Türkiye’nin doğa harikası şehri Muğla’da düzenlenen “Mermer ve Çevre Çalıştayı”ndan çıkan sonuç:
Muğla Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Muğla sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ve Muğla Mermerciler Derneği işbirliği ile ilk kez gerçekleştirilen “Mermer ve Çevre Çalıştayı” Türkiye’nin bir çok noktasından gelen katılımcıların iştiraki ile kalabalık bir dinleyici sayısına ulaştı.
Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Mermerciler Derneği işbirliğiyle düzenlenen Mermer ve Çevre Çalıştayı 19 Ocak Cuma günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. Çevre illerdeki sektör temsilcilerinin de yoğun ilgi gösterdiği çalıştaya geniş katılım sağlandı. Çalıştayda Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Mermerciler Derneği başkanı Mustafa Ercan başta olmak üzere protokol üyeleri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve basın mensupları yer aldı.
Mustafa Ercan: “Muğla’da bir turizm, bir de mermer var. Bu varlığa gözümüzü kapatamayız. Sorunları çözmemiz gerekiyor!..”
Çalıştayın açılışında konuşan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “Muğla her konuda Türkiye’nin göz bebeği, yeryüzü cenneti.” diyerek Muğla’da mermerciliğin durumuna ilişkin bilgi verdi. Ercan şunları kaydetti: “Muğla’da mermer başta olmak üzere pek çok maden mevcut. Mermer kaynaklarımız Yatağan ve Kavaklıdere’de yoğunluk göstermekte. Mermer sektöründe işsizlik değil işçisizlik söz konusu diyebiliriz. Neredeyse her köye servis imkanı sağlıyoruz. Muğla’da 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Sezonluk değil, 12 ay üretim yapıyoruz. Kendi doğal kaynaklarımızı işliyoruz. Türkiye’de 2017 yılı mermer ihracatı 2.1 milyar dolar. Vali Hanımın da söylediği gibi Muğla’da turizm var bir de mermer var. Bu varlığa gözümüzü kapatamayız. Sorunlarını çözmemiz lazım.”
Muğla’da 10 bin kişiyi istihdam ettiklerini belirten Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “10 bin kişi doğrudan bu sektörden ekmek yiyor ve 10 bin kişi istihdam ediyoruz. Türkiye’nin 2017 yılındaki doğal taş ihracatı 2,1 milyar seviyesinde gerçekleşti. Biz Muğla olarak da yaklaşık 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu da Türkiye genelindeki doğal taş ihracatının yüzde 15’ini bölgemizden sağlamış oluyoruz. Mermer ocağı açmak o kadar kolay bir iş değil. Türkiye Büyük millet Meclisi Araştırma Komisyonunun raporuna göre, bir kişinin madenci olabilmesi için 8 Bakanlıktan, 82 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslar arası sözleşme, 8 tüzük, 21 de değişik gruptan müracaat yapması ve izin alması lazım. Bu prosedürler de ortalama 1-2 yıl sürmektedir” derken, mermer artıkları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim aslında atığımız yoktur. Atık bir işe yaramaz. Mermer artıklarımızı yavaş yavaş kalsit üretime dönüştürmeye başladık ama artıklarımızın tonajı ve miktarı oldukça fazla. Bu tesislerimizin artması gerekiyor. Bunu öncelikle meslektaşlarımızın mermercilerin yapması gerekiyor” dedi.
Mevlüt Kaya: “Biz artık stabilize yoldan otobana çıktık”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Biz 25 yıl önce sadece Türkiye’de 25-30 milyar doğaltaş olarak ihracat yapan sektörden 2,5 milyar dolara yol alan ciddi bir sektörüz. Ama lobimiz yok. Biz stabilize yoldan otobana çıktık. Bu başarıları sağlayan bu sektör bu yıl yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen yüzde 25 büyüdü. Bu büyümenin en önemli tarafı da hiçbir ithal girdisi olmaması” dedi.
Aydın Dinçer: “Maden ihracatının yarısı doğal taş!..”
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer ise 4 milyar 688 milyon dolar ihracat yapıldığına ve büyüme oranının her yıl yüzde 20-25 arasında olması gerektiğine vurgu yaptı. 2018 yılının madencilik için kritik bir yıl olacağına dikkat çeken Dinçer; “Daha çok üretim, daha çok ihracat yapmamız gerekiyor. Maden ihracatının yarısı doğal taştan yapılıyor. Turkish Stones (Türk taşı) markası algısının oluşturulması ve düşük fiyat uygulamasından kurtulmak gerekmektedir. Ayağı yere basan, gerçek doğal Türk taşının kalitesini tüm dünyaya göstermeli ve birim fiyatını arttırmalıyız.” dedi.
‘Muğla Beyaz’ı için coğrafi işaret başvurusu yapıldı
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, mermer sektörünün Muğla’nın yüzde 25’lik bir ihracatını yapar duruma geldiğini söyledi. Karakuş, Muğla Beyazı diye adlandırılan mermerin coğrafi işaret alması için başvurunun yapıldığını, bir yıl içinde patentinin alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Karakuş, Muğla Beyaz’ın sertlik ve dayanıklılığı ile önemli bir marka olduğunu belirtti.
Muğla BBB Osman Gürün: “Amacımız sorunu tespit ve çözüm getirmek”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, mermer ile ilgili gelecekteki beklentilerinin pozitif yönde olduğunu söyledi. Başkan Gürün, “Burada toplanmamızın amacı mermer ve çevre ile ilgili tespit. Sorun ve çözüm. Burada önemli olan bu sorunlar var mı? Var. Bütün sektörler olarak elbirliği ile nasıl çözüme getirebiliriz. Biz atığı, artığa, artıktan da ek ekonomik değerler çıkarmaya ne yaparak varabiliriz? Muğla özelinde Termik Santrallerde çok rahatlıkla kullanılabilecek bir olayın kurumlar arası ve bakanlıklar arası işbirliğinin koordinasyonu tam olarak kuramaması nedeniyle bir türlü bir gereklilik ve mecburiyet haline sokulamadı” dedi.
“Yol haritası için buradayız”
Mermer ile ilgili siyah-beyaz uçların bulunduğunun altını çizen Başkan Gürün, bir kesimin mermercilere karşı sürekli gardını almış durumda olduğunu söyledi. Gürün, “Bundan kurtulmamız lazım. Mermer ve mermerin ülkeye ve Muğla’mıza kattığı ekonomik değer, kesinlikle yadsınacak bir olay değil. Biz bunu bu tür çalıştaylarla ve toplantılarla bir yol haritası çıkarak en aza indirmek zorundayız. Bu yol haritası için buradayız” dedi.
Muğla Valisi Esengül Civelek: “Bizi düşündüren konulara çözüm önerilerini geliştirmek için buradayız!..”
Son olarak kürsüye gelen Muğla Valisi Esengül Civelek ise, “Muğla’mız turizmde gözde, marka ve lider bir kent; tarımda güçlü bir kent. Sahip olduğu doğal kaynakları, mermer ve doğaltaş rezervleriyle ülke genelinde önemli bir yere sahip bir mermer kenti. İlimizin ekonomik yapısı içinde çok önemli bir yer teşkil etmekte. Son yıllarda artan üretim miktarı ve ihracatımızla gurur duyuyoruz ve sektör temsilcilerimize teşekkür ediyoruz. Mermer üretiminin doğada ve çevrede tahribat yaratmaması için artıkların yeniden değerlendirilmesi oldukça önemli. Bu artıklar çok ciddi bir ekonomik öneme sahip. Devlet, özel sektöre, Üniversite ve sivil toplum kuruluşları olarak, bir olalım kuvvet olalım. Atığın artığa dönüşmesinde gerekli çalışmayı biz gerçekleştirelim.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından üç oturum olarak düzenlenen çalıştay programına geçildi. Akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından çalıştay konusuna ilişkin sunumlar gerçekleştirildi ve sektörün sorunları ve çözüm önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.