Röportaj: Şehriban ÇİMEN
Çok eski çağlardan beri yapılara şekil veren doğanın mucizesi doğal taşı projelerinde büyük bir titizlik ile kullanan AURA Design Studio Kurucusu Mimar Filiz Cingi Yurdakul konuk oluyor sayfalarımıza. Kentsel tasarım, iç mekan tasarımı alanlarında birçok önemli projeye imza atan Mimar Filiz Cingi Yurdakul, “AURA DS olarak; yaşanacak hayata odaklanıyoruz. Yapıların, onu kullanan insanlar için fark yaratabilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle kendine has dokusu, benzersiz renkleri ve yüzlerce yıllık hikayesi ile doğal taşlar, projelerimizin her zaman vazgeçilmezi oluyor” diyor. Projelerinde özellikle Olive Maron, Tundra Grey ve bazalt taşını çok severek kullandığını belirten Yurdakul şunları söylüyor: “Projelerimizde Türk mermerini severek ve gururla kullanıyoruz. Hiçbir projemizde ithal mermer arayışına girmedik. Türk mermerinin değerinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inancım tam.”
Okurlarımıza kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlık Bölümü’nden 2003 yılında mezun oldum. 10 yıl A Tasarım Mimarlık firmasında proje ve ekip yönetimi, Rönesans Gayrimenkul Yatırım’da proje yönetimi, Kuzu Effect projesinde dizayn ofis şefliği yaptıktan sonra Aura Design Studio’yu kurdum. Hem tasarım hem uygulama projelerine hakim bir ekibimiz var. Bu süreçte kentsel tasarım projeleri, karma projeler, ticari yapılar, büyük ve küçük ölçekli konut projeleri, eğitim yapıları, alışveriş merkezleri, ofisler, otel projeleri ve iç mekan tasarımı alanlarında çalıştık. Projelerimizde tasarım ve uygulama sürecinin yanı sıra, proje yönetimi ve inşaat yönetimi alanlarında da hizmet veriyoruz.
Doğal taş, mermer sizin için ne anlam ifade ediyor?
Doğal taş bizim için vazgeçilmez bir malzeme. Hemen hemen tüm projelerimizde doğal taş ve mermer kullanıyoruz. Çoğu zaman cephe kaplamalarında, giriş holleri, banyo ve mutfaklarda hem zemin hem de tezgahlarda en çok kullandığımız malzeme doğal taş ve mermer.
Projelerinizde ağırlıklı olarak hangi mermerleri tercih ediyorsunuz? Sizin için ayrı bir yeri olan mermer var mı?
Olive Maron, rengi dokusu ve damarları ile çok sevdiğim bir mermer, ayrıca honlanmış Tundra Grey’i de çok severek kullanıyoruz. Bazalt taşını ise severek birçok projemizde kullandık.
Doğal taş seçimindeki kriterleriniz nelerdir?
Projenin konsept tasarım aşamasında malzemelerini de beraberinde düşünmeye başlıyoruz. Sonrasında üç boyutlu yapı tasarımını aşamasına geçtiğimizde de malzeme denemeleri yaparak devam ediyoruz. Düşündüğümüz malzemelerin numunelerini isteyerek malzeme paletini oluşturuyoruz. Çoğu zaman konsept proje tamamlandığında malzeme seçimlerimiz de tamamlanıyor. Konsept Proje sunumumuzda malzeme paletini de işverene sunuyoruz.
Mermerleri daha çok hangi alanlarda kullanmayı seviyorsunuz?
İç mekanda mermer duvar panelleri çok etkileyici oluyor. Büyük ebatlı tek parça mermer panelleri tasarımlarımızda; giriş hollerinde, banyolarda bazen yaşam alanlarındaki TV ünitelerinde kullanmaktan zevk alıyoruz.
Son zamanlarda doğal taş sektöründe hareketli, damarlı taşlar ön plana çıkmaya başladı. Bu değişim projelerde kullanılan doğal taşlara da yansıdı mı?
Tabii ki bizler de damarlı taşları severek kullanıyoruz. Bookmatch olarak kullandığımız damarlı mermer panellerle çok estetik sonuçlar alıyoruz.
Fiyat avantajından dolayı bazı projelerde mermer yerine seramik ürünlerin kullanıldığı duyumlarını alıyoruz. Bir projede bütçe, belirleyici bir etken midir?
İnşaat maliyetlerindeki ciddi artış yapı sektörünü etkiliyor tabii ki. Bu etki bazı projelerde maliyet artışları sebebiyle daha uygun fiyatlı çözümlere gidilmesine sebep olurken, benim gözlemim çoğu projede yapı değerinin de paralel olarak artması sebebiyle doğru ürün seçiminin de önem kazandığı şeklinde. Yapı değeri ve maliyeti arttığı için mükemmel proje arayışının arttığını bize gelen taleplerden net olarak görüyoruz. Bu sebeple doğal taş kullanılması gereken ve kullanılması doğru olan alanlarda doğal taşın kullanımı, seramik kullanılması uygun olan alanlarda seramik uygulamaları yapılması tercih ediliyor.
Türk mermeri yerine ithal mermer kullanmanın, o projeyi daha prestijli bir hale getirdiğini düşünüyor musunuz?
Projelerimizde Türk mermerini severek ve gururla kullanıyoruz. Hiçbir projemizde ithal mermer arayışına girmedik. İşverenlerimizin de bu yönde talepleri olmadı. Türk mermerinin değerinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inancım tam.
Türkiye’den çıkan mermerleri bulmakta zorluk çekiyor musunuz?
Pandemi sonrasında tedarik süreçlerinde tüm yapı elemanlarında olduğu gibi doğal taş tedarikinde de sıkıntılara şahit olduk. Özellikle özel malzemelerin tedariki daha da zor oluyor. Fakat numune olarak seçilen taş ile ocaktan gelen taş benzerliği ile ilgili sıkıntılar yaşadığımız oluyor.
Mimarlar, malzeme olarak mermeri kullanmazlarsa, mermerin kullanımı neredeyse mümkün olmayabiliyor. Doğal taş kullanımının en belirleyicisi olarak, doğal taş sektörüne tavsiyeleriniz var mı?
Mimarlar yapı sektörünün öncü ekipleri. Proje bizler ve işverenlerimiz ile başlıyor. Süreci de çok uzun soluklu olarak bizler yönlendiriyoruz. Bu anlamda tüm malzeme seçimlerinde en büyük etki ve sorumluluğun bizlerde olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de çıkan doğal taşların güncel fotoğraflarının ve hangi bölgelerden çıktıklarına dair bir web sitesi çok yararlı olur düşüncesindeyim. Renk, çıktığı bölge ve türü ile ilgili filtreleme şansımızın olduğu bir web sitesi, seçimlerimizi çok daha rahat yapmamıza yardımcı olacaktır.