Muğla Bölgesinin 2011 yılında 230 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Muğla Mermerciler Derneği Başkanı aynı zamanda Ermaş Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, derneklerinin Muğla Sanayi ve Ticaret Odasından sonra en aktif sivil toplum örgütü olduğunu söyledi
Muğla Bölgesinde turizmden sonra gelen en büyük iş kolu olan mermer sektörü, 2000 yılında dernek çatısı altında toplandı. Derneğin kurucu başkanlığını yapan ve aynı zamanda 2008 yılından beri de dernek başkanlığı görevini sürdüren Mustafa Ercan (Ermaş Mermer), mermer sektörünün Muğla’da 10 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Bölgelerinde yaklaşık 110 mermer ocağı ve Muğla beyaz, Muğla şeker, Muğla beyaz, Milas sedef, Milas limon, traverten, bazı bej ve emperador gibi 32 çeşit mermer olduğunu belirten Ercan, 2011 yılında 230 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Değişiyoruz, gelişiyoruz
Muğla Mermerciler Derneğinin, Muğla Sanayi ve Ticaret Odasından sonra en aktif sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Ercan, “Dernek olarak sürekli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Muğla Üniversitemizin bünyesinde iki yıl önce maden mühendisliği ve jeoloji mühendisliği bölümleri de açıldı. Buradaki hocalarımızla da işbirliği içerisindeyiz. Özellikle Muğla Valimiz Sayın Fatih Şahin’de sektörümüze ilgi ve alaka gösterip, sektörün gelişmesine katkı sağlamaktadır” dedi. “Dünyada bir değişim var. Buna paralel olarak bizim de hedef pazarlarımız değişiyor” diyen Ercan dernek etkinlikleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Üyelerimize bu değişen pazarlara ayak uydurmaları konusunda ve hedef pazarların hangi ülkeler olacağı konusunda bilgiler veriyoruz. Mermer artıklarının değerlendirilmesi ile ilgili üniversite ile birlikte çalışmalar sürdürüyoruz. Çeşitli zamanlarda üyelerimiz ve sektör çalışanlarının da katıldığı geziler, sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Sektörle ilgili resmi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak başta üyelerimiz olmak üzere sektörde çalışan herkesin mesleki sorunlarına, sektörün gelişiminin ve büyümesinin önündeki engellerin kaldırılması adına çözümler bulmak için çalışıyoruz. Ayrıca sektöre kalifiye eleman yetiştirmek ve çalışanların verimliliğini artırmaya yönelik ilgili kurumlar ile eğitim çalışmalarını yürütüyoruz. Üzülerek belirtmeliyiz ki sektör, bu tarz etkinliklere yeterince ilgi göstermiyor. İnanıyorum ki önümüzde ki süreçte etkinliklerimize katılımlar da artacak, sektör daha da bilinçli bir hale gelecektir.”
Maliyetler düşerse üretim artar
Fabrikalarda istihdam etmek üzere, çalışacak eleman bulmakta zorluk çekildiğini ifade eden Ercan şöyle konuştu: “Doğal taş sektöründe bölgemizde ağırlıklı olarak bayan elemanlar çalışıyor. Sanırım sektörümüz, çalışmak isteyenlere fazla cazip gelmiyor. İş-Kur’ la bu işle ilgili konularda kurslar düzenliyoruz” dedi. “Muğla Bölgesinde ve de Türkiye genelindeki en önemli sorunlardan birisi de enerji maliyetlerinin yüksek olmasıdır” diyen Ercan şöyle konuştu: “Üretimdeki en büyük giderimiz, akaryakıt ve elektrik enerjisidir. Buradan alınan vergilerin yüzde 66’sı vergi olarak alınıyor. Bunlar bizim maliyetlerimizi doğrudan etkilediğinden ihracatta ki rekabet gücümüzü zorluyor. Oysa mermer sektörü çok fazla katma değer üreten, ithal girdisi olmayan bir sektör. Doğal taşımız %100 yerli ürünümüz. Enerji maliyetlerimiz düştüğü takdirde üretimimiz, ihracatımız çok daha fazla artacaktır. Toplam maden ihracatının %50′ sinden fazlası mermer ihracatıdır. Desteklerde gelirse ülkemize döviz kazandırıp, çok daha fazla katma değer üreteceğiz ve istihdamı arttıracağız. İşsizliğe de çare bulacağız.”