketlenmelerin yaşanmaya başladığını açıklayan Dinçer, “Çin’e yapılan ihracatta şu an yükselişleri yaşayabileceğimiz bir noktaya geliyoruz. Çin’de çalıştığımız firmalarımız kapalıydı, artık çalışmaya başladılar. Bu firmalarımız bizden ham madde talebinde bulunuyorlar. Ham madde taleblerini Çinli müşterilerimizin de güvendiği aracı firmalarla ve dijital ortamlarda ürünlerin pazarlanmasına yönelik çalışmalar ile yapıyoruz. İhracatçı birliği olarak biz de e-b2b (e-ticaret) üzerinde bir buçuk iki senedir çalışıyorduk. Artık dijital ortamda firmaları birbiriyle buluşturacağımız bir sürece gidiyoruz” diye konuştu.
Dinçer ayrıca mücbir sebeplerden yararlanan bazı sektörlerin alt sektörlerinin de olduğunu, bu alt sektörlerin ise mücbir sebeplerden yararlanamadığı gibi bir durumun söz konusunu olduğunu belirterek, “ Örneğin madencilik sektöründe doğal taşların çıkarıldığı ocaklar mücbir sebeplerden faydalanabiliyor iken aynı ocağın işleme tesisi eğer imalat sanayi diye nace kodu girmişse bunlardan yararlanamıyor. Aslında ikisi de madencilik yapılan bir alan. Bakanlığımıza bununla ilgili çalışmalarımızı, taleplerimizi ilettik” dedi.